Pe data de 20 decembrie 2023, în   Calendarul ortodox, este celebrat Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul. 

Tot în această zi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Ioan din Kronstadt, Cuviosului Filogonie (patriarhul Antiohiei), Sfinților Mucenici Evghenie și Macarie și Sfântului Mucenic Ioan din insula Thasos.

sfantul ignatie teoforul

Tradiția spune că Sfântul Ignatie, sărbătorit pe 20 decembrie în Calendarul ortodox, a fost episcop de Antiohia.

[Sursa foto: Ziarul Lumina]

Cine a fost Mucenicul Ignatie Teoforul, sfântul celebrat pe 20 decembrie 2023 în Calendarul ortodox?

Sfântul Ignatie Teoforul ar fi fost sirian și, înainte de a se converti la creștinism, ar fi fost păgân și mare persecutor al creștinilor. 

Tradiția spune că Ignatie a fost episcop de Antiohia. El a suferit moarte martirică la Roma, în timpul domniei împăratului Traian. Acesta a fost arestat, împreună cu alți creștini, în timpul persecuției din Antiohia și pedepsit cu moartea, fiind aruncat fiarelor, în amfiteatrul de la Roma. 

Citește și: Ajunul Crăciunului 2023: Ce nu este bine să faci pe 24 decembrie

În timpul domniei lui Heraclie, împăratul Bizanțului, moaștele Sfântului Ignatie Teoforul au fost duse la Roma, în Biserica Sfântului Clement.

Numele Teoforul a fost tâlcuit în două chipuri. Primul a fost cel care a fost purtat de Dumnezeu sau cel care poartă pe Dumnezeu. Prin această interpretare înțelegem că Ignatie a fost copilul pe care Hristos l-a dat ca pildă de smerenie Apostolilor.

„Și chemând la Sine un prunc, l-a pus în mijlocul lor și a zis: Adevărat zic vouă: De nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în Împărăția cerurilor. Deci, cine se va smeri pe sine ca pruncul acesta, acela este cel mai mare în Împărăția cerurilor” (Matei 18, 2-4).

Potrivit celei de-a doua interpretări, Ignatie îl are în inimă pe Hristos.

Acest lucru a fost descoperit atunci când el a fost sfâșiat de lei. Fiarele nu i-au mâncat inima, însă în interiorul inimii sale se puteau vedea literele ce formau cuvântul Teoforul, adică de Dumnezeu purtătorul.

Acest sfânt i-a cunoscut pe Apostoli și a fost hirotonit Episcop al Antiohiei de Sf. Apostol Petru, potrivit crestinortodox.ro

El a luptat împotriva tuturor celor care susțineau că Hristos a avut un trup aparent: „Fiți, prin urmare, surzi când vi se vorbește de altceva decât de Iisus Hristos, Cel din seminția lui David, Fiu al Mariei, Cel Care cu adevărat S-a născut, a mâncat și a băut, Care cu adevărat a fost prigonit în timpul lui Pilat din Pont, Care cu adevărat a fost răstignit și a murit în văzul celor cerești, al celor pământești și al celor de dedesubt, Care cu adevărat a înviat din morți”.

sfantul ignatie teoforul

Cine a fost Sfântul Ignatie Teoforul? Este celebrat pe 20 decembrie 2023 în Calendarul ortodox.

[Sursa foto: Doxologia]

Rugăciune către Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul

„Cântare de biruinţă să cântăm toţi lui Dumnezeu, Celui Ce a făcut minunate semne cu braţ înalt şi a mântuit pe Israel; că S-a preaslăvit.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Ignatie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Luminat prăznuind să ne ospătăm, că Mucenicul Ignatie cu sfinţenie cheamă Biserica lui Hristos la pătimi­rea lui, cea mult lăudată.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Ignatie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Pomenirea ta cea mărită toţi o cinstim, Preafericite Ignatie şi cu psalmi slăvim pe Cel Ce a încununat preacinstitul tău creştet, binecuvântatule de Dumnezeu.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Ignatie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Luminător preastrălucitor al Bisericii fiind, Sfinte Ignatie, luminezi toate marginile pământului şi Apusul îl luminezi, venind de la Răsărit.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Ignatie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Primejdiilor, pe care Apostolul Pavel le-a îndurat în tot locul, ur­mând, Sfinte Ignatie, chiar legat fiind, nu ai căzut în amorţeală, ci ai întărit cu multe epistole Bise­rica lui Hristos.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Treime mai presus de fiinţă, Unime în Trei Ipostasuri, mântuieşte şi miluieşte pe cei ce strigă Ţie cu credinţă: Sfânt, Sfânt, Sfânt eşti, Făcătorule!

