Scene șocante au avut loc, luni 18 decembrie, într-o instituție de învățământ din România! Salvatorii au căutat supraviețuitori printre dărâmături, ca în bombardamentele din Gaza sau după cutremurele din Turcia și Siria de la începutul acestui an.

Citește și: VIDEO- UPDATE Intervenție contra cronometru la căminul unui liceu din județul Harghita! Un copil este prins sub dărâmături

Din păcate, unul dintre elevii surprinși de prăbușirea clădirii- un tânăr de 17 ani- nu a mai putut fi salvat, în timp ce o fată se află în stare gravă la

Târgu-Mureș după intrase în stop cardiac și a fost resuscitată.

Ce scrie presa maghiară despre tragedia din Harghita

Publicația maghiară Gondola informează că un zid exterior al căminului studențesc al Liceului Tamási Áron din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit și a surprins cel puțin patru copii sub dărâmături.

Citește și: Tragedie în Odorheiu Secuiesc! David, un tânăr de 17 ani a încetat din viață, după ce a fost scos dintre ruinele căminului

"Ministrul Educației, Ligia Deca, a promis sprijin liceului, dar nu a putut spune dacă clădirea se află pe lista instituțiilor de învățământ considerate a fi expuse riscului de prăbușire în cazul unui cutremur", scrie publicația maghiară citată.

Citește și: Motivul prăbușirii peretelui de la internatul Liceului Tamási Áron. Se caută în continuare victime: ”Iohannis a promis „România educată”, dar a livrat „România eşuată”

Cu o zi înainte de tragedie, portalul de știri Székelyhon.ro a publicat un raport cuprinzător conform căruia singura clădire a Liceului Tamási Áron care încă așteaptă renovare ar putea fi în curând reparată.

Cu fondurile Guvernului de la Budapesta, scrie Gondola.hu, au fost renovate clădirea principală a instituției de învățământ și clădirea veche a fostei mănăstiri din strada Iskola.

"Aceste clădiri au fost complet renovate în ultimii ani de către maghiari grație subvențiilor statului.

Directorul György Laczkó a declarat ziarului că anul viitor ar putea veni un sprijin suplimentar din partea Ungariei pentru renovarea căminului de elevi, dar lucrări urgente sunt deja în desfășurare în curtea clădirii situate pe Márton Áron", arată ziarul maghiar.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Conform autorităților locale, o posibilă cauză a incidentului șocant ar fi faptul că în zona respectivă se fac lucrări la rețeaua de canalizare. 

Perete prăbușit la internatul liceului din Odorheiu Secuiesc, Harghita

Perete prăbușit la internatul liceului din Odorheiu Secuiesc, Harghita

[Sursa foto: https://szekelyhon.ro/]

Ședință de urgență la Ministerul Educației după prăbușirea internatului școlar de la Odorheiu Secuiesc

Conducerea Ministerului Educației s-a reunit luni seara în ședință de urgență după ce un elev adolescent a murit și alți trei sunt la spital, unul în stare gravă.

Într-un comunicat dat de instituție, autoritățile precizează că doi reprezentanți ai Ministerului Educației au plecat la fața locului, în Odorheiu Secuiesc, județul Harghita.

"În cursul acestei seri, ministrul Educației, Ligia Deca, a convocat de urgență conducerea Ministerului Educației pentru stabilirea modalității în care instituția poate interveni în acordarea de sprijin la Odorheiul Secuiesc. În acest sens, în această seară, doi reprezentanți ai Ministerului Educației se deplasează la fața locului", arată comunicatul Edu.ro.

"Reiterăm că responsabilitatea pentru punerea în siguranță a clădirilor este a celor care le administrează", au precizat oficialii ministerului.

Ministrul educației, Ligia Deca, a făcut apel la „autoritățile locale să trateze cu maximă responsabilitate gradul de siguranță pe care clădirile în care sunt copii îl oferă”.

