Modificările se aplică doar în situația elevilor din anii terminali, potrivit anunțului făcut de Ministrul Educației, Ligia Deca.

"Conform calendarului actual, pe 13 iunie ar fi trebuit să se termine perioada de încheiere a situațiilor școlare pentru clasa a VIII-a și pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a la seral și frecvență redusă. Această dată se va prelungi până pe 16 iunie. 

În cazul celorlalte clase nu se impun, în acest moment modificări, ele având cursuri până pe 16 iunie. 

Citește și: Greva profesorilor s-ar putea încheia luni. "Școlile rămân închise mâine", spun sindicatele. Premierul Ciucă: "Ne dorim să încheiem acest conflict"- LIVE TEXT

Deci, practic, în acest moment, toate clasele, toți elevii până pe 16 iunie trebuie să aibă situația școlară încheiată. 

La fel, înscrierile pentru Bacalaureat și pentru Evaluarea Națională se vor prelungi până pe 16 iunie”, a declarat Ligia Deca duminică.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

modificări bac evaluare națională 2023

Ce se întâmplă cu Bacalaureatul și Evaluarea Națională? Noi modificări pentru examenele naționale!

Ordonanță de urgență, după trei săptămâni de proteste în educație

"Astăzi, în ședința de Guvern, s-a adoptat o ordonanță de urgență care este necesară, având în vedere cele trei săptămâni afectate de protest. Această ordonanță este necesară și dacă mâine toți profesorii ar reveni în clasă. 

Ea include trei măsuri. Prima se referă la echivalarea probelor de competențe din cadrul examenului de Bacalaureat cu mediile la disciplinele relevante din anii de liceu.

Proiectul de metodologie de echivalare a competențelor care se va adopta prin ordin de ministru este publicat deja în transparență pe site-ul Ministerului Educației de vineri, 9 iunie. 

Citește și: Greva profesorilor s-ar putea încheia luni. "Școlile rămân închise mâine", spun sindicatele. Premierul Ciucă: "Ne dorim să încheiem acest conflict"- LIVE TEXT

Perioada în care se va desfășura acest proces de echivalare este prevăzut a fi între 12 și 21 iunie și rămâne valabil faptul că aceste probe de competențe pot fi echivalate cu certificate obținute la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine și la examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale, așa cum era prevăzut și înainte. 

Modificarea la care facem referire se referă la faptul că, în lipsa acestor certificate, echivalarea se face pe baza mediilor din timpul liceului.

De exemplu, pentru nivelul de competență digitală, echivalarea se va face în baza mediei aritmetice obținute la disciplina Tehnologia informației și a comunicațiilor (adică TIC), în clasele a IX-a, respectiv a X-a. Dacă au studiat doar un an, echivalarea se face în baza mediei din anul respectiv. 

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Greva profesorilor- Guvernul adoptă o nouă Ordonanță de urgență. Când se întorc elevii la școală?

Pentru cei care nu au studiat TIC, echivalarea se face în baza mediei obținute de elevi la o disciplină echivalentă, dacă vorbim despre elevii din promoții anterioare. De exemplu: matematici aplicate în tehnica de calcul, tehnologii pe computer, calculatoare, algoritm de calcul”, a spus Ligia Deca.

Calendarul probelor scrise rămâne același

„În ceea ce privește probele scrise, așa cum spuneam, nu se impune în acest moment modificarea calendarului acestora, nici pentru examenul de bacalaureat, nici pentru Evaluarea Națională. Pentru examenul de bacalaureat, probele scrise sunt programate în perioada 26-29 iunie, iar pentru Evaluarea Națională, între 19 și 22 iunie ”, a adăugat ministra Ligia Deca după ședința de Guvern de duminică.

Pentru sesiunea iunie-iulie 2023, echivalarea va avea loc între 12-21 iunie, iar pentru sesiunea august-septembrie, în perioada 7-11 august, conform documentului. 

Profesorii din licee vor transforma mediile obținute în anii de liceu IX-XII/ XIII în niveluri de competențe la Română, Engleză, Franceză, Germană și TIC. 

Citește și: Admitere liceu 2023. Cum arată calendarul, în plină grevă în educație? Lista actelor necesare!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si