Ce sunt ielele? Tradiţii de Sânziene 2022. Exista mai multe tradiții și superstitii legate de sărbătoarea Sânzienelor 2022. Iată ce nu ar trebui să faci în Noaptea de Sanziene pentru a nu avea ghinion!

În religia creștină, Sânzienele sunt asociate nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, zi de mare sărbătoare pentru credinșiosi.

Ce sunt ielele? 

Sânzienele sunt făpturi din mitologia românească, fiind asociate zânelor bune.

Acesta trăiesc în păduri sau pe câmpii și sunt responsabile pentru bogăția și abundența recoltelor. Ele își au originea într-un cult mult mai străvechi, Cultul Soarelui și sunt sărăbătorite de tinere din întreaga țară.

Ielele sunt acele ființe feminine din mitologia românească care apar noaptea la lumina lunii. Potrivit unor legende din diferitele locuri ale țării, acestea se strâng în locuri ferite de ochii oamenilor pentru a face hore.

Se crede că acestea dansează doar goale și rareori sunt înfășurate cu văluri transparente. Ielele își lasă corpul la vedere, pentru a seduce bărbații care îndrăznesc să le perturbe dansul. Ielele poartă clopoței la picioare și coronițe de flori în timp ce dansează și fac farmece. Oamenii spun că locul de dans al ielelor se poate observa cu ușurință următoare zi, când pământul rămâne ars într-un cerc de foc.

Citeste si: Sărbători religioase iunie 2022: Calendar ortodox complet

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Ce sunt ielele? Tradiţii de Sânziene 2022

Ce sunt ielele? Tradiţii de Sânziene 2022

Tradiţii și superstiții de Sânziene 2022

Tradiția românească spune că tot în noaptea sărbătorii de Sânziene, animalele prind grai omenesc, iar dacă le asculți atent poți înțelege tainele pe care le vorbesc. Dansul Sânzienelor este deseori ferit de ochii celor din jur. Superstițiile spun că cine îndrăznește să le perturbe jocul și să le privească se va îmbolnăvi și nu va găsi niciodată leac de vindecare.

De asemenea, ziua Sânzienelor marchează și apropierea de mijlocul verii. Atunci când muncile agricole se află la final, iar oamenii se pregătesc pentru recoltarea roadelor muncii depuse. Conform tradiției, în noaptea de Sânziene cerurile se deschid, iar Sânzienele ies și joacă dansul ielelor. Aceste dansuri se țin în locuri unde să nu fie văzute de oameni.

Foarte multe tradiții de Sânziene sunt legate de împletirea coronițelor de flori. Acest lucru se datorează puterilor mistice pe care Sânzinele le au. Acestea conferă plantelor puteri tămăduitoare, aduc roade câmpurilor semănate, ajută la îmbăgățirea florei și ursesc fetele pregătite pentru măritat.

Citeste si: Postul Sf. Petru şi Pavel 2022: Câte zile durează în acest an?

Însă, dacă nu sunt serbate și respectate aceste tradiții de Sânziene, făpturile mistice se pot mânia pe oameni.

Sânzienele vor încerca să-i pedepsească pe cei care nu le-au sărbători și vor aduce boala și neputința îân viața lor. Ele pot, de asemenea, să provoace furtuni îngrozitoare cu grindină și vijelii, care pot distruge recoltele ce le stau în cale.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Există multe mituri lagate de această zi importantă, iar ele diferă de regulă de la o zonă geografică la alta. De altfel, nu doar în România sunt serbate. Suedezii au un festival special și foarte asemănător cu cel al Sânzinelor chiar în ziua de 24 iunie.

Citeste si: Rusaliile 2022: Ce nu este bine să faci la 50 de zile de la Paşte, de Pogorârea Sfântului Duh?

Astfel, în funcție de legendele care circulă în anumite zone ale țării, se spune că ielele ies la dans în grupuri. Ele pot fi văzute câte șapte sau câte trei. În Oltenia, de exemplu, se crede că cele trei iele care ies la dans sunt considerate a fi fiicele lui Alexandru Macedon. Deși mulți încearcă să le întâlnească, ielele bune, sau sânzienele cum li se mai spune popular, stau ferite de ochii celorlalți. Ele trăiesc singure în munți, pe dealuri sau prin păduri.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si