“Doctorul Ionescu Constantin, ”Puişor”, cum i se spunea, mi-a spus că face secţii de ATI şi vrea ca eu să mă ocup de reanimarea din acest spital”, povesteşte doctorul Lucian Sandu. Sub coordonarea doctorului Ionescu au lucrat la început 8 persoane.
Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro
Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro
Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro
“Eu eram cu organizarea secţiei de reanimare în cadrul ATI-ului. Anestezia era o parte, iar Terapia Intensivă era partea de care trebuia să mă ocup eu.
Iniţial au fost 4 sectoare în reanimare”, mai spune doctorul Sandu. Dar numărul pacienţilor a crescut încet-încet, astfel că, în scurt timp, au fost pline toate cele 4 sectoare. “Atunci era A1 si 2, de post operator şi A3 şi A4 de terapie intensivă medicală. Acolo se numeau «saloane de come», unde erau internaţi pacientii de la terapie-intensivă medicală şi «saloane de avorturi toxico- septice», că erau la modă avorturile”, adaugă doctorul.
Îşi aduce aminte cum la Revoluţia din 1989 a stat în spital mai bine de o săptămână şi cum erau aduşi încontinuu răniţi.
“La Revoluţie, eu am stat în spital 10 zile non-stop. Toţi medicii anestezişti am stat în spital. Aici mâncam, aici dormeam. Zece zile. Aici s-a tras de vizavi, de la Casa Radio”, povesteşte doctorul. A salvat mulţi soldaţi, dar şi civili.
Unii, însă, erau aduşi prea târziu pentru ca ca el şi colegii lui de la Spitalul Universitar să mai poată face ceva pentru viaţa lor.
”Veneau răniţi pe bandă rulantă. Unii erau aduşi morţi la spital, alţii au murit în spital, în ciuda tuturor eforturilor noastre”, mai spune doctorul. Un zâmbet îi apare în colţul gurii când se gândeşte la un episod din acea perioadă:
“Cum noi am stat numai în spital în acele zile, iar oamenii care locuiau alături au aflat că suntem non-stop la post, mi-aduc aminte că au venit câţiva locuitori inimoşi din zonă, care ne-au adus, de Sărbători, covrigi şi ceva gustări de-ale porcului”.
Doctorul spune că la momentul când a ieşit din spital, după cele 10 zile, s-a tras asupra lui şi a soţiei sale, dar au reuşit să scape din bătaia focurilor de armă. Priveşte altfel viaţa de atunci.
Acum, doctorul Lucian Sandu are 80 de ani. Este fondatorul primul centru de durere din ţară, care a fost înfiinţat în 1982, în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, a înfiinţat Asociatia Română pentru Studiul Durerii, iar acum practică terapia durerii la o clinică din Capitală. Luna trecută, în cadrul sesiunii ştiinţifice organizate cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înfiinţarea SUUB, doctorul Sandu alături de alţi profesori şi medici care au pus bazele acestui spital, a primit o diplomă de excelenţă din partea managerului Adriana Nica.