S-a acumulat apă sub clădirea internatului- o posibilă cauză a tragediei

Directorul liceului din Odorheiu Secuiesc a precizat, potrivit agenției maghiare MTI, că toată clădirea era „sub apă”, deoarece în apropiere nu există un sistem de canalizare care să poată primi apa de ploaie.

În ultimele zile, apa subterană s-a acumulat sub nivelul solului, iar din moment ce nu există unde să scurgă apa acumulată în Piața Márton Áron, s-a convenit ca apa să fie conectată la sistemul de drenaj al apelor pluviale din vecinătatea colegiului Kis Gergely Református.

Potrivit directorului, o dificultate suplimentară a fost cauzată de faptul că rețeaua de canalizare se află sub clădire. Au fost luate măsuri pentru a remedia acest lucru, astfel încât- conform declarației date lui publicației Székelyhon- acum se pot drena apele uzate de sub clădire.

"Odorheiu Secuiesc este în doliu"

Publicația Hirado.hu scrie că partea centrală a căminului Liceului Tamási Áron din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit la începutul după-amiezii de luni.

Accidentul s-a petrecut când elevii se întorseseră deja de la școală la cămin. Mai multe persoane au reușit să fugă, dar unele dormeau în momentul incidentului.

Clădirea veche s-ar fi prăbușit după ce au fost efectuate lucrări de terasament în curtea colegiului.

„Odorheiu Secuiesc este în doliu, la fel și așezările din jur, în special comunitatea din Lupeni/Farkaslaka. Din păcate, autoritățile au confirmat vestea tragediei, un băiat de clasa a XII-a din Lupeni și-a pierdut viața după prăbușirea clădirii”, a declarat Krisztina Geréb, corespondentul publicației Székelyudvarhely, pentru M1 Hírado.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Corespondență din Odorheiu Secuiesc în presa de la Budapesta 

Corespondență din Odorheiu Secuiesc în presa de la Budapesta 

[Sursa foto: Hirado.hu]

În apropierea tragediei au fost prezenți și elevii de liceu. Ei spun că este de neînțeles ce sa întâmplat cu tovarășii lor.

„Am auzit de la unul dintre colegii noștri că tocmai folosea toaleta și a văzut că peretele a crăpat, dar, din fericire, a reușit să fugă”, a spus un elev.

Partea centrală a căminului s-a prăbușit pe neașteptate, de la un moment la altul, când mulți studenți se aflau în clădire.

„Acest lucru este probabil legat de munca care se desfășura în curte, din păcate incidentul s-a petrecut când cursurile tocmai se terminaseră și copiii intrau în camerele lor, iar unii dintre ei dormeau când s-a întâmplat”, a declarat Noémi Zörgő, purtătorul de cuvânt al primăriei din Odorheiu Secuiesc, potrivit Kronika.hu.

harghita

Intervenție grea a salvatorilor 

[Sursa foto: https://szekelyhon.ro/]

Kelemen Hunor: „Întrebarea e cine a dat aviz, cine a lăsat copiii în clădire"

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat luni seara, după tragedia de la Odorheiu Secuiesc, că trebuie văzut cine a dat aviz de funcționare clădirii și cine a lăsat copiii în clădire în timpul lucrărilor.

„Întrebarea e cine a dat aviz, cine a lăsat copiii în clădire în timpul lucrărilor și dacă lucrurile s-au făcut conform avizelor proiectului, aici trebuie căutați responsabilii și cei vinovați trebuie pedepsiți”, a declarat Kelemen Hunor, președintele UDMR, luni seară, la Digi24.

"De câteva zile se lucrează în jurul clădirii, s-a săpat un șanț mare lângă clădire și de două, trei zile copiii spuneau că s-au crăpat pereți. E o tragedie care nu trebuia să se întâmple. (….) Când începi o astfel de lucrare, cum mai lași copiii în clădire?", a adăugat Kelemen Hunor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si