Semnificație pasca de Paște. Pasca este desertul specific sărbătorii de Paște. Este unul dintre preparatele specifice sărbătorii Învierii Domnului. 

Iată ce semnifică pasca de Paște!

Semnificație pasca de Paște.

Ce semnificație are Pasca de Paște. Credincioșii o pregătesc în ajun de Înviere!

[Sursa foto: PixaBay]

Ce semnificație are, de fapt, Pasca de Paște

Pasca este pâinea binecuvântată care ne amintește de mâna din pustie. „Poporul evreu, prin puterea lui Dumnezeu, merge 40 de ani prin pustiu, fără resurse.

Şi Dumnezeu le aducea de mâncare mană, adică pâine, prepeliţe, apă, tot ce le trebuia. Acea pâine ne aduce aminte de grija lui Dumnezeu faţă de noi", a declarat părintele Eugen Tănăsescu.

Din punct de vedere istoric, pasca nu este prezentă în ritualul ebraic, doar simbolic, când este prezentă pâinea nedospită cu care se mânca mielul de Paşte.

Potrivit Doxologia.ro, pasca este tradițional o plăcintă cu brânză, la care se adaugă arome, miere de albine și zahăr. Sârbii, bulgarii, muntenegrenii, albanezii creştini, o partedin credincioșii din Croaţia, grecii din Pind, respectă tradiția și fac pască de Paște. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Citește și: Cumpărăturile de Paște ”pe caiet”

Pasca este pregătită în ajun de Înviere. La slujba de Înviere credincioșii duc pasca în coșul cu bucate frumos pregătit. La final, preoții rostesc „Rugăciunea la binecuvântarea brânzei şi a ouălor, în Sfânta şi Luminata Duminică a Paştilor”. „ Păzeşte-ne întru bunătatea Ta, ca gustând să ne umplem de darurile Tale, cele date nouă cu prisosinţă”,

sunt câteva dintre cuvintele pe care preotul le spune când binecuvântează pasca.

Semnificație pasca de Paște.

Ce semnificație are Pasca de Paște. Credincioșii o pregătesc în ajun de Înviere!

[Sursa foto: PixaBay]

Alte tradiții culinare de Paște

Iată ce semnifică restul tradițiilor culinare de Paște!

Cozonacul reprezintă bucuria. Este o pâine îndulcită, binecuvântată de Dumnezeu. Este folosit în timpul nunților când se spune că atunci sunt cele mai îmbelșugate mese.

Citește și: VIDEO- Paștele vine cu scumpiri la carne. Românii sunt nevoiți să se chibzuiască

Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Oul simbolizează viața „De Paşte, oul este roşu pentru că viaţa este şi jertă. Omul jertfeşte viaţa pentru Hristos, aşa cum Hristos s-a jertfit pentru noi. Roşul vine de la culoarea sângelui lui Hristos, care curge pe cruce pentru noi. Atunci Hristos a zis: «Îmi dau sângele pentru viaţa lumii»”, spune preotul citat de adevărul.ro.

Mielul este un obicei culinar. Își are originea în Vechiul Testament și îl simbolizează pe Iisus Hristos. În Vechiul Testament mielul era mâncat de evrei.

„Sărbătoarea pascală era instituită în cinstea ieşirii poporului evreu din Egipt. Un miel era pregătit, iar oamenii trebuiau să-l mănânce din picioare. Asta reprezenta ieşirea lumii din păcat prin jerta lui Hristos", a mai adăugat părintele, potrivit adevărul.ro.  

Citește și: VIDEO- Facem Paștele pe datorie! Vânzătorii din piețe își dau marfa și „pe caiet” ca să poată vinde ceva


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si