Sărbătoarea Moșilor de Iarnă de pe 9 martie 2024 este foarte importantă pentru creștini. Anul acesta au loc și Moșii de Primăvară în aceeași zi, conform Calendarului ortodox.

Se spune că Aceasta este ziua în care Iisus Hristos a stat cu trupul său în mormânt, iar sufletul său s-a aflat în Iad. Așa a reușit să-i elibereze pe cei adormiți.

Iată ce se dă de pomană de Moșii de Iarnă și Moșii de Primăvară în anul 2024.

Cele mai importante tradiții românești pentru data de 9 martie 2024 le veți regăsi mai jos. Creștinii le respectă cu sfințenie.

Moșii de Iarnă și Moșii de Primăvară se sărbătoresc în aceeași zi, pe 9 martie 2024

În acest an are loc o coincidență foarte rară în Calendarul ortodox. Moșii de Iarnă și Moșii de Primăvară în 2024 se sărbătoresc în aceeași zi, pe 9 martie 2024.

Citește și: Moșii de Mucenici 2024, ziua în care se deschid Porțile Raiului pentru cei adormiți. Ce este bine să dai de pomană de Moșii de Iarnă și Moșii de Primăvară? 

Practic, Moșii de Iarnă se sărbătoresc cu o zi înainte de Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, care pică anul acesta pe 10 martie 2024. Moșii de Iarnă în 2024 se sărbătoresc și cu o zi înainte de Lăsatul Secului pentru Postul Paștelui. Moșii de Iarnă marchează începutul celor 7 sâmbete dedicate celor trecuți în neființă, care se vor încheia

în Săptămâna Mare.

interior biserica ortodoxa

Conform Calendarului Ortodox, pe 9 martie 2024 sărbătorim Moșii de Iarnă, Moșii de Primăvară și pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia.

[Sursa foto: Profimedia]

Moșii de Primăvară în 2024 se sărbătoresc de Măcinici, tot pe data de 9 martie 2024.

Cuvântul „moși” vine de la „strămoși” și face referire la persoanele care au trecut la cele sfinte, iar apelativul „moși” este folosit și atunci când vorbim despre sărbătorile dedicate celor morți. Ele sunt patru sărbători mari în total: Moșii de Primăvară sărbătoriți de Măcini, Moșii de Vară sărbătoriți în sâmbăta dinaintea Rusaliilor, Moșii de Toamnă sărbătoriți în prima sâmbătă din luna noiembrie și Moșii de Iarnă sărbătoriți în sâmbăta dinaintea Duminicii Lăsatului Sec

de carne pentru Postul Mare.

Ce se dă de pomană de Moșii de Iarnă și Moșii de Primăvară în 2024?

Pentru că Moșii de Iarnă și Moșii de Primăvară se sărbătoresc în aceeași zi în anul 2024, Biserica Ortodoxă Română organizează Slujba Parastasului și a Sfintei Liturghii, conform condoleante.ro

Există mai multe tradiții în Sâmbăta Morților, printre care: creștinii fac parastase pentru cei dragi care nu mai sunt printre noi, spun rugăciuni și dau de pomană diverse alimente. Alimentele se dau de pomană în aceste zile în care sunt sărbătoriți Moșii pentru că se spune că în acest mod cinstim sufletele celor trecuți în neființă și îi mulțumim.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

femeie batrana in biserica

Pe 9 martie 2024, de Moșii de Iarnă și Primăvară, Biserica Ortodoxă organizează slujbe importante.

[Sursa foto: Profimedia]

Creștinii știu că doar unele alimente pot fi puse în pachetele de pomană. Cei mai mulți merg la sigur cu colivă, colaci și vin. Aceste pachete sunt duse la biserică pentru a fi sfințite împreună cu pomelnicul în care sunt pomeniți cei morți. Creștinii pot da și alte produse de pomană pe lângă cele menționate. Spre exemplu, de Moșii de Iarnă credincioșii pot da de pomană piftie, diverse preparate din carne, mere, brânză sau plăcinte, conform sursei citate anterior.

