Ce sărbătoare este pe 14 septembrie? Insă, în ziua de 14 septembrie sunt sărbătorite doua evenimente din istoria Sfintei Cruci:

Aflarea Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul si inaltarea ei solemna in fata poporului de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, in ziua de 14 septembrie din anul 335.

Aducerea Sfintei Cruci de la persii pagani, in anul 629, in vremea imparatului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste in biserica Sfantului Mormant (a Sfintei Cruci) din Ierusalim.

Ce sărbătorim în data de 14 septembrie? 

În tradiției, Înălțarea Sfintei Cruci se mai numeşte şi Ziua Crucii. Încă din cele mai vechi timpuri se spune că data de 14 septembrie vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei. Tot în legătură cu ceastă zi există și nenumărate superstiții pe care credincioșii au grijă să le respecte cu sfințenie.

Sfanta Cruce a fost aflata din porunca Sfintei imparatese Elena, mama Sfantului Imparat Constantin cel Mare. Datorita acesteia s-au gasit pe Golgota trei cruci. Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul si care sunt crucile talharilor rastigniti odata cu El, patriarhul Macarie le-a spus sa atinga pe rand crucile de o femeie moarta. Astfel, femeia a inviat in momentul in care a fost atinsa de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost rastignit Hristos.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Ce sărbătoare este pe 14 septembrie? Calendar ortodox
Ce sărbătoare este pe 14 septembrie? Calendar ortodox[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Sf. Maria Mică 2021: Pe ce dată pică sărbătoarea și ce nu ai voie să faci în această zi sfântă

Iar dupa aceasta minune, Patriarhul a poruncit inaltarea Sfintei Cruci la un loc inalt, de unde sa o poata vedea tot poporul.

Atunci cand imparatul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul, a luat cu el Crucea Domnului in Persia. Sfanta Cruce a ramas aici timp de paisprezece ani, pana cand Hosroe a fost invins de imparatul Heraclie, care a dus sfanta cruce in Ierusalim.

De Înaltarea Sfintei Cruci se tine post, pentru ca ea ne aduce aminte de patimile si moartea Mantuitorului.

Tot în caeasi zi se face și pomenirea: Adormirii in Domnul a Sfantului Ioan Gura de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului; Imparatesei Plachila; Sfintilor Parinti care au participat la Sinodul al VI-lea Ecumenic; Sfantului Mucenic Papa; Sfantului Mucenic Teoclit; Sfantului Valerian, pruncul; Sfantului Cuvios Mucenic Macarie de la Manastirea Dionisiu (Muntele Athos), Sultanei Mara, printesa Serbiei.

Citeste si: Calendar ortodox 2021 septembrie: Cele mai importante sărbători


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si