Ce se mănâncă în ziua Sfântului Dumitru? În fiecare an, Sfântul Dumitru este prăznuit pe data de 26 octombrie. Totodată, în București, are loc un pelerinaj care se întinde pe mai multe zile, unde credincioșii merge să se roage la moaștele sfântului. 

Ziua Sfântului Dumitru se află printre ultimele sărbători importante ale toamnei, care totodată marchează și începutul iernii. Tot în acestă zi de sărbătoare, români obișnuiesc să consume mai ales ultimele roade ale toamnei, preparând fel și fel de bunătăți culinare.

 

Vezi ce alimente este bine să consumi în ziua în care este sărbătorit Sfântul Dumitru!

Ce se mănâncă în ziua Sfântului Dumitru 2022? Tradiții și obiceiuri

În ziua în care este sărbătorit Sfântul Dumitru, femeile obișnuiesc să împartă covrigi, nuci, mere, pâine, struguri și prune uscate celor nevoiași. Aceste alimente se recomandă să se consume în timpul sărbătoririi Sfântul Dumitru.

De Sfântului Dumitru este o zi a soroacelor pentru slujbe, în care este bine să se împartă mâncare și se slobod sărindarele.

Și pentru că este o zi în care se pomenesc cei trecuți la cele veșnice si se da mâncare de pomană, oamenii consuma și colivă, dar si colaci în forma de cruce. De asemenea, este indicat sa consumăm în această zi de sărbătoare ultimele roade ale toamnei.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: Sfântul Dumitru 2022: Ce nu se face, sub nicio formă, astăzi? Preoții vorbesc despre cel mai mare păcat

Ce se mănâncă în ziua Sfântului Dumitru? Tradiții pentru 2022

Ce se mănâncă în ziua Sfântului Dumitru? Tradiții pentru 2022

Tot pe data de 26 octombrie, se spune ca nu ai voie sa mănânci nimic până nu se termină la biserica Sfânta Liturghie, astfel vei avea necazuri.

Dacă vrei să îți meargă bine tot anul și să fii ferit de boli și de lovituri sau încercări de la viață, tradiția spune că trebuie să respecți și să păzești cu sfințenie această mare sărbătoare creștină.

Ce nu este bine să faci de Sf. Dumitru 2022?

  • De sărbătoarea Sfântului Dumitru  nu este bine să lucrezi, să muncești în gospodărie, altfel vei avea necazuri.
  • Tot în ziua de Sfântul Dumitru, nu este bine să te cerți cu cineva sau să te superi pe cei apropiați și nu numai.
  • Pe 26 și 27 octombrie nu ai voie să ceri bani sau să pretinzi lucruri, dacă te-ai oferit să ajuți pe cineva.
  • Sărbătoarea Sfântului Dumitru trebuie cinsitită ca atare, așadar nu se spală și nu se calcă în această zi.
  • Tradiția mai spune că de sărbătoarea Sfântului Dumitru nu ai voie să te zgârcești la bani sau la alimente, nu ai voie să refuzi săracii și nu trebuie să treacă ziua fără să faci o faptă de milostenie.

Ce se mănâncă în ziua Sfântului Dumitru? Tradiții pentru 2022

Ce se mănâncă în ziua Sfântului Dumitru? Tradiții pentru 2022

  • În ziua în care este sărbătorit Sfântul Dumitru nu e bine să faci focul în casă. Se spune că adevărata căldură e în sufletele oamenilor.
  • Potrivit tradiției populare, pe 26 și 27 octombrie nu ai voie să mănânci nimic până nu se termină Sf Liturghie la biserică.
  • În zilele de 26 și 26 octombrie nu se coase şi nu se tricotează. Totodată este interzis să prelucrezi lâna, să speli sau să mături gospodăria.
  • Se mai spune că la sărbătoarea Sfântului Dumitru nu ai voie să croșetezi, fiindcă altfel nu te vei mărita în veci.

Citeste si: Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Dumitru

Rugăciune puternică, pe care este bine să o rostești de Sfântul Dumitru

„Sfinte Dimitrie, tu ai fost ales de Dumnezeu şi hărăzit să ocupi funcţia de proconsul, în timpul crudului persecutor al creştinismului, Maximilian; lucrul acesta ţi-a îngăduit să poţi veşti cu mai multă uşurinţă şi autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii. Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de ameninţările lui, ci ai renunţat la orice demnitate lumească pentru a câştigă fericirea veşnică.

Împărţind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cântând cel mai frumos imn de biruinţă al creştinilor: ‘Aliluia.’ Străpuns de sulitele ucigaşilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce.

Te rog mijloceşte-mi şi mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o da trăirea sinceră a credinţei. Binecuvântează-mă şi pe mine, că să mă pot împotrivi greutăţilor pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apară credinţă. Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia şi dragostea cu care ai îndurat toate suferinţele săvârşind nenumărate minuni cu moaştele tale, care atunci când au fost găsite emanau un parfum plăcut mirositor.

Da-mi şi mie harul să fiu în viaţă o plăcută mireasma a lui Hristos în mijlocul lumii stricate şi să duc pe cât mai mulţi pe drumul mântuirii prin pildă şi rugăciunea mea. Amin”.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: Sf. Dumitru 2022: Mesaje, urări și felicitări originale pentru sărbătoriții zilei. La mulți ani!

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si