Ce urmează după respingerea Guvernului USR. Criza politică, departe de final
Guvernul Cioloş nu a obţinut miercuri votul de încredere al Parlamentului, având doar 88 de voturi favorabile. Mingea revine în terenul președintelui Klaus Iohannis, cu o săptămână întârziere față de momentul primei nominalizări. Șeful statului ar trebui să anunțe noi consultări cu partidele parlamentare și să desemneze un alt prim-ministru.
Author: Razvan Ilie miercuri 20 octombrie 2021 , 13:39
Criza politică pare să fie departe de final, în condițiile în care disensiunile dintre PNL și USR s-au adâncit în ultima săptămână. PNL nu pare dispus să renunțe la nominalizarea lui Florin Cîțu ca premier, iar USR nu va susține un cabinet condus de președintele liberal. De partea cealaltă, PSD și AUR fac tot posibilul ca România să intre în scenariul alegerilor anticipate, ceea ce presupune respingerea unui al doilea nume de premier desemnat de Iohannis.
Între timp, criza sanitară este mai gravă ca niciodată. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 17.158 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, iar în ultimele două zile au decedat aproximativ 1.000 de români, dinte care 423 la ultima raportare oficială.
Preşedintele PNL Florin Cîţu a anunţat, miercuri, printr-o postare pe Facebook, că PNL îşi asumă deschiderea discuţiilor cu forţele politice parlamentare, cu excepţia AUR, în vederea creării rapide a unei majorităţi şi a unui guvern.
”Ţara se află într-o situaţie pandemică foarte grea, cu un număr record de noi infecţii şi de decese. O astfel de situaţie reclamă responsabilitate şi compromisuri pentru rezolvarea crizei politice”, a scris Cîţu pe Facebook.
Potrivit premierului interimar, ”România are nevoie urgentă de un guvern cu puteri depline, iar soluţia este un nou guvern format în jurul Partidului Naţional Liberal”.
”Asigurăm deja guvernarea interimară a ţării, împreună cu partenerii de la UDMR, iar trecerea spre un guvern cu puteri depline, având în continuare PNL ca forţă principală, se poate face foarte rapid şi fără nicio perioadă de adaptare. PNL îşi asumă deschiderea discuţiilor cu forţele politice parlamentare, cu excepţia AUR, în vederea creării rapide a unei majorităţi şi a unui guvern. Vom acţiona cu maturitate şi cu responsabilitate, fără vanităţi şi fără orgolii, ţinând cont de configuraţia politică a Parlamentului şi căutând în mod insistent soluţia care să scoată România din criză", a declarat Florin Cîțu.
Dacian Cioloș: "Cîțu e non-soluție, a picat deja în Parlament"
După exprimarea votului din Parlament, Dacian Cioloș a declarat că USR și-a făcut datoria și va încerca să contribuie în continuare la găsirea uni soluții. Și celelalte forțe trebuie să își asume responsabilitatea pentru că au stat pe margine, a precizat Cioloș.
"Am fost azi în Parlament cu o propunere de soluție la situația de criză Am discutat despre soluții, dar practic parlamentarii au respins singură soluție pe care au avut-o pe masă. Exact cei care ne acuzau că blocăm găsirea unei soluții au prelungit situația de criză. Nu au făcut nicio propunere alternativă, dar azi au vorbit din nou despre lipsa de soluții", a declarat premierul desemnat.
Întrebat despre refacerea coaliției în jurul PNL, condus de Florin Cîțu, Cioloș spune: "Cîțu e non-soluție, a picat deja în Parlament".
Care este poziția PSD în actuala criză
PSD şi AUR consideră că votul de respingere din Parlament de miercuri aduce mai aproape ideea declanşării alegerilor anticipate, fapt care i-ar avantaja pentru că PNL şi USR se află, în prezent, în cădere liberă în sondaje.
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, că le cere politicienilor să se aşeze cu toţii la masă pentru a găsi o soluţie de a scoată ţara din criză şi a precizat că nu se mai poate cu politicul, iar acest spectacol sinistru trebuie să înceteze.
”Noi mai venim azi să spunem discursuri, mai avem tupeu să le spunem oamenilor că suntem responsabili, că ne certăm cine suntem Spartani şi cine Superman? Chiar nu ne pasă deloc de ceea ce se întâmplă? Acest joc politic al actualei puteri a mers prea departe, egoismul, aroganţa şi lipsa de asumare ne-au adus în această discuţie”, a spus Marcel Ciolacu în plenul Parlamentului.
Care sunt pașii procedurali după respingerea Guvernului Cioloș
Potrivit Constituției, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa Preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.
Dacă nici următoarea propunere de premier venită din partea preşedintelui Klaus Iohannis nu va fi votată în Parlament, teoretic, potrivit Constituţiei, preşedintele poate declanşa anticipatele.
Art. 89 din Constituţie, Dizolvarea Parlamentului, prevede că, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis deja că anticipatele sunt greu de realizat, pe actuala Constituţie.