Dupa o raceala mai puternica, in spatele timpanului se poate acumula puroi si astfel apare otita, afectiune necontagioasa, care se manifesta printr-o durere intensa la nivelul urechii.

Tipuri de otita –  cauze si simptome

Otita, sau infectia de la nivelul urechii, poate fi de mai multe tipuri, in functie de localizarea inflamatiei:

 

1. Otita externa – este o infectie a urechii externe, care apare mai ales vara, din cauza umiditatii (de exemplu, atunci cand copilul merge la piscina).

Umiditatea este mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor. De asemenea, folosirea neadecvata a betisoarelor de urechi poate duce la leziuni care se infecteaza.

2. Otita medie – apare la nivelul urechii medii si este cel mai frecvent tip de otita la copii. De obicei, otita medie este cauzata de o raceala: bacteriile si virusurile care se dezvolta in gat ajung in urechea medie prin trompa lui Eustachio, care face legatura intre nas si ureche.

 

In cazul copiilor, exista mai multi factori care cresc riscul aparitiei acestei infectii:

 

  • Varsta sub 5 ani – copiii mai mici au trompa lui Eustachio mai scurta si imunitatea mai slaba
  • Sufera de anumite alergii
  • Sunt expusi la fumul de tigara
  • Nu sunt hraniti cu lapte matern – laptele matern contine anticorpi si creste imunitatea
  • Au despicatura a valului palatin
  • Sunt hraniti cu biberonul, in pozitie orizontala – atunci cand copilul sta culcat, laptele poate ajunge usor in trompa lui Eustachio
  • Petrec mult timp in colectivitate – agentii patogeni se transmit foarte usor
  • Petrec timp in piscina.

 

 

Cum recunosti otita? De obicei, copilul acuza durere la nivelul urechii sau senzatia de ureche infundata. Poti observa si unele scurgeri din ureche. Copilul adoarme cu dificultate, iar auzul ii este afectat. De asemenea, in cazurile mai grave pot sa apara si unele complicatii: febra, diaree sau varsaturi.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

 

Cum ne dam seama ca este vorba de otita, in cazul copiilor mici, care inca nu vorbesc? Ei nu pot spune ce ii doare, dar parintii trebuie sa fie atenti la anumite semne, care pot indica infectia urechii:

 

  • Febra aparuta in urma unei raceli
  • Pierderea poftei de mancare
  • Copilul se trage de ureche
  • Nu sta linistit, plange des
  • Nu reactioneaza la unele sunete
  • Adoarme foarte greu.

 

Diagnosticul si tratamentul otitei

De obicei, otita trece de la sine in aproximativ 3 zile. Totusi, ar fi bine sa discuti cu un medic, pentru monitorizarea starii copilului. Daca simptomele sunt severe, atunci trebuie sa mergi imediat cu el la doctor. O infectie grava netratata poate duce inclusiv la perforarea timpanului.

 

Diagnosticul de otita este pus de un medic cu specializarea pediatrie. El va examina interiorul urechii cu ajutorul unui instrument cu iluminare, numit otoscop. Aparatul verifica daca timpanul este rosu, daca prezinta secretii si daca presiunea este normala.

 

Tratamentul include paracetamol si ibuprofen pentru calmarea durerii, aspirarea locala, aplicarea unor substante antiinflamatoare, dezinfectante si antibiotice locale. Acestea se administreaza insa numai la recomandarea medicului. In cazul unei otite externe, se poate introduce in ureche putina vata imbibata cu rivanol, dar stoarsa foarte bine. Doctorul poate prescrie si tratament cu antibiotice, pentru a preveni raspandirea infectiei. Copilul trebuie sa revina la medic pentru control, deoarece lichidul poate ramane in urechea medie, chiar si fara sa mai apara simptome.

Prevenirea otitei

Exista mai multe metode simple, prin care iti poti proteja copilul de otita:

1. Fa-i vaccinul pneumococic dupa varsta de 2 luni si vaccinul antigripal o data pe an

2. Nu hrani copilul in pozitie orizontala cu biberonul, incearca sa-l tii cat mai ridicat

Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

3. Hraneste-ti copilul cu lapte matern

4. Nu utiliza prea mult suzeta Invata copilul sa bea din pahar, nu din biberon, dupa varsta de un an

5. Tu si copilul trebuie sa va spalati des pe maini

6. Copilul nu trebuie sa fie expus la fum de tigara

7. Utilizeaza cu grija betisoarele de urechi! Incearca sa absorbi delicat apa cu betisorul, fara a insista prea mult.

 

Tinte cont ca otita este o infectie a urechii si, mai ales în cazul copiilor, poate duce la complicatii serioase daca nu este monitorizata si tratata de un medic specialist.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si