In articol:
- Ce e bine să dai de pomană de Sfinții Împărați Constantin și Elena?
- Cine au fost Sfinții Împărați Constantin și Elena?
Ce se dă de pomană de Sf. Constantin şi Elena? Pe data de 21 mai 2022, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, care sunt slăviți ca și Apostolii.
Ce se dă de pomană de Sf. Constantin şi Elena? În tradiția populară se spune că, în această zi de sărbătoare, se face pomană pentru sufletele celor plecați dintre noi. Astfel, pomana se face în memoria lor, pentru a oferi un ajutor celor vii.
Ce e bine să dai de pomană de Sfinții Împărați Constantin și Elena?
În ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena, potrivit calendarului popular, se dă de pomană lucruri oamenilor săraci, pentru sufletele celor adormiți. Pomana se face în memoria celor plecați dintre noi și este o tradiție care s-a făcut, se face și se va mai face mult timp de acum încolo.
De obicei, de Sfinții Constantin și Elena, credincioșii împart vase cu mâncare pentru cei apropiați, sau pentru persoanele nevoiașe.
Pomană este făcută de rude, care pomenesc numele celor plecați dintre noi. Astfel, în ziua de 21 mai este bine să împărțim vase cu mâncare pentru cei apropiați sau pentru persoanele nevoiașe. Totodată, se pot împărți și pachete cu colaci, fructe și colivă.
Citeste si: Tradiţii de Sf. Constantin şi Elena: Superstiţii româneşti
De asemenea, credincioșii ortodocși a căror rude au decedat, plătesc la biserică pomelnice care urmează a fi citite în timpul slujbei Sfintei Liturghii.
Cine au fost Sfinții Împărați Constantin și Elena?
Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt cunoscuți drept cei care au dat libertate creștinismului, iar despre mama lui Constantin, Elena se spune că a fost prima femeie care și-a eliberat sclavii și a ajutat creștinii torturați.
Sfântul Constantin a fost fiul împăratului Constantius Chlorus și al Elenei. El s-a născut la 27 februarie 272, în cetatea Naissus (astăzi Nis, în Serbia). După moartea tatălui său din 304, Constantin a fost proclamat împărat. Din pricina acestui fapt, fiul Elenei intră în conflict cu Maxentiu, fiul împăratului Maximian, întrucât acesta dorea să ocupe funcția pe care Constantin o deținea, potrivit crestinortodox.ro.
Citeste si: Urări de Sf. Constantin şi Elena 2022: Imagini cu La mulţi ani pentru Constantin şi Elena!
Însă, în ziua premergătoare luptei cu Maxentiu, în anul 312, Sfântul Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasă și o inscripție: In hoc signum vinces (prin acest semn vei birui). Totodată, noaptea, în vis, i se descoperă Hristos și-l îndeamnă să pună semnul Sfintei Cruci pe toate steagurile armatei sale. Constantin avea să iasă biruitor din luptă. Datorită lui, creștinismul a devenit religie permisă în imperiu. Împăratul Constantin a trecut la cele veșnice în anul 337, la zece ani de la moartea mamei sale.
Citeste si: Ce nume se sărbătoresc de Sf. Constantin şi Elena? Mesaje, urări şi felicitări cu La mulţi ani
Sfânta Elena, mama Sfântului Constantin, este cea care a descoperit pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost răstignit Hristos. Totodată, Sfânta Elena a zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, Biserica din Nazaret și multe alte locașuri sfinte.