Urmele lăsate de avioane pe cer poartă denumirea de „contrails”, prescurtat de la „condensation trails” (urme/ trasee de condensare).

Ce sunt urmele albe pe care le lasă avioanele pe cer?

Cum se formează aceste urme? Așadar, prin arderea carburantului, avionul degajă gaze de eșapament care conțin, printre altele, vapori de apă și impurități. Aceste gaze ies din reactor cu o temperatură foarte ridicată, iar atunci când intră în contact cu aerul rece și uscat, diferența mare de temperatură provoacă condensarea și înghețarea acestor vapori de apă pe impurități.

Urmele sunt alcătuite din gheață, ceea ce explică dungile albe pe care le vedem pe cer.

Oamenii de știință spun că aceste dâre lăsate de avioane reprezintă o adevărată amenințare pentru planetă. Contrails sunt, de fapt, un tip de nori cirrus, care reflectă lumina soarelui înapoi în spațiu, ceea ce duce la o răcire a Pământului. Totodată, aceste dâre albe lăsate pe cer mențin razele infraroșii în atmosferă, ceea ce crează un efect de încălzire.

O teorie conspiraționistă, conform căreia urmele de condens persistente lăsate de aeronave pe cer ar fi de fapt, ''dâre chimice'' este desființată de studiul a 77 de oameni de știință, publicat în Environmental Research Letters, potrivit The New York Times.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

Citeste si: Care este legătura dintre avioane și tehnologia 5G

Mai mult, cercetătorii de la Universitatea Reading din Marea Britanie susțin că, efectul de încălzire este mult mai semnificativ decât cel de răcire în acest caz. Aceste urme de condensare pe care le lasă avioanele în urmă se pot întinde pe distanțe foarte mari, de până la 150 kilometri, și pot persista până la 24 de ore.

Viteza de disipare a dârei depinde de forța vântului și de procentul de umiditate al aerului la nivelul avionului.

Însă o soluție în acest caz ar putea fi modificarea traseului avioanelor. Un exemplu ar fi ca, zborul de la New York la Londra să fie mai lung cu numai 22 de kilometri. Alte studii arată că avioanele ar putea zbura la altitudini mai mici, însă asta ar însemna ca ele să consume mai mult carburant şi, prin urmare, să polueze în plus.

Ce cred oamenii că sunt urmele lăsate de avioane pe cer? Cele mai interesante mituri

Cei care cred în teoria ''dârelor chimice'' consideră că, aceste urme lăsate de avioane pe cer, pe care le mai numesc și ''dârele morții'', conțin agenți chimici sau biologici ce sunt pulverizați în scopuri oculte în cadrul unor programe secrete conduse de către oficiali guvernamentali pentru a controla populația, producția agricolă și chiar starea vremii.

De asemenea, mult timp s-a crezut că aceste dâre sunt asemeni gazelor de eșapament și poluează mediul înconjurător. Dr. Steven J. Davis, cercetător în domeniul climei la Universitatea California, a decis să studieze dârele cu pricina în urmă cu câțiva ani și a întocmit o echipă de 77 de experți în chimie atmosferică și poluare. După ample studii, aceștia au concluzionat că dârele nu conțin agenți chimici sau biologici.

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

„Acest studiu reprezintă cel mai recent efort al oamenilor de știință de a se asigura că oamenii au la dispoziție informații corecte prin care pot contracara dezinformarea din partea non-cercetătorilor. Legat de dârele în sine, acestea sunt doar urme de condens persistent", a mai declarat dr. Steven J. Davis.

Citeste si: Avioanele NATO au escortat mai multe avioane de luptă rusești deasupra Mării Nordului


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si