Elevilor le este interzis să-și folosească telefoanele mobile în timpul orelor, iar dacă nu se conformează, riscă să fie luate de profesor, prevede un amendament introdus în proiectul de lege a educației. Regula se aplică ciclului primar și gimnazial, pentru liceeni, decizia rămâne la latitudinea instituțiilor, potrivit Scoala 9. Amendamentul privind confiscarea telefoanelor de către profesori a fost susținut de PNL, PSD, AUR, UDMR și minorități și a fost votat la începutul săptămânii.

Păreri pro și contra confiscării telefonului mobil

De asemenea, amendamentul în cazul în care profesorul îl „prinde” pe elev folosind telefonul, acesta i-l poate lua și preda numai părinților sau tutorilor legali. Însă, confiscarea telefoanelor nu este tocmai măsura cea mai potrivită, spun avocații.

”Nu există dreptul de a deține un telefon mobil”, a răspuns judecătorul Cristi Dănileț la întrebările Școala 9. ”În dreptul penal, când se săvârșește o infracțiune cu un obiect și ești condamnat, acel obiect se confiscă. Adică se ia în proprietatea statului și se distruge. Aici nu e cazul”, a mai adăugat judecătorul.

Citește și: O adolescentă a fost dată dispărută. Fata a plecat de la școală și nu a mai ajuns acasă

Un avocat spune că nefolosirea telefoanelor în timpul orelor de curs este legală.

Un avocat spune că nefolosirea telefoanelor în timpul orelor de curs este legală.

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

”Școlile își pot face regulamente. Și legea vine peste. Iar părinții sunt reprezentanții legali ai minorilor. Practic, un minor nu are capacitate deplină. Ideea de bază este că orice regulă este garantată prin sancțiune”, a mai spus și avocata Mihaela Paneș pentru sursa citată.

Nefolosirea telefoanelor mobile în timpul orelor, măsură legală

Pe de altă parte, avocatul Cătălin Vlad este de altă părere, și spune că această măsură de a nu folosi telefoanele mobile  în timpul orelor de curs este legală. Cu toate astea, măsura conform căreia profesorul poate să îi confiște telefonul, fie orice alt bun elevului, fără acordul său sau al părinților nu este corectă.

Noile măsuri propuse de partide nu sunt pe placul elevilor.

Noile măsuri propuse de partide nu sunt pe placul elevilor.

[Sursa foto: PixaBay]

”Minorul are dreptul să posede inclusiv la școală orice bun atât timp cât nu îl utilizează ilegal. Utilizarea se poate sancționa în varianta în care poate fi sancționat un elev, cu scăderea notei la purtare sau alte variante, nu cu deposedarea”, a explicat avocatul. Cătălin Vlad a vorbit pentru Scoala 9 și despre implementarea unui sistem de bruiaj al semnalului de la telefoanele mobile. Acest sistem este folosit în unele țări în închisori, spre exemplu, dar este considerat, altfel, ilegal și interzis. 

O elevă de clasa a XII-a a spus în exclusivitate pentru stirilekanald.ro că  această măsură   nu este pe placul lor.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citește și: EXCLUSIV: Fără telefoane la ore și în incinta școlilor/ Profesor: ”Este o măsură care ar mai atenua din problemele cu care se confruntă școala”

”După părerea mea, această schimbare nu va aduce mari aprecieri din partea noastră, a elevilor. Eu fiind elevă, mă pun în situația de a veni la liceu fără telefon și nu prea mă încântă această idee deoarece telefoanele au devenit o necesitate, fie că e vorba de comunicare, sau pur și simplu de un ajutor la lecții, teme etc. O parte bună există, aceea că poate comunicarea între elevi va deveni mult mai mare și, de asemenea, și atenția asupra lecțiilor, poate și puțin mai multă implicare”, a explicat eleva.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si