Ce se dă de pomană de Moșii de Iarnă și de Primăvară? Tradiții românești
Creștinii sărbătoresc pe 9 martie 2024 Moșii de Iarnă și Moșii de Primăvară. Iată ce se dă de pomană în această zi și ce tradiții românești trebuie respectate cu sfințenie.
Sărbătoarea Moșilor de Iarnă de pe 9 martie 2024 este foarte importantă pentru creștini. Anul acesta au loc și Moșii de Primăvară în aceeași zi, conform Calendarului ortodox.
Se spune că Aceasta este ziua în care Iisus Hristos a stat cu trupul său în mormânt, iar sufletul său s-a aflat în Iad. Așa a reușit să-i elibereze pe cei adormiți.
Iată ce se dă de pomană de Moșii de Iarnă și Moșii de Primăvară în anul 2024.
În acest an are loc o coincidență foarte rară în Calendarul ortodox. Moșii de Iarnă și Moșii de Primăvară în 2024 se sărbătoresc în aceeași zi, pe 9 martie 2024.
Practic, Moșii de Iarnă se sărbătoresc cu o zi înainte de Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, care pică anul acesta pe 10 martie 2024. Moșii de Iarnă în 2024 se sărbătoresc și cu o zi înainte de Lăsatul Secului pentru Postul Paștelui. Moșii de Iarnă marchează începutul celor 7 sâmbete dedicate celor trecuți în neființă, care se vor încheia
în Săptămâna Mare.Moșii de Primăvară în 2024 se sărbătoresc de Măcinici, tot pe data de 9 martie 2024.
Cuvântul „moși” vine de la „strămoși” și face referire la persoanele care au trecut la cele sfinte, iar apelativul „moși” este folosit și atunci când vorbim despre sărbătorile dedicate celor morți. Ele sunt patru sărbători mari în total: Moșii de Primăvară sărbătoriți de Măcini, Moșii de Vară sărbătoriți în sâmbăta dinaintea Rusaliilor, Moșii de Toamnă sărbătoriți în prima sâmbătă din luna noiembrie și Moșii de Iarnă sărbătoriți în sâmbăta dinaintea Duminicii Lăsatului Sec
de carne pentru Postul Mare.Pentru că Moșii de Iarnă și Moșii de Primăvară se sărbătoresc în aceeași zi în anul 2024, Biserica Ortodoxă Română organizează Slujba Parastasului și a Sfintei Liturghii, conform condoleante.ro
Există mai multe tradiții în Sâmbăta Morților, printre care: creștinii fac parastase pentru cei dragi care nu mai sunt printre noi, spun rugăciuni și dau de pomană diverse alimente. Alimentele se dau de pomană în aceste zile în care sunt sărbătoriți Moșii pentru că se spune că în acest mod cinstim sufletele celor trecuți în neființă și îi mulțumim.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Creștinii știu că doar unele alimente pot fi puse în pachetele de pomană. Cei mai mulți merg la sigur cu colivă, colaci și vin. Aceste pachete sunt duse la biserică pentru a fi sfințite împreună cu pomelnicul în care sunt pomeniți cei morți. Creștinii pot da și alte produse de pomană pe lângă cele menționate. Spre exemplu, de Moșii de Iarnă credincioșii pot da de pomană piftie, diverse preparate din carne, mere, brânză sau plăcinte, conform sursei citate anterior.
Pachetele de pomană de Moșii de Iarnă pot să difere de la o zonă a țării la alta. În Muntenia, credincioșii pun în fiecare pachet câte un bănuț pentru a le aduce bogăție celui care l-a primit, dar și celui care l-a oferit. În Transilvania, pachetele conțin neapărat prăjitura „pupi”, alături de colivă și colaci. Niciun pachet nu va fi dat de pomană fără a fi aprinsă o lumânare alături de acesta. În Bucovina, pachetele conțin neapărat plăcinte cu brânză care sunt date familiilor nevoiașe cu mulți copii.
Chiar dacă am precizat că sunt date doar anumite alimente de pomană în această zi, în tradiția bisericească nu este precizat ce ar fi mai bine să dăm de pomană. Este foarte important gestul, iar oricât de mic ar fi acesta, dacă este făcut din suflet, înseamnă enorm de mult pentru cel ce îl primește.
Este important de știut că fiecare dă de pomană atât cât își permite. Se poate da de pomană oricui în această zi.
Citește și: Câte pahare se beau pe 9 martie 2024: 40 sau 44? Iată ce spune tradiția
Există mai multe tradiții pentru această zi. Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei trecuți dincolo și același lucru îl fac și creștinii.
În această zi, o tradiție populară este datul de pomană în Sâmbăta Morților. Cum am mai menționat, creștinii duc la biserică diverse alimente pentru a fi slujite de preoți. Printre ele se numără coliva, colacii, sticlele cu vin, precum și alte pachete care pot conține o mare varietate de mâncăruri: piftie, carne, sarmale, fructe, plăcinte, brânzeturi, etc.
O altă tradiție importantă este facerea parastaselor pentru cei decedați. Odată cu acestea, se spun rugăciuni și se merge la biserică cu pomelnicul în care sunt trecute numele morților alături de lumânări. Trebuie aprinse cel puțin două lumânări pentru fiecare persoană decedată pentru a se încălzi pe lumea de dincolo.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Tot ce rămâne nemâncat în această zi se aruncă. Nu trebuie păstrat nimic pentru că urmează Duminica Lăsatului Sec de carne. Se spune că dacă încălcăm această „regulă”, iarna va trimite nămeți mari.
În zona Banatului, femeile merg la cimitir și tămâiază mormintele celor decedați înainte de a merge la biserică. Apoi, după slujba dedicată Moșilor de Iarnă, ele împart pachetele de pomană.
Pentru că pe 9 martie 2024 sunt sărbătoriți și Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia, o altă tradiție ne spune că în această zi femeile pregătesc mucenicii pentru a-i cinsti pe mucenicii care au fost uciși pentru credința lor în Hristos. (Vezi AICI cele mai bune rețete pentru mucenici și cum se prepară aceștia).
În această zi nu se lucrează și nu se fac nunți.
Creștinii fac un pomelnic separat pentru cei care sunt decedați de mai puțin de un an pentru a nu fi pomeniți alături de ceilalți.