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Edenule, împodobeşte-te, că Efrata s-a gătit pentru Zidito­rul, Cel Ce vine să Se nască din Fecioara Maică, în peştera Betleemului, din milostivirea Lui cea multă.”

lumanari

Citește rugăciunea pe care trebuie să o rostești astăzi, pe 20 decembrie 2023, când este sărbătorit Sfântul Ignatie Teoforul.

[Sursa foto: iStock]

Calendar ortodox pentru luna decembrie 2023

20 M Sfântul Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul, Episcopul Antiohiei, Sfântul Ioan de Kronstadt, Înainte-prăznuirea Naşterii Domnului, Cinstirea Icoanei Maicii Domnului din Novgorod, Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Salvatoarea de la înec” Ap. Evrei 5, 11-14; 6, 1-8 Ev. Luca 21, 5-8; 10-11; 20-24

21 J Sfânta Muceniță Iuliana din Nicomidia, Sfântul Ierarh Petru, Mitropolitul Moscovei, Înainte-prăznuirea Naşterii Domnului, Sfântul Mucenic Temistocle Ap. Evrei 7, 1-6 Ev. Luca 21, 28-33

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

22 V            ✝) Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului, Sfânta Mare Muceniță Anastasia, Înainte-prăznuirea Naşterii Domnului, Sfânta Muceniță Teodota Romana, Sfântul Mucenic Hrisogon           (Zi aliturgică)

23 S Sfântul Nifon, Episcop de Constanțiana, Sfinții 10 Mucenici din Creta, Sfântul Cuvios NaumÎnainte-prăznuirea Naşterii Domnului, Sfântul Ierarh Pavel, Arhiepiscopul Neocezareei, Sâmbăta dinaintea Naşterii Domnului Ap. Efeseni 2, 11-13 Ev. Luca 13, 19-29

24 D Sfânta Muceniță Eugenia, Înainte-prăznuirea Naşterii Domnului
✝) Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului), (Ajunul Crăciunului) Ap. Evrei 11, 9-10; 32-40 Ev. Matei 1, 1-25 (Genealogia Mântuitorului)glas 4, voscr. 7

Citește și: Când vine Moș Crăciun în 2023? Iată când trebuie puse cadourile sub brad

25 L           (✝) Nașterea Domnului (Crăciunul) Ap. Galateni 4, 4-7 Ev. Matei 2, 1-12

26 M           ✝) Soborul Maicii Domnului✝) Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana, Sfântul Mucenic Eftimie, Episcopul Sardelor, Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Ostrobramsk- Vilnius”, Cinstirea Icoanei Maicii Domnului Betleemita, Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Binecuvântat este pântecele...”, Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Trei Bucurii”, Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Milostiva”;Ap. Evrei 2, 11-18 Ev. Matei 2, 13-23

27 M           ✝ Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan, Sfântul Cuvios Teodor Mărturisitorul Ap. Evrei 10, 1-18 Ev. Marcu 8, 30-34 (Harți)

28 J Sfântul Simon Izvorâtorul de mir, ctitorul Mănăstirii Simonos Petras, Sfinții 20.000 de Mucenici arși în Nicomidia, Sfântul Sfinţit Mucenic Glicherie preotul, Sfântul și Dreptul Iosif, Logodnicul Sfintei Fecioare Maria, Ap. Evrei 10, 35-39; 11, 1-7 Ev. Marcu 9, 10-15

29 V Sfinții 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod, Sfântul Cuvios Marcel, Sfântul Cuvios Tadeu Ap. Evrei 11, 8-16 Ev. Marcu 9, 33-41 (Harți)

30 S Sfânta Muceniță Anisia fecioara, Sfântul Cuvios Leon, arhimandritul Sfânta Cuvioasă Teodora din Cezareea Sfântul Cuvios Zotic; Sâmbăta după Naşterea Domnului, Ap. Efeseni 5, 1-8 Ev. Luca 14, 1-11

31 D Sfântul Mucenic Hermes, Sfânta Cuvioasă Melania Romana, Odovania praznicului Naşterii Domnului
✝) Duminica după Nașterea Domnului (a Sfinților Iosif Logodnicul, David Prorocul și Iacob, ruda Domnului. Fuga în Egipt) (Slujba în noaptea trecerii dintre ani) Ap. Galateni 1, 11-19 Ev. Matei 2, 13-23 glas 5, voscr. 8


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si