Ce sunt sistemele Patriot. Câte deține România și care e prețul lor
Sistemele Patriot sunt indispensabile pentru România în apărarea în fața unor atacuri aeriene ale unui inamic cum este Rusia. Președintele SUA, Joe Biden, a solicitat țării noastre, la întâlnirea avută la Washington cu Klaus Iohannis, să livreze Ucrainei un sistem de apărare anti-aeriană Patriot, însă decizia finală va fi luată în CSAT.
Ce sunt sistemele Patriot și de ce sunt importante pentru România. Țara noastră a primit un prim sistem de apărare anti-aeriană Patriot în anul 2020, iar în prezent deține 4 astfel de sisteme.
Autoritățile de la București nu au luat încă o decizie cu privire la livrarea unui sistem Patriot către Ucraina, în războiul de apărare împotriva invadatorului Rusia.
Înainte de o ședință a Consiliului Suprem de Apărare al Țării, sunt mai multe voci care se opun acestui demers, în condițiile în care România ar rămâne parțial descoperită în fața unui atac extern.
Ce sunt de fapt sistemele Patriot și la ce folosesc
Sistemele de apărare Patriot (sau sistemul de rachete MIM-104 Patriot este principalul sistem de apărare antiaeriană și antirachetă al Armatei SUA.
Denumirea PATRIOT este prescurtarea de la Phased Array Tracking Radar to Intercept On Target. Sistemul Patriot a fost proiectat inițial ca un sistem antiaerian, dar cele mai noi dezvoltări ale lui Patriot pot detecta, viza și urmări rachete balistice și de croazieră, drone precum și avioane.
Sistemul Patriot a fost dezvoltat pentru prima dată la începutul anilor 1960 pentru a înlocui atât sistemele de rachete de apărare aeriană Nike Hercules, cât și Hawk.
Armata SUA a denumit programul Rachete suprafață-aer, Dezvoltare (SAM-D), iar primele teste au avut loc în 1969 și 1970.
România are 4 sisteme Patriot, primul încă din 2020
România a primit primele patru sisteme antiaeriene Patriot, începând cu anul 2020. Ministrul Apărării Naționale a declarat, în 2023, că aceste sisteme îi vor oferi țării noastre o capabilitate antiaeriană de ultimă generație.
Aceste echipamente de apărare antiaeriană au ajuns în România prima dată în 2020. Tot atunci au fost instruite şi echipajele române cu ajutorul militarilor din SUA.
În octombrie 2022, România s-a alăturat altor 13 state membre NATO care au semnat o scrisoare de intenție pentru achiziționarea comună a sistemelor Patriot. Ultimele două sisteme au fost recepționate în cursul anului trecut.
„Înzestrarea Forţelor Aeriene cu sisteme PATRIOT adaugă o capabilitate de apărare aeriană robustă, credibilă, interoperabilă şi flexibilă, destinată îndeplinirii misiunilor Armatei României. Cele patru sisteme constituie prima etapă a realizării unei capabilități de apărare aeriană cu baza la sol de ultimă generație, cu posibilităţi testate în luptă de apărare împotriva rachetelor balistice tactice şi a rachetelor de croazieră, complet integrabilă în sistemul NATO.”,
a spus ministrul Angel Tîlvăr.
Cât costă sistemele Patriot și cine le produce
Rachetele Patriot sunt lansate din bateriile de rachete Patriot poziționate pe sol. O baterie tipică are cinci componente:
- rachetele în sine - lansatorul de rachete, care deține, transportă, țintește și lansează rachetele; - o antenă radar pentru a detecta rachetele primite; - un camion de echipamente cunoscut sub numele de stație de control a angajării (ECS) care găzduiește computere și console pentru controlul bateriei; - un camion central, echipat cu două generatoare
de 150 de kilowați care furnizează energie pentru antena radar și ECS.
România a cumpărat 7 sisteme de rachete Patriot în configurația 3+ cu următoarele componente:
Costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete destinat completării stocurilor de luptă ale armatei române este de 1,09 miliarde de euro fără TVA, în care sunt incluse piese de schimb și servicii conexe.
O singură baterie Patriot de producție recentă costă peste 1 miliard de dolari, cu un cost estimat de 400 de milioane de dolari pentru sistem şi 700 de milioane de dolari pentru rachetele dintr-o baterie.