UPDATE:

Ministrul Muncii îi asigură pe români că pensiile nu scad în urma recalculării.

„Din decizia primită de la Casa de Pensii, toți pensionarii vor primi în septembrie și în lunile următoare o pensie cel puțin egală cu cea din august. Nimeni nu va primi mai puțin.

Mă adresez acum pensionarilor care în decizia primită de la Casa de Pensii au un cuantum mai mic în urma recalculării. Stimați pensionari, pensia dumneavoastră nu scade. Noua lege a pensiilor garantează că pensionarii vor primi cuantumul cel mai favorabil, indiferent de rezultatul recalculării. Dacă în decizia de recalculare punctajul rezultat indică o valoare mai mică decât pensia pe care ați primit-o în luna august, atunci veți rămâne cu pensia mai avantajoasă, adică pensia lunii august.

Scrie negru pe alb și pe deciziile de recalculare pe care le-ați primit sau urmează să le primiți: se menține cuantumul pensiei stabilit și aflat în plată anterior recalculării de la 1 septembrie 2024, conform Art. 144 al. 6 din Legea nr. 360/2023. Nu va scădea niciun leu din pensia dumneavoastră.

Dar ca toate lucrurile să fie clare și lipsite de orice echivoc, veți primi în următoarele săptămâni o confirmare oficială din partea Ministerului Muncii și a Casei Naționale de Pensii Publice că pensia dumneavoastră nu scade.

Cea mai bună confirmare pentru ceea ce spun va fi însuși cuponul de pensie aferent lunii septembrie”, a spus ministrul Muncii.

Simona Bucura Oprescu a anunțat ce pensii vor avea un cuantum mai mic după recalculare și rămân cu pensia pe care o au în prezent.

„În general, sunt două categorii de pensionari în această situație: Indemnizația socială pentru pensionari care nu scade sub 1.281

de lei, fiindcă, începând cu 1 septembrie, beneficiarii de indemnizație socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 de lei, indiferent de rezultatul în urma recalculării. În urma recalculării, dacă pensia este mai mică de 1.281 de lei, suma, diferența se suportă de la bugetul de stat ca și până acum.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Cei care au avut un avantaj la pensie și primeau mai mulți bani decât alți pensionari care au muncit și au contribuit la fel, ei au avut deja avantajul pe care alți pensionari îl obțin acum și al căror pensie crește în urma recalculării. Ei nu pierd acest avantaj, pentru că își păstrează pensia mai favorabilă. Chiar dacă nu le crește pensia acum, acești pensionari nu vor pierde niciun leu la pensie”, a mai explicat ministrul Muncii.

Ministrul Muncii spune că pensiile nu cresc pentru 700 000 de pensionari.

„Avem un număr de 700.000 de pensionari cărora nu le va crește pensia în urma recalculării.

Aceștia au avut un beneficiu suplimentar până acum, când valoarea pensiei lor era mai mare decât a altor pensionari care au muncit și contribuit la fel.

După 1 septembrie, prin creșterea celorlalte pensii se ajunge la echilibrul pe care ni l-am dorit și pe care ni-l cer oamenii, adică pentru muncă și contribuții egale, să avem pensii egale în general. Printre acești 700.000 de pensionari cărora nu le va crește pensia după recalculare, avem două categorii: cei cu perioade de contributivitate foarte scurte și cei care au obținut pe legislația anterioară beneficii mai mari decât corespondentul contribuțiilor plătite în timpul activității.

Ei bine, o altă veste bună este că avem peste 90.000 de pensionari beneficiari de pensie minimă socială, care în urma recalculării, vor primi mai mulți bani. Prin noua lege a pensiilor am realiza două obiective importante. Am realizat reforma pensiilor, adică pensii egale pentru muncă, și contribuții egale. Nu vor mai fi pensionari care au muncit la fel, dar care au pensii diferite și vom avea un mecanism de creștere continuă și sustenabilă a pensiilor.

În lege s-a introdus un mecanism care garantează creșterea pensiilor fără a crea dezechilibre bugetare. Este important de știut că, de asemenea, a fost eliminat pragul de 9,4% pentru cheltuielile din PIB cu pensiile, care ar fi putut duce la înghețarea pensiilor românilor până în 2070. Recalcularea reflectă contributivitatea.

Pot înțelege că există nemulțumiri, dar sunt convinsă că pe măsură ce pensionarii vor primi pensiile în septembrie, numărul celor mulțumiți va fi semnificativ. Chiar dacă aceștia nu își manifestă mulțumirea la un mod entuziast, sunt convinsă că pensionarii simt că li s-a făcut dreptate. Mi-aș dori ca și lor să li se audă vocea. În medie, creșterea va fi de 26,65% așadar, vorbim de o creștere cumulată de peste 40% în acest an. Pentru cei mai mulți dintre pensionari, aceasta înseamnă o creștere reală, semnificativă a puterii de cumpărare”, a mai explicat ministrul Muncii.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Procesul de recalculare al pensiilor a însemnat schimbări drastice pentru bătrâni. În timp ce unii au rămas cu pensia neschimbată, alții s-au confruntat cu diferențe majore pe minus. Deși recalcularea a fost văzută de pensionari drept modalitatea prin care își pot mări veniturile, realitatea a fost dură cu unii dintre ei.

Unii pensionari s-au văzut cu pensiile scăzute cu sume uriașe, curpinse între 1.000- 2.500 de lei. Este cazul unui fost miner, a cărui pensie a scăzut cu 1.800 de lei după recalculare.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

„În loc să îmi adauge stagiu militar la contributivitate, l-a scăzut. În momentul când am ieșit la pensie, când a ieșit decizia, eu am mai lucrat încă patru luni de zile. Nici acelea nu au fost luate în considerare și bineînțeles că și punctele de stabilitate s-au dat peste cap”,  a mărturisit acesta.

Peste 3,8 milioane de români au pensiile mărite după recalculare, iar cei mai mulți dintre ei (1,9 milioane de pensionari) au beneficiat de o creștere cuprinsă între 1 leu și 500 de lei.

Citește și: VIDEO Pensionarii își caută dreptatea după marea recalculare! Un bărbat s-a ales cu o pensie mai mică cu 1800 de lei: „După 20 de ani de muncă în mină”

Decizia luată de Marcel Ciolacu, cu privire la bătrânii a căror pensie a fost tăiată după recalculare

Marcel Ciolacu trage un semnal de alarmă

[Sursa foto: Facebook- Marcel Ciolacu/ istockphotos]

Marcel Ciolacu a declarat că pensionarii a căror pensie a fost micșorată în urma procesului de recalculare, vor continua să primească aceeași sumă ca până acum.

Citește și: Valoarea cardurilor de alimente ar putea să scadă de anul viitor. O categorie de pensionari nu va mai beneficia de acești bani

Astfel, în cazul în care pensia după recalculare este mai mică, bătrânii vor primi suma de bani pe care au primit-o până acum, fără modificări, diferența de bani fiind suportată de la bugetul de stat. În acest sens, s-a dispus ca, în zilele următoare, toi bătrânii să fie înștiințați oficial cu privire la acest aspect printr-un document.

„Tuturor pensionarilor să li se trimită zilele viitoare un document oficial prin care să fie informați despre faptul că, oricare ar fi calculul legat de contributivitate, pensia lor nu scade”, a declarat Marcel Ciolacu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si