Close sidebar
Close sidebar

VIDEO Ce scenarii sunt posibile după "dovezile CSAT" privind implicarea Rusiei în ascensiunea lui Călin Georgescu

Mai multe scenarii sunt posibile după desecretizarea documentelor SRI, SIE și MAI prezentate în ședința CSAT convocată de Klaus Iohannis săptămâna trecută pentru "cazul Călin Georgescu".

Sorin Negru,

CCR poate invalida candidatura lui Georgescu cu condiția să primească o sesizare în acest sens

[Sursa foto: Facebook]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

"Dovezile" serviciilor secrete privind implicarea unui actor statal, respectiv Rusia, în campania electorală a lui Călin Georgescu au fost prezentate public, prin desecretizarea cerută de Klaus Iohannis, dar au ajuns și pe masa instituțiilor de urmărire penală din România.

Citește și: Klaus Iohannis, somat să facă public "secretul" lui Călin Georgescu

În ce măsură noile documente pot influența sau schimba cursul alegerii noului președinte al României, dat fiind că turul II al scutinului prezidențial este programat peste trei zile, respectiv duminică, 8 decembrie.

CCR a validat în al 12-lea ceas primul tur de scrutin, după ce ordonat "renumărarea tuturor voturilor" din alegerea președintelui, iar acum scenariile discutate în spațiul public cu privire la noile evoluții politice trimit tot către Curtea Constituțională.

Este atributul exclusiv al CCR ca, pe baza unor sesizări sau contestații, să respingă candidatura unuia dintre participanții în cursa pentru Cotroceni (cum s-a întâmplat, în octombrie, cu Diana Șoșoacă) sau să invalideze un tur de scrutin (după ce acesta s-a desfășurat).

Este obligatoriu ca judecătorii CCR să primească, însă, o sesizare în acest sens.

UPDATE Parchetul General face cercetări cun privire la săvârșirea unor infracțiuni electorale care ar fi influențat procesul de vot, “prin metode precum coruperea alegătorilor, inclusiv în mediul online, cu scopul de a-i determina să voteze un anumit candidat”, dar și spălare de bani. De asemenea, a cerut și ca DIICOT să demareze o investigație separată după desecretizarea documentelor.

“De asemenea, sesizarea are ca obiect și comiterea unor infracțiuni informatice de competența parchetelor regulare, ca urmare a identificării unor activități în mediul online care au implicat crearea și utilizarea unor conturi false, menite să influențeze opțiunile alegătorilor, acțiuni care au avut potențialul de a afecta exprimarea corectă a voturilor în cadrul procesului electoral. În cadrul aceluiași demers, s-a solicitat procurorului-șef al DIICOT să efectueze o analiză proprie a informațiilor existente din perspectiva sesizării din oficiu, în raport de indiciile privind săvârșirea unor infracțiuni aflate în competența structurii specializate de parchet”,

a transmis Parchetul General.

Parchetul Înaltei Curți analizează documentele primite de la CSAT

Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a informat, miercuri, 4 decembrie, că a primit de la CSAT doar Hotărârea adoptată fără documentele care au fost desecretizate, dar analizează în acest moment elementele de natură să determine declanșarea unei investigații penale, potrivit Gandul.ro.

"Precizăm că în noul context, al desecretizării documentelor care au fost prezentate în cadrul ședinței CSAT, PÎCCJ analizează în acest moment elementele de natură să determine declanșarea unei investigații penale, infracțiunile față de care se vor face cercetări și structura de parchet competentă", se arată într-un comunicat emis de PICCJ.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituţiilor emitente, a informaţiilor prezentate de SRI, SIE şi MAI, în şedinţa CSAT cu privire la campania "independentului" Călin Georgescu.

Gravitatea noilor dovezi anti-Georgescu, subiectul unui avertisment din SUA

SRI arată în documentul prezentat la CSAT că au fost obţinute date care au relevat o campanie de promovare agresivă, derulată cu eludarea legislaţiei naţionale în domeniul electoral, dar şi exploatarea algoritmilor unor platforme de social media pentru creşterea în ritm accelerat a popularităţii lui Călin Georgescu.

SIE arată că România este o ţintă pentru acţiuni hibride ruse, inclusiv atacuri cibernetice şi scurgeri de informaţii şi sabotaje. MAE a avertizat deja partenerii internaționali cu privire la interferențele străine în alegeri.

Citeste si: Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia- kanald.ro

Citeste si: Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească- wowbiz.ro

Citeste si: Accidentul cumplit din Suceava a fost filmat: Momentul în care mașina se izbește de cisternă și ia foc. O întreagă familie a murit- antena3.ro

Departamentul de Stat al SUA a transmis, miercuri noaptea, un avertisment dur în legătură cu alegerile din România.

Oficialii de la Washington sunt îngrijorați că alegerile ar putea fi câștigate de un candidat pro-rus care ar putea să nu mai respecte angajamentele NATO. Detalii aici.

Liderii Guvernului de la București: "Sunt lucruri grave"

După declasificarea documentelor CSAT care arată că „în campania electorală a lui Călin Georgescu au fost folosite finanțări externe nedeclarate”, premierul Marcel Ciolacu, șeful PSD, a anunțat, că o susține pe Elena Lasconi în turul al doilea al prezidențialelor.

