Close sidebar
Close sidebar

Ce semnificație are numele lunii octombrie. De unde provine și ce înseamnă

Află ce semnificație are numele lunii octombrie. De unde provine și ce înseamnă

Andreea Stoica,

Lina octombrie - Brumărel

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Luna octombrie este cunoscută ca fiind una dintre cele mai frumoase luni de toamnă, marcată de culorile impresionante ale frunzelor și răcirea treptată a vremii. Însă puțini oameni cunosc adevărata semnificație a lunii octombrie și originea acestui nume.

Originea și semnificația numelui lunii Octombrie

Numele "Octombrie" își are rădăcinile în limba latină, derivând din cuvântul "octo", care înseamnă "opt". Asta se datorează faptului că în calendarul roman antic, care avea doar 10 luni, octombrie era a opta lună a anului.

Calendarul roman începea în luna martie, iar octombrie urma după septembrie, care era a șaptea lună.

Cu toate că a devenit a zecea lună după adoptarea calendarului iulian și ulterior a celui gregorian, numele a rămas neschimbat.

De-a lungul timpului, luna octombrie a continuat să fie asociată cu diverse sărbători și tradiții, fiind considerată o perioadă de tranziție între căldura verii și frigul iernii.

Citește și: Horoscopul banilor pentru octombrie 2024. Cele mai norocoase zodii, au câștiguri fabuloase

Citeste si: A murit sub privirile nepoților săi. Un bărbat și-a pierdut viața după ce căruța în care se afla a fost spulberată de o mașină pe un drum din Brașov. Unul din nepoți se află în stare gravă- kanald.ro

Citeste si: Gabriel de la „Puterea Dragostei”, sfâșiat de durere când a ridicat capacul sicriului și a văzut-o pe soția lui în rochie de mireasă. S-a prăbușit la cimitir, înainte ca Ana-Maria să fie îngropată- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie spune că a slăbit 72 de kilograme în 2 ani apelând la două trucuri simple, dar esențiale- antena3.ro

Semnificația lunii octombrie nu se limitează la originile lingvistice. În cultura romană, această lună era legată de târguri și activități importante, inclusiv recoltarea și pregătirile pentru iarnă. Tot în octombrie, romanii sărbătoreau festivalul Armilustrium, în onoarea zeului Marte, patronul războiului, și curățarea armelor înainte de sezonul de iarnă.

Lina octombrie- Brumărel

[Sursa foto: PixaBay]

Luna Octombrie, denumită în popor Brumărel

În tradiția populară românească, luna octombrie mai este cunoscută sub numele de Brumărel. Această denumire provine din faptul că în această perioadă apare bruma, semn că frigul își face simțită prezența. Termenul "Brumărel" sugerează sosirea treptată a iernii, fiind o perioadă de tranziție între toamna blândă și anotimpul rece.

Brumărelul reprezenta un moment important pentru comunitățile rurale din România, fiind perioada în care se încheiau multe activități agricole și se făceau pregătiri pentru iarna ce urma. În tradițiile populare, luna octombrie era considerată o lună prielnică pentru recoltă, dar și pentru pregătirea animalelor și a gospodăriilor pentru sezonul rece.

Lina octombrie- Brumărel

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Horoscopul banilor pentru octombrie 2024. Cele mai norocoase zodii, au câștiguri fabuloase

Totodată, numeroase sărbători religioase cad în această lună, precum Sfântul Dumitru, care marchează sfârșitul păstoritului și începutul iernii în calendarul popular românesc. În această perioadă, ciobanii coborau turmele de pe munte, iar comunitățile se pregăteau pentru lunile mai grele din an.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI