In articol:
- Ce se împarte de moşii de toamnă 2021?
- Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților 2021
- Rugăciune puternică pentru Moșii de toamnă 2021
Ce se împarte de moşii de toamnă 2021? În Sâmbăta morţilor se face pomenirea celor care sunt plecaţi dintre noi şi se împart diverse bucate în cinstea lor.
Aceasta sâmbătă mai este cunoscută în popor sub denumirea de Moșii de toamnă.
Astfel, pe 30 octombrie, în fiecare biserica se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți.
Conform tradiției, Sfinții Părinți au rânduit ca ziua de sâmbătă să fie stabilită pentru pomenirea celor adormiți, deoarece este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, pentru a-i elibera pe cei drepți adormiți.
Ce se împarte de moşii de toamnă 2021?
De Sâmbăta Morților 2021, credincioșii merg de dimineaţă la biserică cu colivă, vin, prescură şi pachete cu bucate ca să fie sfințite de preot, iar mai apoi să fie împărţite celor sărmani.
Totodată, în amintirea celor adormiţi, oamenii merg la cimitir pentru a le curăţa mormintele şi a le aşeza flori şi lumânări aprinse la căpătâi.
Citeste si: Calendar ortodox 30 octombrie 2021. Ce sărbătoare importantă este sâmbătă?
În unele regiuni, în ziua de Sâmbata Morților se dă de pomană un preparat caracteristic zonei – grâu fiert cu brânză şi unt. În plus, în pachete se pune şi friptură de porc.
În popor se mai spune că la biserică este indicat să aduci o sticlă mică de vin, colivă și bucate pregătite înainte, pentru a putea fi împărțite.
Însă, pe lângă colivă, în Sâmbăta Morților se împarte și mâncare (pilaf, carne, pâine, peşte, sarmale sau orice altfel de mâncare gătită) pentru sufletul celor adormiți.
Citeste si: Calendar ortodox noiembrie 2021: Sărbători cu cruce roşie
Însă, pe 30 octombrie 2021, credincioşii pot da de pomană orice doresc, fiindcă încă nu s-a intrat în Postul Crăciunului şi se poate mânca şi carne.
De asemenea, în ziua pomenirii morților se mai pot duce, pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe. Pachetele trebuie pregătite înainte de acasă și împărțite după terminarea slujbei, împreună cu o lumânare. În fiecare pachet trebuie adăugat și câte un colac, dar și un prosop.
Iar odată cu pomelnicul, preotului trebuie să i se dea și un prosop, tămâie și cărbuni.
În regiunea Munteniei încă se mai păstrează obiceiul ca, lângă colivă, la pomeni să se pună și un bănuţ care să fie dat celui mai sărac om din sat, pentru a aduce spor atât celui ce a dat, cât și celui care a primit.
Citeste si: Cum se scrie un pomelnic?
Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților 2021
De Sâmbăta Morților, femeile nu dau cu mătura să nu ridice praful în ochii răposaților, nu spală și nu aruncă gunoiul ca să nu ajungă în mâncarea morților.
În această zi nu este bine să mergi la fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată. Se spune că pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele.
Citeste si: Zilele cu dezlegare la peşte din Postul Crăciunului 2021
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Tot de Sâmbăta Morților, nu este bine să faci vizite în această zi, decât dacă mergi să dai alimente de pomană.
În Sâmbata Morților nu este bine să faci treburi în gospodărie.
O datină străveche mai spune că nu e bine să speli rufele, fiindcă în ziua Moșilor de toamnă, spiritele coboară printre cei dragi rămași în viață, iar dacă aceștia sunt ocupați cu treburi, spiritele se vor supăra și îi vor bântui toată viața.
Rugăciune puternică pentru Moșii de toamnă 2021
„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Citeste si: La mulţi ani de Sf. Mihail şi Gavril 2021: Mesaje, felicitări şi urări
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.
Amin.