Ce sărbătoare este în calendarul ortodox sâmbătă, 30 decembrie 2023?
Calendar ortodox decembrie 2023. Ce sărbătoare este în calendarul ortodox sâmbătă, 30 decembrie 2023? Creștinii ortodocși pomenesc mai mulți sfinți în penultima zi a anului 2023, între care și Sfânta Muceniță Anisia.
Calendar ortodox 30 decembrie 2023. În această zi, sunt pomeniți Sfânta Muceniță Anisia, Cuvioasa Teodora din Cezareea, Sfantul Mucenic Fileter și Cuviosul Leon, arhimandritul.
Sfânta Muceniță Anisia s-a născut la Tesalonic, în secolul al III-lea, din părinți nobili și bogați, care au crescut-o cu mare evlavie pentru credință creștină.
După moartea părinților, Sfânta Muceniță Anisia s-a închinat pe sine cu totul rugăciunii și cugetărilor dumnezeiești în propria ei casă.
Sfânta Muceniță Anisia: "Cea mai bună este bătrânețea"
Din dragoste pentru Hristos, Sfânta Muceniță Anisia mărturisea adesea: "O, cât de mincinoasă este viața tinerețîi, întru care fie te smintești, fie smintești pe alții! Cu cât mai bună este bătrânețea! Iar sufletul meu se umple de tristețe văzând cât trebuie să aștept până ce voi urcă la Domnul."
Sfânta Muceniță Anisia și-a vândut toate averile, a împărțit venitul săracilor, și a trăit după aceea numai din muncă mâinilor ei.
În acea perioadă, împăratul Maximian a decretat că oricine poate să ucidă în voie creștini oriunde îi va află, fără nici o judecată și nici o sentința.
Pentru că a mărturisit că este creștină, Sfânta Muceniță Anisia a fost ucisă, de către un soldat, în timp ce mergea spre biserica, potrivit Crestinortodox.ro.
Cinstitele ei moaște luându-le creștinii și îngrijindu-le cu cinste, le-a îngropat ca la două stadii de poarta ce se numea Casandrionei, din partea stângă a drumului de obște, unde mai pe urmă au zidit o casă de rugăciune peste dânsa.
Moaștele ei sunt prezente la Tesalonic, în Biserica "Sfântul Dimitrie".
Rugăciunea Sfintei Mucenițe Anisia
Atotputernice Doamne Dumnezeule, Părintele Unuia Născut Fiului Tău, Iisus Hristos, al Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru, Cela ce șezi pe scaunul slavei Tale, Căruia Îți slujesc mii de mii de arhangheli și mii de îngeri îți stau înainte, supunându-se poruncii Tale: scaunele, domniile, incepatoriile, stapaniile, pe care Te laudă heruvimii și Te măresc serafimii neîncetat cântând întreită cântare.
Tu pe duhurile care nu se plecau Ție le-ai cufundat în tartarul cel prea adânc și pe balaur, care s-a lipit de darul Tău, l-ai legat cu legături nedezlegate și scaunul lui l-ai surpat la pământ și de la slujba cea cerească l-ai izgonit, lipsindu-l de viață cea fericită, iar cu moartea cea cu defăimare a Crucii ai surpat mândria aceluia.
Tu din șanurile Tale cele fără prihană ai trimis la noi pe Dumnezeu Cuvântul, Care era mai înainte de veci, pe Mântuitorul sufletelor noastre, Cel născut prin umbrirea Duhului Sfânt și din Maria Fecioara, Care printr-Insul ai căutat oaia cea rătăcită, ai întărit pe cea neputincioasă și
ai vindecat pe cea zdrobită.
Pe Tine Te chem, eu smerită și păcătoasă roabă Ta, cu toată inima mea. Tu, Cel ce știi gândurile fiecăruia, focul cel aruncat în lume de Unul Născut Fiul Tău l-ai aprins în inima mea și scânteia credinței, care este în mine, ai schimbat-o în făclia dragostei.
Vino să mă mântuiești pe mine, nevrednică roabă Ta, pentru că pe Ține Te doresc, pe Ține Te caut și de Ține mă lipesc din toată inima mea.
Doamne Dumnezeule, Fiule, primește rugăciunea mea cea adusă Ție cu inima zdrobită și cu duh de smerenie. Nu mă trece cu vederea pe mine, pentru care, O! Iisuse Hristoase, ai fost pironit pe cruce și lovit peste obraz; pentru care ai băut oțet cu fiere și ai gustat moartea amară și a treia zi ai înviat din morți, Te-ai înălțat la cer și șezi de-a dreapta Tatălui.