VIDEO - Ce se mănâncă în ziua Sfântului Dumitru? Tradiții pentru 2022
Ce se mănâncă în ziua Sfântului Dumitru? Iată care sunt tradițiile și obiceiurile respectate de creștinii ortodocși în această zi de mare sărbătoare!
Ce se mănâncă în ziua Sfântului Dumitru? În fiecare an, Sfântul Dumitru este prăznuit pe data de 26 octombrie. Totodată, în București, are loc un pelerinaj care se întinde pe mai multe zile, unde credincioșii merge să se roage la moaștele sfântului.
Ziua Sfântului Dumitru se află printre ultimele sărbători importante ale toamnei, care totodată marchează și începutul iernii.
Vezi ce alimente este bine să consumi în ziua în care este sărbătorit Sfântul Dumitru!
În ziua în care este sărbătorit Sfântul Dumitru, femeile obișnuiesc să împartă covrigi, nuci, mere, pâine, struguri și prune uscate celor nevoiași. Aceste alimente se recomandă să se consume în timpul sărbătoririi Sfântul Dumitru.
De Sfântului Dumitru este o zi a soroacelor pentru slujbe, în care este bine să se împartă mâncare și se slobod sărindarele.
Și pentru că este o zi în care se pomenesc cei trecuți la cele veșnice si se da mâncare de pomană, oamenii consuma și colivă, dar si colaci în forma de cruce.
De asemenea, este indicat sa consumăm în această zi de sărbătoare ultimele roade ale toamnei.Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Sfântul Dumitru 2022: Ce nu se face, sub nicio formă, astăzi? Preoții vorbesc despre cel mai mare păcat
Tot pe data de 26 octombrie, se spune ca nu ai voie sa mănânci nimic până nu se termină la biserica Sfânta Liturghie, astfel vei avea necazuri.
Dacă vrei să îți meargă bine tot anul și să fii ferit de boli și de lovituri sau încercări de la viață, tradiția spune că trebuie să respecți și să păzești cu sfințenie această mare sărbătoare creștină.
Citeste si: Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Dumitru
„Sfinte Dimitrie, tu ai fost ales de Dumnezeu şi hărăzit să ocupi funcţia de proconsul, în timpul crudului persecutor al creştinismului, Maximilian; lucrul acesta ţi-a îngăduit să poţi veşti cu mai multă uşurinţă şi autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii. Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de ameninţările lui, ci ai renunţat la orice demnitate lumească pentru a câştigă fericirea veşnică.
Împărţind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cântând cel mai frumos imn de biruinţă al creştinilor: ‘Aliluia.’ Străpuns de sulitele ucigaşilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce.
Te rog mijloceşte-mi şi mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o da trăirea sinceră a credinţei. Binecuvântează-mă şi pe mine, că să mă pot împotrivi greutăţilor pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apară credinţă. Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia şi dragostea cu care ai îndurat toate suferinţele săvârşind nenumărate minuni cu moaştele tale, care atunci când au fost găsite emanau un parfum plăcut mirositor.
Da-mi şi mie harul să fiu în viaţă o plăcută mireasma a lui Hristos în mijlocul lumii stricate şi să duc pe cât mai mulţi pe drumul mântuirii prin pildă şi rugăciunea mea. Amin”.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Sf. Dumitru 2022: Mesaje, urări și felicitări originale pentru sărbătoriții zilei. La mulți ani!