Ce sărbătoare este sâmbătă, 25 noiembrie 2023, în Calendarul ortodox?
Pe data de 25 noiembrie 2023, în Calendarul ortodox, este prăznuită Sfânta Muceniță Ecaterina.
Pe data de 25 noiembrie 2023, în Calendarul ortodox, este celebrată Sfânta Muceniță Ecaterina.
Tot astăzi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinților 150 de retori care au crezut în Hristos prin Sf. Ecaterina, Sfântului Porfirie Stratilatul împreună cu 200 de ostași, Sfântului Cuvios Petru Sihastrul și a sfinților 670 de mucenici.
Sfânta Muceniță Ecaterina a trăit în timpul împăratului Maximian, la începutul secolului al IV-lea. Ea s-a născut în cetatea Alexandriei într-o familie nobilă și, datorită frumuseții sale și înțelepciunii, împăratul Maximian o dorea de soție.
Era greu de ajuns la inima Sfintei Ecaterina deoarece ea credea că niciun bărbat nu este la fel de inteligent sau mai inteligent decât ea, motiv pentru care refuza să se căsătoreească. Mama sa decide să decide să o ducă la un părinte duhovnicesc din afara cetății pentru a întâlni un tânăr care mai apoi să-i devină soț. Acolo, Mucenița Ecaterina întâlnește un preot care îi vorbește despre Hristos și și îi dăruiește o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus în brațe.
Citește și: Când se pune grâul la încolțit de Sf. Andrei 2023 și ce semnificație are această sărbătoare
În urma întâlnirii, Sfânta Ecaterina are două viziuni clare: în prima o vede pe Maica Domnului cu pruncul în brațe, dar pentru că nu era creștină, nu reușește să îl vadă pe Mântuitorul. În urma acestui lucru ea acceptă să primească Sfântul Botez.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
La a doua vedere, Hristos i se arată și îi dăruiește un inel de logodnă în timp ce îi spune: „Iată, astăzi te primesc pe tine mireasă Mie nestricată și veșnică, deci ză păzești tocmeala aceasta cu dinadinsul și să nu mai primești nicidecum alt mire pământesc”.
Mucenița Ecaterina a fost uimită când a văzut în ziua ce a urmat inelul de logodnă pe degetul său.
Având un suflet bun și văzând că creștinii care refuzau să jertfească idolilor erau uciși, Ecaterina a mers la împăratul Maximian pentru a-i spune că închinarea la idoli este o deșertăciune. După aceasta, ea este dusă în fața unui consiliu de 50 de filosofi păgâni ce aveau datoria de a o convinge să se închine zeilor. Atunci, Ecaterinat a condamnat cultul și miturile păgâne, înfruntând în discuțiile publice pe cei mai înțelepți ai vremii aceleia și reușind să îi aducă la adevărata credință pe filosofii care o judecau.
Au încercat să o facă pe Ecaterina să se lepede de credința în Hristos, însă nimic din ce au făcut nu a fost suficient. În cele din urmă, Sfânta Muceniță este supusă chinurilor care apoi să fie zdrobită de fiarele ascuțite a patru roți. Apoi, la data de 25 noiembrie 305, ea a fost decapitată. Tradiția ne spune că la tăierea capului său nu a curs sânge, ci lapte, potrivit crestinortodox.ro
Citește și: Calendar ortodox decembrie 2023: Cele mai importante sărbători cu cruce roșie
25 S† Sfânta Muceniță Ecaterina (Dezlegare la pește)
26 D Sfântul Stelian- Ap. Coloseni III, 12-16Ev. Luca XVIII, 18-27glas 8, voscr. 3
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Dregătorul bogat- păzirea poruncilor- Ap. Coloseni III, 12-16Ev. Luca XVIII, 18-27glas 8, voscr. 3 Duminica nr: 4
27 L Sfântul Mucenic Iacob Persul (Post)
28 M Sfântul Ștefan cel Nou; Sfântul Mucenic Irinarh (Dezlegare la ulei și vin)
29 M Sfinții Mucenici Paramon, Filumen și Valerian (Post)
30 J† Sfântul Apostol Andrei; Sfântul Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei (Dezlegare la peste)