Close sidebar
Close sidebar

Ce se dă de pomană în Sâmbăta Floriilor din 2024?

Iată pe ce dată pică Sâmbăta Floriilor în 2024 și ce se dă de pomană pentru sufletele celor adormiți.

Ana-Maria Costea,

Iată pe ce dată pică Sâmbăta Floriilor în 2024 și ce se dă de pomană pentru sufletele celor adormiți.

[Sursa foto: Doxologia/crestinortodox.ro/Inquam Photos - George Calinbu]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Sâmbăta Floriilor este sâmbăta de dinaintea Floriilor. Această zi se mai numește și Sâmbăta lui Lazăr sau „Moșii de Florii”. 

În Sâmbăta Floriilor are loc pomenirea celor trecuți în neființă. Așadar, se organizează ceremonii religioase la biserică, iar gospodinele împarte diverse bucate pentru sufletele celor adormiți.

Când are loc Sâmbăta Floriilor în 2024?

Sâmbăta Floriilor are dată schimbătoare, în funcție de data Paștelui și la fel se întâmplă și cu Duminica Floriilor. Așadar, Sâmbăta Floriilor pică pe 27 aprilie 2024, Duminica Floriilor pică pe 28 aprilie 2024, iar Paștele ortodox pică pe 5 mai 2024. Sâmbăta Floriilor este ultima sâmbătă înainte de sărbătoarea Învierii Domnului.

Citește și: Pe ce dată sunt Floriile în 2024 în Calendarul ortodox? Semnificația acestei mari sărbători cu cruce roșie

Sâmbăta lui Lazăr pică pe data de 27 aprilie 2024.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

O veche istorisire ne spune că în ajunul Intrării Domnului în Ierusalim, Mântuitorul a mers în Betania, la chemarea surorilor lui Lazăr, un prieten de-ai săi care era bolnav.

Citeste si: Un tânăr de doar 20 de ani s-a înecat la Costinești! Bărbatul a ignorat steagul arborat la mal- kanald.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Atunci când a plecat spre Betania, Iisus Hristos știa că prietenul său, Lazăr, deja trecuse la cele sfinte și le-a spus și ucenicilor săi acest lucru. Pe când Mântuitorul a ajuns în Betania, Lazăr era pus în mormânt deja de patru zile. Odată sosit în Betania, Iisus Hristos a fost întâmpinat de surorile lui Lazăr care și-au exprimat tristețea față de evenimentul tragic. Atunci, Mântuitorul a săvârșit minunea învierii lui Lazăr, iar apoi mulți iudei au crezut în El, conform crestinortodox.ro

În Sâmbăta Floriilor se face pomenirea generală a morților, iar prin rugăciune, oamenii se roagă ca așa cum Iisus Hristos l-a înviat pe Lazăr, așa să îi învieze pe cei adormiți.

Ce se dă de pomană în Sâmbăta Floriilor din 2024?

În Sâmbăta Floriilor, credincioșii merg la biserică cu alimente pentru a le sfinți preotul, iar mai apoi ele sunt date de pomană, mai ales celor nevoiași. 

Este bine ca de Sâmbăta Floriilor sau Sâmbăta lui Lazăr să se împartă colivă, colaci, plăcinte și alte preparate de post. Plăcintele trebuie să se dea de pomană în special oamenilor nevoiași.

Citește și: Moşii de vară 2024: Pe ce dată pică Sâmbăta Morţilor si ce este bine să dai de pomană?

Iată ce se poate da de pomană în Sâmbăta Floriilor în 2024.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Gospodinele pregătesc adesea pachețele care cuprind în special legume sau fructe, alături de mici atenții precum eugenii, o sticlă cu suc, salată de vinete sau chiar și hummus. În general, atunci când se dă de pomană, fiecare își pregătește pachețelele în funcție de posibilități. Pot fi mâncăruri gătite de post sau mâncăruri gata preparate.

Câteva exemple de mâncăruri gătite de post pe care le puteți oferi de pomană sunt: sarmale de post, ardei umpluți cu orez, orez cu ciuperci și tocăniță de cartofi (fără carne).

În această zi importantă nu contează bugetul, ci gestul pe care îl face creștinul. Este deosebit de important ca toate bucatele de pomană să fie sfințite de preot și să fie împărțite din adâncul sufletului, fără a aștepta ceva la schimb. Totodată, datul de pomană nu ar trebui să se simtă ca o obligație.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI