In articol:
Pe 5 august 2024, în calendarul ortodox este sărbătorit Sfântul Ioan Iacob Hozevitul.
Calendar ortodox 5 august 2024: Cine a fost Sfântul Ioan Iacob Hozevitul?
Sfântul Ioan Iacob Hozevitul este sărbătorit anual pe 5 august, o zi deosebită pentru credincioșii ortodocși care îl cinstesc pentru viața sa sfântă și minunile săvârșite.
Rămas orfan de ambii părinți de la o vârstă fragedă, Ilie a fost crescut de bunica sa, care i-a insuflat valorile creștine. A urmat primii ani de școală în satul natal, continuându-și studiile la gimnaziul din Lipcani (Hotin) și liceul la Cozmeni-Cernăuți.
Viața monahală a început pentru Ioan Iacob sub îndrumarea starețului Nicodim Munteanu, viitorul mitropolit al Moldovei și al doilea patriarh al României. După satisfacerea stagiului militar, a devenit bibliotecar la Mănăstirea Neamț, unde a predat și literatura română la seminarul mănăstirii.
Cu binecuvântarea mitropolitului Nicodim, Ioan Iacob, însoțit de doi călugări, a plecat în 1936 în Țara Sfântă. După doi ani de nevoințe în pustiu, s-a stabilit la Mănăstirea „Sfântul Sava”, unde a trăit timp de opt ani. În 1947, a fost hirotonit preot la Biserica Sfântului Mormânt și numit egumen la Schitul românesc cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul” din Valea Iordanului, pe care l-a condus până în 1952.
În noiembrie 1952, împreună cu ucenicul său Ioanichie, Ioan Iacob Hozevitul s-a retras la Mănăstirea Sfântul Gheorghe Hozevitul din Pustiul Hozevei. Vara următoare, s-a mutat într-o peșteră numită Chilia Sfânta Ana, unde a trăit în rugăciune și asceză până la trecerea sa la cele veșnice pe 5 august 1960, la vârsta de 47 de ani.
Citește și: Rugăciune pentru ajutor imediat. La cine e bine să te rogi când treci prin momente de cumpănă
După 20 de ani, în 1980, trupul Sfântului Ioan Iacob a fost descoperit neputrezit, o minune care a întărit credința credincioșilor. Arhimandritul Amfilohie, starețul mănăstirii, a relatat că trupul său era intact, ca și cum ar fi fost îngropat de câteva ore. Acest miracol a condus la canonizarea sa de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pe 20 iunie 1992, cu data de praznuire pe 5 august.
Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a lăsat în urmă o colecție de poeme duhovnicești, intitulată „Hrana duhovnicească”, publicată în condiții modeste de ucenicul său, părintele Ioanichie Paraiala. Această culegere reflectă adâncimea spiritualității și a trăirii sale monahale, oferind credincioșilor o sursă de inspirație și întărire duhovnicească.