Ce simptome are Lambda, noua mutație a COVID-19. A fost descoperită în cel puțin 27 de țări
După tulpinile Alpha, Beta, Delta, Gamma, Epsilon, a fost descoperită o nouă variantă a Coronavirusului și anume, Lambda, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Aceasta mutație a COVID-19 a fost descoperită în cel puțin 27 de țări.
Author: Alina Raducu miercuri 14 iulie 2021 , 19:58
Noua tulpină a COVID-19, Lambda este răspândită mai ales în America de Sud, după ce a apărut pentru prima dată în Peru, în luna august a anului trecut, dar este identificată în tot mai multe cazuri
înregistrate în aceste țări latino-americane, informează Euronews.
Recent această tulpină a ajuns și în Europa, continent care în prezent se luptă cu ascensiunea variantei Delta a COVID-19, însă încă nu sunt studii pentru mutația Lambda în Europa și încă nu se stie cât de gravă ar putea fi.
Momentan, OMS nu a specificat că variata Lambda ar putea fi chiar îngrijorătoare, ci rămâne doar o „variantă de interes”, iar acest lucru înseamnă că a fost identificată ca fiind o cauză de transmitere și că a fost depistată în cel puțin 27 de țări, dar nu se știe
cât de contagioasă e.
Ce spun experții despre noua variantă a COVID-19, Lambda?
Potrivit Organizației Panamericane de Sănătate (OPS), varianta Lambda a fost descoperită mai întâi în Peru în 82% din probele de laborator raportate în lunile mai și iunie.
Consilierul regional al OPS pentru bolile virale emergente. Jairo Mendez, a afimrat la 30 iunie că această tulpină de virus a fost detectată în opt țări din America Latină și Caraibe, dar în majoritatea țărilor din regiune este prezentă „în mod sporadic”.
În Peru tulpina Lambda este dominantă, iar în Chile doar puțin peste 30% din probele analizate în mai și iunie au dovedit prezența variantei Lambda. Astfel, nu există încă dovezi clare că este un virus mai contagios, a declarat Mendez.
„Este posibil să aibă o capacitate de transmitere crescută.
Este un fenomen care nu a fost încă bine studiat și documentat și nu putem face o comparație cu alte variante, cum ar fi Gamma și Delta. Insistăm asupra faptului că răspândirea virusului și o creștere a numărului de cazuri sunt influențate de mai mulți factori. Din acest motiv, insistăm ca eforturile de control al epidemiei să însemne control și reducere a transmiterii", a mai menționat Jairo Mendez.
„În acest moment nu există dovezi care să sugereze că este mai agresiv decât alte variante. Este posibil să aibă o rată mai mare de transmitere”, a mai adăugat Jairo Méndez Rico, consilier pentru boli virale emergente la Organizația Pan-Americană a Sănătății.