Ce se duce la biserică pentru pomenirea morţilor de Moşii de toamnă 2021?
Ce se duce la biserică pentru pomenirea morţilor de Moşii de toamnă 2021? Finalul lunii octombrie al anului 2021 este marcat de un eveniment important pentru credincioșii ortodoxi. Este vorba despre Sâmbăta morților, cunoscută în popor după denumirea de Moșii de toamnă.
Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morților, de Moşii de toamnă 2021?
Pentru că este o pomenire a celor adormiți, în Sâmbăta Morților, se prepară în primul rând colivă din grâu. Boabele de grâu reprezintă învierea trupurilor celor adormiți. Aceasta poate fi pregătită pe farfurie sau în pahare, o variantă mai practică la care apelează tot mai multe gospodine.
Pe colivă se așează Sfânta Cruce și se ornează cu bombonele colorate, care sugerează frumusețea faptelor bune pe care răposatul/răposata le-a lasat ca mărturie în lumea aceasta. Este foarte practic să aducem și mici cantități de colivă, în păharele din plastic, care sunt împărțite la sfarsitul slujbei, împreună cu câte o lumânare.
Vinul este un element foarte important în coșul cu care se merge la biserică de pomenirea morților.
Acesta va fi sfințit de către preot, iar mai apoi va fi vărsat în forma Sfintei Cruci, pe mormânt celui adormit.
Pe lângă colivă, în această zi se împarte mâncare (pilaf, carne, pâine, peşte, sarmale sau orice altfel de mâncare gătită) pentru sufletul celor adormiți: “Se spune că cei decedați se hrănesc din aburii fierturilor, de aceea este obligatoriu ca măcar un singur fel de mâncare să fie fierbinte”, spun specialiștii în Etnografie și Folclor de la Muzeul Dunării de Jos din Calărași.
De asemenea, în unele locuri, la sate există tradiția ca în această zi, în casele gospodarilor, să se facă o masă de pomenire la care sunt chemate rudele, vecinii, dar și oamenii nevoiași. Nu trebuie uitat colacul împletit care se așează pe masa pentru sfințire, iar mai apoi se dă de pomană.
Unii credincioși vin la biserică și cu fructe sau deserturi specifice toamnei cum sunt plăcinta cu mere sau cu dovleac.
Pomenile se dau numai cu o lumânare sfințită, care trebuie să fie aprinsă.
Care sunt tradițiile și obiceiurile care trebuie respectate de Moșii de toamnă 2021?
Este o zi foarte importantă pentru gospodinele care se pregătesc pentru a duce la biserică, spre sfințire, bucate pe care le vor da de pomană. Încă de dimineață, acestea participă la slujba de Liturghie, iar mai apoi, după ce preotul citește pomelnicele și face sfințirea, pachețelele pregătite de către credincioși pot fi date de pomană celor nevoiași.
Se spune că de Sâmbăta Morților, nu este bine să dai cu mătura pentru că praful care se ridică ajunge în ochii răposaților. Pe 30 octombrie nu se spală și nu se aruncă gunoiul. Se consideră că apa murdară și gunoiul vor ajunge în mâncarea rudelor decedate. De asemenea, în amintirea celor adormiți, urmașii merg la cimitir pentru a le curăța mormintele și așeza flori și lumânări aprinse la capătâi.