Spre deosebire de medicii specialiști la care mergi atunci când ai o afecțiune de moment, medicul de familie  ar trebui să fie o prezență constantă în viața ta.

Pașii pe care trebuie să-i faci pentru a-ți schimba medicul de familie în 2022

Orice persoană asigurată are posibilitatea de a se înscrie la un medic de familie și de a-și schimba medicul de familie, prin prezentarea, la cabinetul medicului ales, a următoarelor documente:

Citeste si: Medicul de familie- eroul comunei

  • Cerere de înscriere/transfer (model stabilit prin Normele Contractului-cadru în vigoare), pe care o găsești aici.
  • Card național, dacă acesta a fost emis

Înscrierea/schimbarea medicului de familie se face doar pe baza cererii de înscriere/prin transfer, în cazul:

– copiilor (0 – 18 ani),

– persoanelor care nu au card emis,

– persoanelor care din motive religioase sau de conştiinţă refuză cardul naţional, 

persoanelor cărora li se va emite card naţional duplicat.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Alegerea medicului de familie, de către orice persoană asigurată, nu este condiționată de casa de asigurări de sănătate la care este înscrisă, de localitatea de domiciliu sau de casa de asigurări de sănătate cu care medicul ales are încheiat contract.

Datele de contact ale medicilor de familie la care se pot înscrie asigurații sunt publicate pe site-urile caselor de asigurări de sănătate, conform contractelor încheiate de fiecare dintre acestea.

Ce atribuții are medicul tău de familie

Medicul de familie vaccinează, consultă, interpretează rezultatele analizelor şi eliberează reţete gratuite sau contra cost.

-Una dintre cele mai importante sarcini ale medicului de familie este prescrierea de medicamente prevăzute în Lista de compensate şi recomandarea investigaţiilor în funcţie de diagnostic.

-Medicul de familie face trimitere pacienţilor săi pentru ca aceştia să-şi poată face gratuit analizele de sânge, radiografiile sau o electrocardiogramă.

-Persoanele asigurate, depistate cu probleme de sănătate care nu pot fi tratate de medicul de familie, sunt îndrumate la cabinetele de specialitate. De asemenea, medicul de familie eliberează adeverinţe pentru înscrierea la diferite examene şi cursuri. Tot el eliberează şi certificatele prenupţiale, certificatele de deces şi adeverinţele pentru permisul de portarmă.

-Tot medicului de familie trebuie să vă adresaţi dacă aveți nevoie de adeverință sau scutire pentru școală. Programul unui medic de familie este în medie de cinci ore pe zi, la cabinet şi două ore pe teren.

-Medicul de familie trebuie să meargă acasă la pacient dacă acesta nu se poate deplasa sau daca este vorba despre un copil de până la un an.

Citeste si: Vaccinul antigripal este disponibil în farmacii

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si