Pe 7 februarie, 20 de români au fost atacați de gruparea rebeli M23, în jurul orei 06:00. Conflictul militar din Congo, dintre forțele Guvernului și rebelii M23, s-a soldat cu moartea a doi români, în timp ce alți patru au fost grav răniți. 

Ce sumă de bani ar fi primit militarii români plecați în Congo?

Doi români au fost declarați decedați și alți patru au fost răniți în confruntările din Congo.

Timp de 10 ore colegii lor s-au chinuit să îi scoată de acolo, fiind vorba despre o zonă extrem de periculoasă și greu accesibilă acolo unde se antrenau.

Militarii români au plecat cu contracte private pe o perioadă de trei luni. Horațiu Potra, un bărbat în vârstă de 54 de ani din Mediaș, a fost cel care i-ar fi dus în Congo. 

La sfârșitul anilor '90, Horațiu Potra își găsește un rol în activitatea de gardă de corp a emirului Qatarului, demonstrând abilități valoroase în asigurarea securității personale.

Citește și: Momente cumplite în Vaslui! Un tânăr şi-ar fi bătut şi abuzat fosta iubită, apoi i-a furat copilul. De la ce a pornit totul și ce riscă individul?

A ajuns apoi în Republica Centrafricană, unde își folosește cunoștințele pentru a instrui gărzile de corp ale președintelui statului, implicându-se într-un mediu politico-militar instabil.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Se presupune că Potra a avut contracte și în Ciad, unde și-a folosit experiența pentru a instrui insurgenții, consolidându-și reputația în domeniul securității și al operativității în zone de conflict.

Un nou capitol al carierei sale controversate îl aduce în atenția publicului atunci când este angajat de către milionarul Frank Timiș ca șef al securității operațiunilor sale din Africa. Aici, Potra este implicat în gestionarea unor situații complexe și în asigurarea protecției intereselor financiare ale clienților săi.

Citește și: Cine este Horațiu Potra, liderul contractorilor români plecați să lupte în Congo?

Potrivit surselor Observatornews.ro, cei 20 foști militari români care au ajuns în Congo ar fi primit suma de 5.000 de dolari pentru cele 3 luni pe care le-ar petrece aici. Banii i-ar fi primit la finalul perioadei stabilite. 

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Acum, militarii români se află într-o zonă sigură. Familiile acestora nu au fost anunțate până în acest moment.

Anunțul făcut de Ministerul Afacerilor Externe

”Cu privire la evenimentele recente din Republica Democratică Congo (R.D. Congo), MAE informează că monitorizează cu atenţie situaţia, iar la nivelul Celulei de Criză Interinstituţională (CCI) au fost efectuate demersuri pentru verificarea informaţiilor din teren pe canale specifice”, a transmis, joi, MAE.

Ministerul menţionează că CCI funcţionează în regim de permanenţă, 24/7, de la momentul activării, inclusiv pentru identificarea de modalităţi de sprijin pentru cetăţenii români care se află în eventuale situaţii deosebite.

”Potrivit informaţiilor disponibile la nivelul CCI, la acest moment rezultă decesul a doi (2) cetăţeni români şi rănirea a altor patru (4) cetăţeni români în evenimentele recente din R.D. Congo. Reiterăm faptul că MAE recomandă evitarea deplasărilor ce nu sunt necesare în Republica Democrată Congo având în vedere că situaţia de securitate din această ţară este extrem de volatilă.

Alerta de călătorie pentru R.D. Congo este disponibilă la  https://www.mae.ro/travel-alerts/2902 ”, a arătat MAE.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si