Close sidebar
Close sidebar

Ce se întâmpla la Revoluţie în spitalele din Bucureşti. ”Am stat 10 zile numai în spital” DEZVĂLUIRI

Doctorul Lucian Sandu este unul dintre medicii care au lucrat în Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti încă din primele zile de când acesta a fost inaugurat. Se întâmpla cu 40 de ani în urmă. Doctorul Sandu, sub coordonarea doctorului Constantin Ionescu, a fost cel care s-a ocupat de organizarea secţiei de Reanimare din cadrul SUUB.

Radu C. Munteanu,


DISTRIBUIE
acest articol

“Doctorul Ionescu Constantin, ”Puişor”, cum i se spunea, mi-a spus că face secţii de ATI şi vrea ca eu să mă ocup de reanimarea din acest spital”, povesteşte doctorul Lucian Sandu. Sub coordonarea doctorului Ionescu au lucrat la început 8 persoane. 

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Boala bizară de care suferă o tănără de 25 de ani. Riscă să moară dacă este sărutată și poate mânca doar 2 alimente- antena3.ro

“Eu eram cu organizarea secţiei de reanimare în cadrul ATI-ului. Anestezia era o parte, iar Terapia Intensivă era partea de care trebuia să mă ocup eu. Iniţial au fost 4 sectoare în reanimare”, mai spune doctorul Sandu.

Dar numărul pacienţilor a crescut încet-încet, astfel că, în scurt timp, au fost pline toate cele 4 sectoare. “Atunci era A1 si 2, de post operator şi A3 şi A4 de terapie intensivă medicală. Acolo se numeau «saloane de come», unde erau internaţi pacientii de la terapie-intensivă medicală şi «saloane de avorturi toxico- septice», că erau la modă avorturile”, adaugă doctorul.
Îşi aduce aminte cum la Revoluţia din 1989 a stat în spital mai bine de o săptămână şi cum erau aduşi încontinuu răniţi.
“La Revoluţie, eu am stat în spital 10 zile non-stop. Toţi medicii anestezişti am stat în spital. Aici mâncam, aici dormeam. Zece zile. Aici s-a tras de vizavi, de la Casa Radio”, povesteşte doctorul.  A salvat mulţi soldaţi, dar şi civili.
Unii, însă, erau aduşi prea târziu pentru ca ca el şi colegii lui de la Spitalul Universitar să mai poată face ceva pentru viaţa lor.
”Veneau răniţi pe bandă rulantă. Unii erau aduşi morţi la spital, alţii au murit în spital, în ciuda tuturor eforturilor noastre”, mai spune doctorul. Un zâmbet îi apare în colţul gurii când se gândeşte la un episod din acea perioadă: “Cum noi am stat numai în spital în acele zile, iar oamenii care locuiau alături au aflat că suntem non-stop la post, mi-aduc aminte că au venit câţiva locuitori inimoşi din zonă, care ne-au adus, de Sărbători, covrigi şi ceva gustări de-ale porcului”.
Doctorul spune că la momentul când a ieşit din spital, după cele 10 zile, s-a tras asupra lui şi a soţiei sale, dar au reuşit să scape din bătaia focurilor de armă. Priveşte altfel viaţa de atunci.
Acum, doctorul Lucian Sandu are 80 de ani. Este fondatorul primul centru de durere din ţară, care a fost înfiinţat în 1982, în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, a înfiinţat Asociatia Română pentru Studiul Durerii, iar acum practică terapia durerii la o clinică din Capitală. Luna trecută, în cadrul sesiunii ştiinţifice organizate cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înfiinţarea SUUB, doctorul Sandu alături de alţi profesori şi medici care au pus bazele acestui spital, a primit o diplomă de excelenţă din partea managerului Adriana Nica.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI