Ce semnificatie are Mica Unire de la 1859, sarbatorita in fiecare an pe 24 ianuarie?
Mica Unire, sărbătorită în fiecare an la 24 ianuarie, reprezintă primul pas măreț spre înfăptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.
Data de 24 ianuarie 2022 reprezintă data la care se vor împlini 163 de ani de la Unirea Principatelor Române sau „Mica Unire”, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Ce s-a întâmplat cu adevărat la această dată?
Unirea Principatelor Române din 1859 a rămas în istoria țării ca „Mica Unire”. Această dată reprezintă unirea Principatului Moldovei și Țării Românești sub același domnitor – Alexandru Ioan Cuza.
Citeste si: 24 ianuarie 2022, zi liberă: Veste bună pentru români. Ce se sărbătoreşte în această zi?
În data de 5/17 ianuarie 1859, au fost organizate alegeri la Iași, în Moldova, iar noul domnitor a fost desemnat Alexandru Ioan Cuza. Peste o săptămână, în 12/24 ianuarie 1859, au avut loc alegeri și la București, iar profitând de faptul că Marile Puteri nu specificau clar că principatele române nu pot fi conduse de același domnitor, și aici a fost ales tot Alexandru Ioan Cuza. Puse în fața faptului împlinit, Marile Puteri au avut brusc de a face cu două principate conduse de același domnitor.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
În urma Tratatului de pace de la Paris în 1856 situația Principatelor Române a început să se schimbe. Moldovei îi sunt atașate trei județe din sudul Basarabiei, Cahul, Ismail și Bolgrad.
Majoritatea membrilor Divanului Ad-hoc din Țara Românească s-au pronunțat în favoarea Unirii, în Moldova însă, caimacanul Nicolae Vogoride sprijinit de Imperiul Otoman a falsificat listele electorale.
În 1858 a avut loc Congresul de la Paris, unde s-a ridicat problema Unirii Principatelor Moldovei și Țării Românești, însă, din cauza faptului că s-au putut pune de acord în privința acestora, s-a decis ca acestea să-și
Citeste si: Zile libere 2022. Cine se bucură de minivacanța de 24 ianuarie
Mica Unire este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate. Cu toate acestea,"Mica Unire" a reprezentat un întreg proces complex de apropiere culturală și economică a celor două țări.
După Mica Unire a început și modernizarea țării. Așadar, s-a făcut o reformă fiscală în 1861 prin instituirea unui impozit personal pentru bărbații majori, dublat de un impozit funciar.
România a început să fie recunoscută pe plan internațional abia în 1866, când și-a luat acest nume și a fost redactată prima Constituție.
Citeste si: Mica Unire, 24 ianuarie 2022: Lucruri mai puţin ştiute despre Unirea Principatelor Române