Ce trebuie să faci în caz de blackout în România și cum să fii pregătit pentru un astfel de scenariu
În ultima vreme se vorbește foarte mult despre posibilitatea unui blackout în România. Această ipoteză este luată în calcul de analiști chiar la nivel european. În acest caz, se fac exerciții inclusiv la noi în țară în cazul producerii evenimentului nedorit.
Pentru a supraviețui în cazul unui Blackout, trebuie să ții cont de o serie de aspecte esențiale. Iată care sunt acestea!
Cum să te pregătești pentru un posibil blackout în România
În aceste situații de blackout, este foarte important ca în case să exite lanterne, lumânări, alimente neperisabile și truse de prim ajutor. Autoritățile din cadrul Inspectoratul pentru Situații de Urgență au simulat la multe situații limită și i-au sfătuit pe cei interesați cum să se protejeze în cazul unui incendiu în propria locuință sau a
De asemenea, românii trebuie să îşi facă rezerve pentru a face faţă unor pene de curent masive. Acestea sunt similare celor recomandate de autorităţile europene în mai toate genurile de dezastre. Este vorba de o trusă de supravieţuire din care nu trebuie să lipseacă un radio cu baterii, o lanternă, apă de băut (2 litri de persoană pe zi; 3-5 zile), băuturi, ceai, cafea, mâncare durabilă pentru două săptămâni (paste, orez, conserve), medicaţie esenţială
pentru două săptămâni, trusă de prim ajutor şi articole de toaletă.
Mai mult de atât, este recomandat ca autoturismul să aibă rezervorul măcar pe jumătate plin, în situația în care benzinăriile sunt închise.
Ce trebuie să faci în cazul unui blackout
1. Asigură-te că ai la îndemână haine și pături groase
În cele mai multe cazuri, depozităm în locuri mai puțin accesibile (garaje, debara) lucrurile pe care nu le mai folosim.
Hainele groase, păturile, sunt printre cele pe care alegem să le punem la păstrare într-un astfel de mod. Alege să le ții în locuri în care să ajungi cu ușurință în caz de nevoie.
2. Asigură-te că ai hrană rece în casă
În cazul producerii unui Blackout, nu vom putea folosi electrocasnicele. În consecință, nu vei putea găti, iar masa zilnică nu va fi asigurată.
Alimentele din frigider sunt perisabile, astfel se vor altera.
Conservele rămân varianta cea mai bună. Acestea au un termen de valabilitate îndelungat și sunt hrănitoare.
3. Medicamente pentru strictul necesar
În general este necesar să avem un stoc de medicamente în casă. Cele mai frecvente afecțiuni sunt răcelile, gripa, tusea. În cazul unei crize de curent îți va fi imposibil să le achiziționezi de undeva.
De altfel, medicamentele necesare celor cu probleme de sănătate grave, a căror viață depinde de tratament, trebuie mereu păstrate inclusiv cu rezerve.
4. Fii sigur că ai o sursă de încălzire separată de cea pe curent sau gaz
Nu mai este la modă să ai o sobă în zilele noastre. În ciuda acestui lucru, soba pe lemne poate fi cel mai mare ajutor în cazul unui blackout.
Este necesar să ai un plan de rezervă pentru a încălzi locuința în cazul în care gazul sau curentul se întrerup.