Ce se mănâncă de Florii 2022? Tradiţii şi obiceiuri ortodoxe
Duminica Floriilor este ultima sărbătoare importantă pentru creștini din Postul Paștelui, înainte de Învierea Domnului. Sărbătoarea Floriilor este a doua zi din Postul Paștelui cu dezlegare la pește, după Buna Vestire.
Astfel, după aproape 40 de zile de post, te poţi delecta cu mai multe mâncăruri delicioase pe bază de peşte. Antreuri, preparate la grătar sau salate, o selecție de reţete inedite din care să-ţi alegi preparatul favorit, pe să-l savurezi alături de familie la masa de Florii.
În Postul Paștelui, în zilele cu dezlegare la pește, te poţi delecta cu peşte, un aliment pe care nutriţioniştii îl recomandă de două ori pe săptămână, indiferent dacă este gras, slab, oceanic sau
de crescătorie, pentru că este bogat în proteine de calitate şi acizi graşi Omega-3.
În popor se spune că cine mănâncă pește de Florii va avea puteri tămăduitoare, se va lecui de orice boală și va avea noroc tot anul.
De asemenea, pe lângă cele două dezlegări la pește, există câteva zile în care credincioșii care țin Postul Paștelui primesc dezlegare la ulei și vin. În acest an, în Postul Mare se face dezlegare la ulei și vin pe 9, 13, 20 și 27 martie, dar și pe 3, 10 și 16 aprilie.
Creștinii merg în ziua de Florii la Sfânta Liturghie, iar la finalul slujbei pleacă acasă cu flori și salcie sfințite de preot.
Biserica Ortodoxă a permis ca în ziua de Florii să fie dezlegare la pește, întrucât sărbătoarea pică în Postul Paștelui, care are o durată de 40 de zile.
Postul Paștelui începe pe 7 martie și se termină pe 23 aprilie. Acesta reprezintă cel mai aspru post de peste an pentru că are mai puține zile cu dezlegare la pește. Postul Crăciunului este mai puțin restrictiv din acest punct de vedere.
În ziua de Florii 2022, credincioșii trebuie să evite să se spele pe cap. Există o superstiție potrivit căreia cei care fac acest lucru vor albi mai devreme decât ar trebui.
Persoanele care au reușit să țină postul se pot împărtăși în ziua de Florii. Potrivit tradiției, toți credincioșii care vor face acest lucru vor avea noroc, sănătate și vor ține relele la distanță.
Tot în această zi, în anumite zone ale țării se coc diferite plăcinte, de post, iar apoi se dau de pomană celor sărmani.
În ziua de Florii, credincioșii pot afla cum va fi vremea de Paște. Se spune că așa cum este vremea de Florii, așa va fi și în duminica Paștelui.
Sărbătoarea Floriilor deschide Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, cea mai importantă dinaintea Sfintelor Paști.
Paștele Catolic este sărbătorit pe 17 aprilie anul acesta, cu o săptămână înaintea Paștelui Ortodox. Astfel, sărbătoarea Floriilor are loc pe 10 aprilie la catolici.