Trupele ucrainene susțin că soldații ruși au folosit bombe cu fosfor alb lângă Avdiivka din estul Ucrainei, relatează presa internațională.

Citeste si: "Alte 6 țări trebuie denazificate după Ucraina". Anunțul de la Moscova despre lista neagră a lui Putin

Oficialii de la Kiev au acuzat sâmbătă Moscova că forțele ruse atacă cu bombe cu fosfor alb împotriva soldaților ucraineni în apropierea orașului Avdiivka, potrivit The Guardian.

Citeste si: O refugiată din Ucraina, găsită moartă în piscina unui hotel din România

Bombele cu fosfor alb, folosite în Ucraina?

Deși aceste rapoarte nu au putut fi confirmate, președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus liderilor NATO la începutul acestei săptămâni că Rusia a folosit bombe cu fosfor care au ucis adulți și copii.

Citeste si: Joe Biden: „Putin nu poate rămâne la putere”. Reacția Kremlinului

Și președintele american Joe Biden a declarat recent că liderul rus Vladimir Putin ia în considerare utilizarea armelor chimice împotriva Ucrainei.

„Spatele lui Putin este lipit de zid și acum lansează noi steaguri false spunând că noi, americanii, avem arme biologice și chimice în Europa, ceea pur și simplu nu este adevărat”, a spus Biden.

Dmitri Peskov a negat folosirea armelor cu fosfor în Ucraina

[Sursa foto: The Moscow Times]

Moscova neagă folosirea bombelor cu fosfor alb

„Rusia nu a încălcat niciodată convențiile internaționale”, l-a declarat vineri reporterilor de la Kremlin purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, Dmitri Peskov, trimițând orice alte întrebări către ministerul Apărării de la Moscova.

Citeste si: Joe Biden l-a numit "măcelar" pe Vladimir Putin

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Kievul a acuzat pentru prima dată Rusia că folosește obuze de fosfor împotriva civililor la două săptămâni după ce președintele rus Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie, potrivit The Moscow Times.

Legea internațională interzice utilizarea obuzelor de fosfor alb în zonele civile puternic populate, deși le permite să fie folosite în spații deschise. ca acoperire pentru trupe.

Ce sunt bombele cu fosfor alb

Fosforul alb este un alotrop al fosforului, al 15-lea element din tabelul periodic. Cea mai comună substanță de fosfor pe care o vedem în vremuri normale este fosforul roșu de pe cutia de chibrituri. Are nevoie doar de frecare ușoară pentru a aprinde flacăra.

În comparație cu fosforul roșu, puterea fosforului alb se poate spune că este mult mai terifiantă. Proprietățile chimice ale fosforului alb sunt foarte active și extrem de inflamabile.

Atâta timp cât temperatura depășește 34 de grade, acest fosfor alb se poate aprinde spontan, spun experții militari.

Prin urmare, atunci când fosforul alb este de obicei depozitat în laborator, acesta trebuie să fie adânc îngropat în ceară sau apă cu gheață.

Fosforul alb este, de asemenea, o substanță foarte toxică, atâta timp cât 60 mg pe cale orală sunt suficiente pentru a ucide.

Sustanța chimică va provoca iritații severe la nivelul intestinelor și va coroda membranele mucoase, dar mirosul iritant și toxicitatea sunt depășite de răul produs atunci când fosforul alb arde.

El va produce un efect extrem de terifiant. În primul rând, va fi emisă o cantitate mare de ceață densă, iar apoi orice în jurul ei va fi aprins cu ușurință. Datorită proprietăților sale chimice, este extrem de mobil, chiar și într-un spațiu cu densitate scăzută a aerului.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Legea internațională interzice utilizarea obuzelor de fosfor alb în zonele civile puternic populate, deși le permite să fie folosite în spații deschise. ca acoperire pentru trupe.

Temperatura maximă în timpul arderii poate ajunge cu ușurință la mai mult de 1000 de grade.

Cu cât lucrurile sunt mai periculoase, cu atât este mai convenabile să fie aruncate pe câmpul de luptă, dar când fosforul alb tocmai a fost introdus pe câmpul de luptă, el nu a fost folosit ca armă ofensivă, ci ca armp defensivă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

The National Post scrie că fosforul alb este în prezent fabricat prin utilizarea fosfatului găsit în roci. Când roca de fosfat este încălzită cu carbon și siliciu, se creează fosfor alb. Securitatea Globală raportează că roca de fosfat poate fi găsită în Statele Unite și Rusia.

Fosforul alb este descris ca fiind o substanță asemănătoare cu ceara albă sau galbenă, care miroase a usturoi.

În câteva secunde de la intrarea în contact cu oxigenul, fosforul alb ia foc. The Guardian explică că produce fum opac care poate fi folosit ca cortină de fum. Când este folosită ca bombă sau în alte muniții pentru a ataca civili, Human Rights Watch o clasifică drept armă incendiară.

NBC News descrie acest caracter incendiar ca fiind vorba de incendii sau arsuri cauzate „prin acțiunea flăcării, a căldurii sau a unei combinații a acestora, produse de o reacție chimică a unei substanțe bombardate asupra țintei”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si