Echipamentele de protecția muncii sunt obligatorii pe șantier

Pentru că pe șantiere există pericole la tot pasul, prima măsură pe care o poți lua în scopul protejării muncitorilor este aceea de a le asigura acestora echipamente de protectia muncii adaptate specificului muncii lor.

Citeste si: Cele cinci fluide trebuie verificate periodic la mașină

Aceste echipamente includ căști de protecție, salopete, bocanci sau căști anti-zgomot, dar și pelerine, mănuși sau ochelari.

Este important ca fiecare muncitor să fie instruit și să poarte aceste echipamente pentru că, în definitiv, viața lor poate depinde de acestea.

Citeste si: Doliu în lumea muzicii rock. A murit Dusty Hill, basistul trupei ZZ Top

Instructajul de protecția muncii nu trebuie să lipsească

Pentru a te asigura că muncitorii de pe șantier lucrează în depline condiții de siguranță, este normal să pui la dispoziția acestora tot ceea ce le e necesar pentru a se proteja.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

În același timp, va fi nevoie să realizezi instructajul de protecția muncii, în care să prezinți regulile de organizare a șantierului, dar și obligațiile fiecărui muncitor în parte. Instructajul poate fi realizat în regie proprie, însă poți apela și la firme specializate în protecția muncii, care-ți oferă acest serviciu contracost.

Oferă muncitorilor condiții sigure de lucru

Pe lângă echipamentele de protecție, va mai fi necesar să ai în vedere și achiziționarea elementelor care să asigure un mediu sigur de lucru.

Astfel, plasele de siguranță, schelele sau chingile vor fi de mare ajutor pe șantier. Aceste dispozitive și accesorii sunt deosebit de utile, mai ales în cazul în care desfășori lucrări la înălțime sau în condiții deosebit de periculoase.

Citeste si: Premiile BAFTA 2021. Lista completă a câștigătorilor

Legea interzice realizarea lucrărilor fără ca aceste elemente să existe, iar angajatorul sau reprezentantul legal al șantierului răspunde în fața legii. Din acest motiv trebuie să te consulți cu specialiștii în protecția muncii și să implementezi măsurile recomandate de către aceștia.

Este nevoie să faci instructajul de protecția muncii periodic

În primă fază, instructajul va fi făcut înainte de începerea lucrărilor, însă ar trebui să ai în vedere faptul că siguranța privește întreaga desfășurare de forțe pe un șantier, de la început la final. De aceea este recomandat să externalizezi serviciile și să te adresezi unor specialiști în siguranța și securitatea muncii, care să realizeze instructajele periodice și fișele SSM pentru fiecare angajat.

Angajarea operatorilor umani specializați

Este important ca pe un șantier să lucrezi doar cu persoane specializate. Firește, acesta este cazul ideal, însă destul de multe persoane aleg să facă și compromisuri. Din păcate, aceste compromisuri costă și de aceea ar fi bine ca, în urma organizării de șantier, să poți lucra pe fiecare nișă cu persoane care cunosc modul de operare al utilajelor, instalațiilor, dispozitivelor sau sculelor folosite.

Citeste si: CITEȘTE: 5 filme de familie pe care să le vezi cu cei dragi

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Este nevoie ca electricienii să lucreze strict pe domeniul lor de activitate și ca operatorii de utilaje de șantier să cunoască detaliile privitoare la aceste mașini, iar lista poate continua pentru fiecare categorie de lucrări.

Protecția muncii pe un șantier este un aspect de o deosebită importanță, atât în ceea ce privește răspunderea legală, cât și în ceea ce privește grija față de angajați. Nu ignora pericolele și adoptă soluțiile potrivite, pentru ca afacerea ta și oamenii care lucrează pentru tine să fie în siguranță.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si