In articol:
- Pacienți decedați după o afecțiune digestivă
- Administratorul depozitului, mărturisiri despre peștele vândul călugărilor
Miercuri, la ora 18:30, reprezentanții Ministerului Sănătății au fost anunțați cu privire la o situație halucinantă la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, acolo unde mai mulți pacienți au acuzat stări de rău.
Pacienți decedați după o afecțiune digestivă
Pe data de 21 noiembrie, atât pacienții, cât și personalul spitalului au consumat meniuri de ciorbă din peşte cu perişoare din peşte şi respectiv peşte prăjit cu legume, pangasius. Acestea proveneau de la Mănăstirea Florești, care a pregătit în total aproximativ 170 de porții. Trei pacienți din județul Vaslui au decedat, iar unul este în stare gravă.
De asemenea, alţi 29 de pacienţi au fost transferaţi la Spitalul din Bârlad şi la UPU Vaslui pentru îngrijiri medicale.
„ Pacienţii prezentau simptome specifice de toxiinfecţie. Starea lor este una bună în momentul de faţă. Nu pun probleme din punct de vedere cardio-respirator. Sunt stabili şi nu necesită îngrijire de terapie intensivă. Cu toate acestea sunt atent monitorizaţi multidisciplinar ”, a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu.
[Sursa foto: PixaBay]În cele din urmă, Mănăstirea a fost amendată pentru că nu avea dreptul să presteze activităţi de catering, însă, conform DGASPC, cantina spitalului are autorizaţie sanitar-veterinară. Totodată, în urma controalelor efectuate acolo nu s-ar înregistrat probleme în ceea ce privește igiena.
Administratorul depozitului, mărturisiri despre peștele vândul călugărilor
Specialiștii au mers în control și la depozitul din Bîrlad, de acolo de unde a fost procurat peștele. Octavian Bîgu, administratorul depozitului a declarat pentru România TV că produsele sale sunt proaspete și că nimeni nu a murit după ce a consumat pește cumpărat de acolo.
„Dacă peștele comercializat de mine avea probleme, trebuia să mai fie și alte cazuri, prin alte localități. Acolo alta a fost cauza deceselor și se va vedea asta după autopsie”, a declarat comerciantul.
Bărbatul a mai precizat că respectivii călugări au cumpărat 50 de pungi, la 900 de grame de pangasius, pește care ar fi adus din afară. El a mai menționat și că produsele, respectiv cele cinci baxuri au fost vândute cu factură.
„Eu nu am auzit, în 30 de ani, ca cineva să moară de la pește. Din punctul meu de vedere, cauza e alta. Nu am fost amendat pentru că am vândut totul cu factură, totul a fost legal. Peștele a fost depozitat în condiții optime. Eu n-am consumat pangasius pentru că nu mănânc așa ceva”, a mai explicat administratorul.