Înălțarea Sfintei Cruci este una dintre cele mai importante sărbători creștine, prăznuită anual pe 14 septembrie. Aceasta vine la doar câteva zile după Nașterea Maicii Domnului, fiind considerată a doua mare sărbătoare a lunii. Ziua este dedicată cinstirii Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos și marchează două evenimente istorice importante.

Semnificația sărbătorii este legată, în primul rând, de descoperirea Sfintei Cruci de către Sfânta Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, în anul 326.

După o căutare îndelungată, crucea a fost găsită pe dealul Golgota, alături de alte două cruci. Miracolul învierii unei femei moarte, la atingerea Crucii lui Hristos, a confirmat autenticitatea acesteia.

Al doilea moment istoric important comemorat în această zi este recuperarea Sfintei Cruci din mâinile perșilor. După ce a fost luată de împăratul persan Hosroe în anul 614, Sfânta Cruce a fost readusă în Ierusalim de împăratul bizantin Heraclius în anul 629.

Astfel, crucea este văzută ca un simbol al mântuirii și al învierii.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului- wowbiz.ro

Înălțarea Sfintei Cruci

Înălțarea Sfintei Cruci

[Sursa foto: shutterstock]

Ce e bine să faci pe 14 septembrie

În ziua de 14 septembrie, este bine să respectăm câteva tradiții și obiceiuri care au fost transmise de-a lungul timpului. Deși Înălțarea Sfintei Cruci este o sărbătoare plină de solemnitate, aceasta este marcată și de post. Acesta este un prilej de purificare spirituală și de meditație asupra jertfei lui Hristos.

De asemenea, se obișnuiește să ne rugăm la cruce și să cerem protecție pentru sănătate și bunăstare.

Crucea este considerată un simbol de apărare împotriva răului și a necazurilor, așa că multe persoane obișnuiesc să se roage pentru protecția familiei și a casei.

Aducerea florilor la biserică este un alt obicei binecunoscut: menta, măghiranul şi cimbrul, considerate plante magice. Florile, mai ales busuiocul, sunt sfințite și apoi păstrate în case pentru protecție împotriva bolilor și a pagubelor. Este de asemenea bine să faci o cruce din ramuri de busuioc și să o așezi la intrarea casei pentru a aduce binecuvântare și liniște în familie.

Calendar ortodox septembrie 2024

Calendar ortodox septembrie 2024

[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Sărbătoare mare în Calendarul ortodox pe 14 septembrie 2024: Este zi de post, cu cruce roșie

Alte tradiții de Înălțarea Sfintei Cruci

În tradiția populară, Înălțarea Sfintei Cruci marchează începutul toamnei, iar oamenii sunt atenți la semnele naturii pentru a prezice vremea și recoltele. Se spune că, dacă în această zi frunzele încep să cadă, toamna va fi una lungă și blândă.

Citeste si: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”- kfetele.ro

Citeste si: Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

În unele regiuni, această zi este cunoscută și sub denumirea de Ziua Crucii și este legată de diverse superstiții. De exemplu, nu se recoltează struguri și nici nu se începe vreo activitate importantă, deoarece este considerată o zi dedicată rugăciunii și reculegerii.

Tot în această zi, se spune că este bine să eviți conflictele și certurile, să fii cumpătat în vorbire și să cauți pacea. Se crede că, respectând aceste obiceiuri, Crucea Domnului va aduce liniște și armonie în viața personală și familială.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si