
1 din 3 | Ce semnificație are ziua de 1 mai? De Ziua Muncii românii au liber din partea statului!

2 din 3 | Ce semnificație are ziua de 1 mai? De Ziua Muncii românii au liber din partea statului!

3 din 3 | Ce semnificație are ziua de 1 mai? De Ziua Muncii românii au liber din partea statului!
Ce semnificație are ziua de 1 mai? Anual, ziua de 1 mai este liberă. În această zi se sărbătorește Ziua Muncii. Iată care este semnificația acestei zile!
Ce semnificație are ziua de 1 mai? Românii vor sărbători 1 Mai mai exact luni. Această zi era sărbătorită prima dată de către mișcarea socialistă în 1890. În perioada regimului comunist, autoritățile organizau manifestații uriașe pe marile bulevarde. Sute de oameni care erau în ținute festive țineau pancarte uriașe.
După anul 1990, importanța propagandistică a zilei a fost minimalizată. Românii se bucură de 1 Mai în aer liber, la mare, la munte, la iarbă verde.
1 Mai-povestea micului

Povestea micului 1 Mai își are rădăcinile în evenimentele de la Chicago din 1886. În acea perioadă, lucrătorii din Chicago au început o campanie pentru reducerea zilei de muncă de la 12 la 8 ore.
La 1 mai 1886, mii de muncitori din Chicago au ieșit în stradă pentru a-și cere drepturile. În timpul unei manifestații pașnice, a izbucnit o explozie în Piața Haymarket, soldată cu moartea și rănirea unor manifestanți și a polițiștilor.
Autoritățile au considerat explozia ca fiind un act de terorism și au arestat mai mulți lideri sindicaliști. În urma unui proces controversat, patru lideri sindicaliști au fost condamnați la moarte, iar alți doi la închisoare pe viață.
În semn de solidaritate cu acești lideri sindicaliști condamnați, mișcarea sindicală internațională a declarat 1 Mai ca Ziua Internațională a Muncii. De atunci, 1 Mai a devenit o sărbătoare internațională a lucrătorilor, marcând lupta pentru drepturile și condițiile de muncă mai bune.
Citește și: 1 mai muncitoresc. Cum era sarbatorită, înainte de 1989, cea mai importantă sărbătoare a muncitorilor
Ce alte zile libere există până la finalul anului 2023?

Ce semnificație are ziua de 1 mai? De Ziua Muncii românii au liber din partea statului!
Mai (Ziua Muncii) – luni (minivacanță de 3 zile, sâmbătă-luni, 29 aprilie-1 Mai)
1 iunie (Ziua Copilului) – joi
4 și 5 iunie (prima și a doua zi de Rusalii) – duminică și luni (minivacanță de 5 zile de Ziua Copilului și Rusalii, joi-luni, 1-5 iunie; cu zi-punte 2 iunie, stabilită de Guvern)
15 august (Adormirea Maicii Domnului) – marți (minivacanță de 4 zile, sâmbătă-marți, 12-15 august, cu zi-punte 14 august, stabilită de Guvern)
30 noiembrie (Sfântul Andrei) – joi
1 Decembrie (Ziua Națională a României) – vineri (minivacanță de 4 zile de Sfântul Andrei și Ziua Națională, plus weekend, joi-duminică, 30 noiembrie – 3 decembrie)
25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – luni și marți (minivacanță de 4 zile, sâmbătă-marți, 23-26 decembrie)
Citește și: Zile libere minivacanță 1 mai 2023. În ce zile nu merg elevii la școală?
Este studentă în anul 3 la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. ”Pasiunea pentru jurnalism o am încă de mică, atunci când scriam în jurnale gânduri, idei și dorințe pe care le aveam. Pasiunea s-a menținut și peste ani, realizând că acest domeniu înseamnă multă cunoaștere. Diversitatea pe care o oferă jurnalismul mă face să mă regăsesc total, drept urmare am aplicat și pentru un job în domeniu”.
Îi place să descopăr mereu locuri noi și să cunoască oameni. Natura reprezintă pentru Alexandra locul în care se deconectează de fiecare data.
Cărțile de dezvoltare personală și psihologie au devenit o pasiune pentru ea: ”Părerea mea este că ne ajută în sfera autocunoașterii, cât și în relaționarea cu ceilalți”.
”Pe viitor sper să lucrez tot în presă și să ajung un jurnalist de success”.