Ce semnificație are fiecare culoare a ouălor de Paște. Care este culoarea care nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște?
Semnificație culori ouă de Paște. În fiecare an, în Joia Mare, creștinii ortodocși respectă una dintre cele mai vechi tradiții, vopsitul ouălor. Iată ce semnificație are fiecare culoare, dar și care este culoarea care nu trebuie să lipsească!
Semnificație culori ouă Paște .Printre pregătirile pentru sărbătorile pascale, una dintre cele mai așteptate activități este vopsitul ouălor.
În tradiția românească, ouăle se vopsesc în Joia Mare, în Vinerea Mare sau chiar în Sâmbăta Mare, în funcție de fiecare regiune a țării.
De ce vopsim ouă de Paște în mai multe culori?
Din cele mai vechi timpuri, ouăle sunt văzute ca un simbol al vieții, creației și fertilității.
În tradiția românească există mai multe semnificații pentru care creștinii ortodocși vopsesc ouăle.
În Antichitate, ouăle erau vopsite în mai multe culori și erau oferite la venirea primăverii. Acestea simbolizau revenirea naturii la viață, urmată de explozia de culori specifică.
Una dintre acestea este că Maica Domnului care venise la Iisus Hristos în momentul în care era răstignit, a adus un coș cu ouă pe care l-a așezat lângă cruce. Ouăle s-au înroșit când sângele lui Iisus Hristos a picurat peste ele.
În momentul în care Iisus a văzut acest lucru a spus: „De acum înainte, să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi”.
O altă legendă spune că, în ziua în care Iisus a fost răstignit și a murit, toate ouăle din lume s-au înroșit.
Semnificația fiecărei culori a ouălor de Paște
În România, încondeierea și vopsitul ouălor este răspândit în toate zonele țării. Culorile folosite și modelele utilizate diferă de la o regiune la alta și de la creator la creator în funcție de imaginația fiecăruia.
Ouă roșii
Rosul reprezintă simbolul sângelui, al focului și al soarelui, al dragostei, al vieții și al bucuriei de a trăi. Oul roșu simbolizează sângele vărsat de către Iisus pentru lumea reprezentată sub forma oului, devenind element definitoriu al sărbătorii pascale.
Ouă verzi
Ouăle verzi reprezintă reînnoirea și forța naturii, prospețime, rodnicie, speranță. Totodată, culoarea verde mai simbolizează și creştere.
Ouă galbene
Galbenul simbolizează lumina, recolta, ospitalitate și fericire.
Ouă albastre
Albastrul indică ideea de credință, cer, seninătate, vitalitate și sănătate.
Ouă negre
Negrul simbolizează pământul, statornicie și eternitate.
Ouăle negre se fac în amintirea celor dragi care au murit, La sate există credința că dacă ouăle sunt ciocnite în numele lor ei vor afla că a venit Pașttele și se vor bucura alături de cei vii.
Ouă violet
Violetul reprezintă tăpânire de sine, dreptate,răbdare, speranță și adevăr.
Ornamentica ouălor decorative este una extrem de variată. Aceasta cuprinde simboluri geometrice, vegetale, animale, antropomorfe şi religioase.
Iată câteva simboluri şi semnificaţii utilizate: – linia dreaptă verticală – viaţa; – linia dreaptă orizontală – moartea; – linia dublă dreaptă – eternitatea; – linia cu dreptunghiuri – gândirea şi cunoaşterea; – linia uşor ondulată – apa, purificarea; – spirala – timpul, eternitatea; – dubla spirală – legătura dintre viaţă şi moarte.