Pachetele de pomană de Moșii de Iarnă pot să difere de la o zonă a țării la alta. În Muntenia, credincioșii pun în fiecare pachet câte un bănuț pentru a le aduce bogăție celui care l-a primit, dar și celui care l-a oferit. În Transilvania, pachetele conțin neapărat prăjitura „pupi”, alături de colivă și colaci. Niciun pachet nu va fi dat de pomană fără a fi aprinsă o lumânare alături de acesta. În Bucovina, pachetele conțin neapărat plăcinte cu brânză care sunt date familiilor nevoiașe cu mulți copii.

slujba in biserica

De Sâmbăta Morților, pe 9 martie 2024, creștinii fac parastase și merg la biserică pentru a sfinți pachetele pe care le dau de pomană.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Chiar dacă am precizat că sunt date doar anumite alimente de pomană în această zi, în tradiția bisericească nu este precizat ce ar fi mai bine să dăm de pomană. Este foarte important gestul, iar oricât de mic ar fi acesta, dacă este făcut din suflet, înseamnă enorm de mult pentru cel ce îl primește.

Este important de știut că fiecare dă de pomană atât cât își permite. Se poate da de pomană oricui în această zi.

Citește și: Câte pahare se beau pe 9 martie 2024: 40 sau 44? Iată ce spune tradiția

Tradiții Românești pentru 9 martie 2024, când sărbătorim Moșii de Iarnă și Moșii de Primăvară

Există mai multe tradiții pentru această zi. Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei trecuți dincolo și același lucru îl fac și creștinii.

În această zi, o tradiție populară este datul de pomană în Sâmbăta Morților. Cum am mai menționat, creștinii duc la biserică diverse alimente pentru a fi slujite de preoți. Printre ele se numără coliva, colacii, sticlele cu vin, precum și alte pachete care pot conține o mare varietate de mâncăruri: piftie, carne, sarmale, fructe, plăcinte, brânzeturi, etc.

O altă tradiție importantă este facerea parastaselor pentru cei decedați. Odată cu acestea, se spun rugăciuni și se merge la biserică cu pomelnicul în care sunt trecute numele morților alături de lumânări. Trebuie aprinse cel puțin două lumânări pentru fiecare persoană decedată pentru a se încălzi pe lumea de dincolo.

lumanari

Tradiția spune că pe 9 martie 2024, de Moșii de Iarnă și de Primăvară, creștinii trebuie să aprindă două lumânări pentru sufletele morților.

[Sursa foto: iStock]

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Tot ce rămâne nemâncat în această zi se aruncă. Nu trebuie păstrat nimic pentru că urmează Duminica Lăsatului Sec de carne. Se spune că dacă încălcăm această „regulă”, iarna va trimite nămeți mari.

Citește și: Moșii de iarnă 2024. Cea mai puternică rugăciune pe care să o rostești de Sâmbăta Morților. Tradiții și obiceiuri românești de Sâmbăta Morților

În zona Banatului, femeile merg la cimitir și tămâiază mormintele celor decedați înainte de a merge la biserică. Apoi, după slujba dedicată Moșilor de Iarnă, ele împart pachetele de pomană.

mucenici

Pe 9 martie 2024 gospodinele prepară faimoșii mucenici în cinstea Sfinților 40 de Mucenici care au fost uciși pentru credința lor în Hristos.

[Sursa foto: Shutterstock]

Pentru că pe 9 martie 2024 sunt sărbătoriți și Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia, o altă tradiție ne spune că în această zi femeile pregătesc mucenicii pentru a-i cinsti pe mucenicii care au fost uciși pentru credința lor în Hristos. (Vezi AICI cele mai bune rețete pentru mucenici și cum se prepară aceștia).

În această zi nu se lucrează și nu se fac nunți.

Creștinii fac un pomelnic separat pentru cei care sunt decedați de mai puțin de un an pentru a nu fi pomeniți alături de ceilalți.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si