Iată ce sunt, de fapt, trigliceridele și ce ne spun despre sănătatea noastră!

Trigliceridele sunt lipide, adică grăsimi care se regăsesc în sânge. Acestea sunt necesare organismului uman deoarece îi oferă energia de care are nevoie pe parcursul zilei. În timp ce mănânci, caloriile pe care le consumi, dar de care organismul nu are nevoie sunt transformate în trigliceride.

Nivel ridicat de trigliceride

Cauze

Obezitatea

Citeste si: Avertismentul medicilor: NU mai mâncați grapefruit dacă luați aceste pastile!

Principala cauză a nivelului prea mare de trigliceride este obezitatea, dar aceasta nu este singura.

Hipotiroidismul

O altă cauză frecvent întâlnită este hipotiroidismul- afecțiune care presupune că glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni necesari organismului.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Afecțiuni renale

Persoanele care suferă de afecțiuni renale și cele care consumă alcool în cantități mari frecvent sunt predispuse, de asemenea, să aibă un nivel ridicat de trigliceride în corp.

Anumite medicamente

Și unele medicamente au ca efect advers creșterea valorii de trigliceride din organism. Printre acestea se numără diureticele, estrogenul, progesteronul, steroizii, dar și altele.

Valori trigliceride

O valoare între 150 și 200 mg/dl este considerată crescută, dar încă acceptabilă, în timp ce valori peste 200 sunt mari și ne introduc pe un teritoriu periculos pentru sănătate.

Trigliceridele și colesterolul sunt două tipuri diferite de grăsimi. În timp ce colesterolul este parte componentă a celulelor și a anumitor hormoni, trigliceridele sunt depozite de energie. De regulă, la analize se măsoară ambele.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Ideal ar fi ca înainte de recoltarea de sânge pentru analize, pacientul să “postească” 10-12 ore, pentru un rezultat cât mai corect al dozărilor.

Citeste si: Diabetul zaharat: factori de risc și simptome

Valorile crescute ale trigliceridemiei duc la îngroșarea pereților vaselor de sânge (ateroscleroză) și la rigidizarea arterelor. Pe scurt, crește riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral și în general, crește riscul apariției bolilor cardiovasculare.

Nu în ultimul rând, valorile extreme ale trigliceridelor (peste 1000 mg/dl) pot provoca apariția pancreatitei acute.

Șapte reguli simple pentru „îmblânzirea” trigliceridelor:

 

  • Reducerea aportului caloric.
  • Scăderea în greutate, în cazul persoanelor supraponderale sau obeze.
  • Mișcare, mișcare, mișcare! Minim 20-30 de minute pe zi!
  • Evitarea alimentelor bogate în glucide (pâine, zahar, făină albă).
  • Evitarea consumului de alcool. Alcoolul este bogat în calorii și glucide și crește spectaculos nivelul trigliceridelor, chiar în cantități mici!
  • Înlocuirea grăsimilor animale saturate cu unele nesaturate, vegetale, cum ar fi uleiul de măsline. Consumul frecvent de pește bogat în acizi grași omega 3 și omega 6.
  • Nu în ultimul rând, dacă schimbările în stilul de viață și alimentație nu sunt suficiente, medicul vă poate recomanda tratamente pe baza de fibrați, uleiuri de pește sau acid nicotinic.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si