"Am luat act de declasificarea documentelor CSAT care arată că în campania electorală a domnului Călin Georgescu au fost folosite finanțări externe nedeclarate de către acesta și că există tipare de lucru ce arată implicarea unor actori statali! Nu am putut să vorbesc public despre aceste documente pentru că am respectat legea. Însă, un fapt este cert: în competiția electorală, am fost cel mai afectat de modul în care domnul Călin Georgescu și-a mărit artificial expunerea, eludând cadrul legal. Sper ca, pe baza dovezilor publicate azi, autoritățile statului să-și facă treaba, iar toți cei vinovați să plătească!”, a declarat liderul PSD.

Și prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a afirmat că i se par lucruri grave în documentele desecretizate de CSAT privind campania electorală a lui Călin Georgescu.

El a precizat că instituţiile statului sunt obligate să găsească vinovaţii, dar şi să evite ca pe viitor să se mai întâmple aşa ceva în România.

Cum poate fi stopată instalarea lui Călin Georgescu la Cotroceni

Deschiderea unor dosare penale de către Parchetul de pe lângă ÎCCJ nu poate opri parcursul electoral, aflat pe ultima sută de metri.

Cu doar trei zile înainte de turul al II-lea de scrutin, cel mai probabil scenariu este acela al bătăliei politice la vot, într-o Românie extrem de polarizată.

Dacă Elena Lasconi obține mai multe voturi decât contra-candidatul ei, subiectul atacului hibrid la adresa alegerilor din România rămâne doar la nivelul infracțiunilor penale.

Lucrurile se complică dacă independentul Călin Georgescu va câștiga alegerile de duminică și își va revendica poziția de președinte al țării.

Curtea Constituţională are nevoie de o sesizare depusă oficial pentru invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu pe motiv că nu îndeplinește criteriile constituţionale pentru a prelua mandatul de președinte.

Sesizarea se poate depune acum sau după turul 2, în momentul în care CCR ar trebui să valideze rezultatul final. CCR se poate autosesiza doar dacă există un proces trecut prin Parlament, spun specialiștii în drept constituțional.

Călin Georgescu, după desecretizarea documentelor din CSAT: "Este o disperare masivă a sistemului"

Invitat în studioul Realitatea Plus, Călin Georgescu a afirmat că documentele desecretizate de către președintele Iohannis cu privire la modul în care i s-a promovat candidatura pe rețelele sociale, arătă că "sistemul” este în panică.

Citeste si: Anul 2025 anunță primirea de noi vouchere! Care sunt persoanele care pot beneficia de ele- kfetele.ro

Citeste si: Radu Ștefan Bănică, mărturii cutremurătoare despre copilărie: ”Am avut în clasa a III-a o petiție anti-Radu, semnată de copii ca să dispar”- radioimpuls.ro

Citeste si: Accidentul cumplit din Suceava a fost filmat: Momentul în care mașina se izbește de cisternă și ia foc. O întreagă familie a murit- antena3.ro

Călin Georgescu este revoltat de faptul că CSAT a fost convocat pentru un candidat, situație nemaiîntâlnită până acum:

"Desecretizarea ar fi trebuit să fie la câți bani s-au cheltuit pe deplasările, de fapt excursiile, domnului Iohannis. Este pentru prima oară când CSAT este convocat pentru un candidat. Este o disperare masivă a sistemului. Dreptatea lui Dumnezeu nu coincide cu dreptatea oamenilor, ei asta nu înțeleg (…) Faptul că sistemul este în această panică ne ajută”, a afirmat Călin Georgescu, la Realitatea TV, după ce a fost invitat să comenteze conținutul documentelor desecretizate.

Georgescu a spus că nu cunoaște persoanele care apar în documente ca promotori în social media ai candidaturii sale, dar nu a intrat în detalii legate de conținutul informărilor serviciilor de informații.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu este de părere că singura metodă acceptabilă de a scăpa de candidatul Rusiei, Călin Georgescu, este votul de duminică. Detalii aici.

Și alte voci din spațiul public analizează scenariile posibile după dezvăluirile SRI și SIE. Moise Guran consideră că situația ideală este ca poporul să-i spună NU "trădătorului Călin Georgescu". Dar nimeni nu poate garanta acest lucru, "ba chiar șansele par să fie exact pe dos, căci rețelele alea de influențare sunt încă funcționale".

"De când am citit documentele CSAT, mă tot gândesc ce e de făcut. Adevărul este că noi, jurnaliștii, nu suntem pregătiți/înarmați pentru a contracara un atac hibrid, desfășurat după o strategie militară. Pare că nici serviciile militare ale României nu sunt, iar poporul nostru a fost vizat de o campanie de influențare psihologică, pentru care, de asemenea, nu este pregătit", a scris Guran pe Facebook.

Dacă Georgescu devine președinte, este posibil ca România să devină, mai întâi o anexă a Rusiei în politica externă (cam ca Ungaria), consideră Guran.

Jurnalistul analizează scenariul în care Georgescu câștigă turul II, dar cineva (Parchetul/CCR) reușește să facă ceva care să demonstreze cu probe (SRI a trimis informări, care sunt cel mult capete de probă) fraudarea alegerilor și cineva decide anularea lor.

"Nu zic nici că nu e posibil, nu zic nici că n-ar trebui să se întâmple asta. Zic însă că acest demers ar mutila democrația noastră", este de părere jurnalistul.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI