Ce studii are și ce funcții a avut de-a lungul timpului Maia Sandu, candidata la alegerile prezidențiale 2024 din Moldova- este o întrebare pe care și-o pun mulți dintre români, interesați de viitorul european al Republicii Moldova.

Ce studii are Maia Sandu

Maia Sandu are 52 de ani: ea s-a născut la 24 mai 1972, în satul Risipeni, raionul Fălești.

Actualul președinte al Republicii Moldova absolvit şcoala medie din satul Risipeni, raionul Făleşti, în anul 1989. Pentru succese la învăţătură şi în muncă şi pentru purtare exemplară a fost decorată cu Medalia de argint.

Citește și: Ce salariu are președintele Moldovei. Este mai mic sau mai mare decât al președintelui României?

După terminarea gimnaziului, Maia Sandu a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea de Management, în 1994, cu media generală 9,1.

Din 1995 până în 1998, a studiat la Academia de Administrație Publică din Chișinău, cu media generală 9,79, obţinând titlul de Master în relaţii internaţionale.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Schema din spatele asasinatului cu bombă de la Arad. Filmul uciderii milionarului Ioan Crișan- antena3.ro

Citeste si: Mesajul Ucrainei pentru nord-coreenii trimiși să lupte de partea lui Putin. ”Mii de soldați ruși au luat decizia corectă”- wowbiz.ro

În 2010, Maia Sandu a obținut titlul de Master în politici publice, după finalizarea studiilor la Școala Kennedy de administrație publică a Universității Harvard SUA.

Ce apare în CV-ul Maiei Sandu

Potrivit CV-ului publicat de Maia Sandu pe site-ul președinției, imediat după absolvirii Școlii Kennedy de la Harvard, în perioada iunie 2010 – iulie 2012, ea a fost Consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale la Washington.

Înainte de aventura în SUA a Maiei Sandu, economista a avut mai multe posturi de consultant pe proiecte economice sau administrative.

În perioada iulie 1994 – martie 1998, Maia Sandu a activat în calitate de consultant, şef adjunct de direcţie, la Ministerul Economiei.

În perioada martie 1998 – august 2005, a lucrat în calitate de economist la Oficiul Băncii Mondiale de la Chișinău.

Din august 2005 până în iulie 2006, a fost director al Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare la Ministerul Economiei și Comerțului.

Între 2006 și 2009 a fost consultant în diferite proiecte în domeniul bunei guvernări și reformei administrației publice.

Activitatea politică a Maiei Sandu a început în iulie 2012 când a devenit ministru al Educației în Guvernul Republicii Moldova, funcție deținută până în iulie 2015.

Citeste si: VIDEO Câți invitați vor veni la nunta lui Iancu Sterp. Mama Geta spune cum se va desfășura evenimentul special din viața fiului. „Să se audă că e nuntă aici, în sat, că se însoară Iancu cel frumos.”- kfetele.ro

Citeste si: Cine este și cu ce se ocupă Diana, fiica Deliei Budeanu. Detalii neștiute despre primul copil al regretatei crainice TV- radioimpuls.ro

Citeste si: Un tânăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

În mai 2016, Maia Sandu a înființat și a fost desemnată președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, funcție pe care a deținut-o până în decembrie 2020 și la care a renunțat după câștigarea alegerilor prezidențiale.

Maia Sandu candidează la alegerile prezidențiale 2024 din Moldova pentru al doilea mandat

Maia Sandu candidează la alegerile prezidențiale 2024 din Moldova pentru al doilea mandat și se va bate în turul al doilea, programat pentru 3 octombrie cu candidatul susținut de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Alexandr Stoianoglo.

Adversarul Maiei Sandu are 57 de ani, fiind născut în iunie 1967 în orașul Comrat. În 1984–1985 a învățat la școala ȘMPT nr. 54, din Comrat.

Între 1987–1992 a studiat la Universitatea de Stat din Moldova, facultatea de drept. Este căsătorit, are doi copii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si