Ce sunt sistemele Patriot și de ce sunt importante pentru România. Țara noastră a primit un prim sistem de apărare anti-aeriană Patriot în anul 2020, iar în prezent deține 4 astfel de sisteme.

Citește și: Moment important în războiul dintre Rusia și Ucraina. Decizie de ultim moment luată de NATO

Autoritățile de la București nu au luat încă o decizie cu privire la livrarea unui sistem Patriot către Ucraina, în războiul de apărare împotriva invadatorului Rusia.

Înainte de o ședință a Consiliului Suprem de Apărare al Țării, sunt mai multe voci care se opun acestui demers, în condițiile în care România ar rămâne parțial descoperită în fața unui atac extern.

Ce sunt de fapt sistemele Patriot și la ce folosesc

Sistemele de apărare Patriot (sau sistemul de rachete MIM-104 Patriot este principalul sistem de apărare antiaeriană și antirachetă al Armatei SUA.

Denumirea PATRIOT este prescurtarea de la Phased Array Tracking Radar to Intercept On Target. Sistemul Patriot a fost proiectat inițial ca un sistem antiaerian, dar cele mai noi dezvoltări ale lui Patriot pot detecta, viza și urmări rachete balistice și de croazieră, drone precum și avioane.

Sistemul Patriot a fost dezvoltat pentru prima dată la începutul anilor 1960 pentru a înlocui atât sistemele de rachete de apărare aeriană Nike Hercules, cât și Hawk.

Armata SUA a denumit programul Rachete suprafață-aer, Dezvoltare (SAM-D), iar primele teste au avut loc în 1969 și 1970. 

Cât costă sistemele Patriot și cine le produce

Cât costă sistemele Patriot și cine le produce

[Sursa foto: Captură YouTube]

România are 4 sisteme Patriot, primul încă din 2020 

România a primit primele patru sisteme antiaeriene Patriot, începând cu anul 2020. Ministrul Apărării Naționale a declarat, în 2023, că aceste sisteme îi vor oferi țării noastre o capabilitate antiaeriană de ultimă generație.

Aceste echipamente de apărare antiaeriană au ajuns în România prima dată în 2020. Tot atunci au fost instruite şi echipajele române cu ajutorul militarilor din SUA.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

În octombrie 2022, România s-a alăturat altor 13 state membre NATO care au semnat o scrisoare de intenție pentru achiziționarea comună a sistemelor Patriot. Ultimele două sisteme au fost recepționate în cursul anului trecut.

„Înzestrarea Forţelor Aeriene cu sisteme PATRIOT adaugă o capabilitate de apărare aeriană robustă, credibilă, interoperabilă şi flexibilă, destinată îndeplinirii misiunilor Armatei României. Cele patru sisteme constituie prima etapă a realizării unei capabilități de apărare aeriană cu baza la sol de ultimă generație, cu posibilităţi testate în luptă de apărare împotriva rachetelor balistice tactice şi a rachetelor de croazieră, complet integrabilă în sistemul NATO.”, a spus ministrul Angel Tîlvăr.

Cât costă sistemele Patriot și cine le produce

Cât costă sistemele Patriot și cine le produce

[Sursa foto: Captură YouTube]

Cât costă sistemele Patriot și cine le produce

Rachetele Patriot sunt lansate din bateriile de rachete Patriot poziționate pe sol. O baterie tipică are cinci componente:

- rachetele în sine
- lansatorul de rachete, care deține, transportă, țintește și lansează rachetele;
- o antenă radar pentru a detecta rachetele primite;
- un camion de echipamente cunoscut sub numele de stație de control a angajării (ECS) care găzduiește computere și console pentru controlul bateriei;
- un camion central, echipat cu două generatoare

de 150 de kilowați care furnizează energie pentru antena radar și ECS.

România a cumpărat 7 sisteme de rachete Patriot în configurația 3+  cu următoarele componente:

- 7 AN/MPQ-65 radar sets

- 7 AN/MSQ-132 engagement control stations

- 13 antenna mast groups

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

- 28 M903 lansatoare (care pot trasporta și lansa câte 4 rachete PAC-2 GEMT sau 12 rachete PAC-3 MSE)

- 56 rachete PAC-2 Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T)

- 168 rachete PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE)

- 7 Electrical Power Plants (EPP) III

Costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete destinat completării stocurilor de luptă ale armatei române este de 1,09 miliarde de euro fără TVA, în care sunt incluse piese de schimb și servicii conexe.

O singură baterie Patriot de producție recentă costă peste 1 miliard de dolari, cu un cost estimat de 400 de milioane de dolari pentru sistem şi 700 de milioane de dolari pentru rachetele dintr-o baterie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si