Pe 5 august 2024, în calendarul ortodox este sărbătorit Sfântul Ioan Iacob Hozevitul.

Calendar ortodox 5 august 2024: Cine a fost Sfântul Ioan Iacob Hozevitul?

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul este sărbătorit anual pe 5 august, o zi deosebită pentru credincioșii ortodocși care îl cinstesc pentru viața sa sfântă și minunile săvârșite. Născut pe 23 iulie 1913 în comuna Crainiceni din județul Botoșani, Ioan Iacob, pe numele său de botez Ilie, a trăit o viață plină de încercări și devoțiune, devenind un simbol al credinței și al sfințeniei.

Rămas orfan de ambii părinți de la o vârstă fragedă, Ilie a fost crescut de bunica sa, care i-a insuflat valorile creștine. A urmat primii ani de școală în satul natal, continuându-și studiile la gimnaziul din Lipcani (Hotin) și liceul la Cozmeni-Cernăuți. Încă din tinerețe, Ilie a arătat o inclinație profundă spre spiritualitate și învățătură, pregătindu-se astfel pentru viața monahală.

Calendar ortodox august 2024

Calendar ortodox august 2024

[Sursa foto: patriarhia.ro]

Citește și: Schimbarea la Față a Domnului 2024: Tradiții pentru această zi sfântă. Este cruce roșie în Calendarul ortodox

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Povestea uluitoare a Andrei Medintu, afacerista din România care s-a căsătorit cu un milionar indian! A fost îmbrăcată în aur din cap până în picioare la cununia civilă! Imagini spectaculoase din ziua cea mare- wowbiz.ro

Citeste si: Volodimir Zelenski dezvăluie o discuție cu Vladimir Putin: L-am sunat și mi-a răspuns- antena3.ro

Viața monahală a început pentru Ioan Iacob sub îndrumarea starețului Nicodim Munteanu, viitorul mitropolit al Moldovei și al doilea patriarh al României.

După satisfacerea stagiului militar, a devenit bibliotecar la Mănăstirea Neamț, unde a predat și literatura română la seminarul mănăstirii. Pe 8 aprilie 1936, a fost tuns în monahism de arhimandritul Valerie Moglan, primind numele de Ioan.

Cu binecuvântarea mitropolitului Nicodim, Ioan Iacob, însoțit de doi călugări, a plecat în 1936 în Țara Sfântă. După doi ani de nevoințe în pustiu, s-a stabilit la Mănăstirea „Sfântul Sava”, unde a trăit timp de opt ani.

În 1947, a fost hirotonit preot la Biserica Sfântului Mormânt și numit egumen la Schitul românesc cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul” din Valea Iordanului, pe care l-a condus până în 1952.

În noiembrie 1952, împreună cu ucenicul său Ioanichie, Ioan Iacob Hozevitul s-a retras la Mănăstirea Sfântul Gheorghe Hozevitul din Pustiul Hozevei. Vara următoare, s-a mutat într-o peșteră numită Chilia Sfânta Ana, unde a trăit în rugăciune și asceză până la trecerea sa la cele veșnice pe 5 august 1960, la vârsta de 47 de ani.

Citește și: Rugăciune pentru ajutor imediat. La cine e bine să te rogi când treci prin momente de cumpănă

Citeste si: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”- kfetele.ro

Citeste si: Will Jennings, co-autorul piesei "My Heart Will Go On", a murit la vârsta de 80 de ani: "A fost o onoare enormă să lucrez cu un astfel de geniu muzical"- radioimpuls.ro

Citeste si: Planul controversat de a transforma un deșert într-o zonă verde, fertilă și plină de viață sălbatică: „Ar putea schimba tiparele meteo”- antena3.ro

După 20 de ani, în 1980, trupul Sfântului Ioan Iacob a fost descoperit neputrezit, o minune care a întărit credința credincioșilor. Arhimandritul Amfilohie, starețul mănăstirii, a relatat că trupul său era intact, ca și cum ar fi fost îngropat de câteva ore.

Acest miracol a condus la canonizarea sa de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pe 20 iunie 1992, cu data de praznuire pe 5 august.

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a lăsat în urmă o colecție de poeme duhovnicești, intitulată „Hrana duhovnicească”, publicată în condiții modeste de ucenicul său, părintele Ioanichie Paraiala. Această culegere reflectă adâncimea spiritualității și a trăirii sale monahale, oferind credincioșilor o sursă de inspirație și întărire duhovnicească.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si