Indemnizația de creștere a copilului a crescut cu 50%

Indemnizația de creștere a copilului a fost majorată cu 50% doar în cazul părinților de gemeni, tripleți și multipleți.

Până recent, mamele cu gemeni sau tripleți primeau suplimentar o valoare fixă în valoare de 1.496, suma obtinuta ca rezultat al inmultirii cu 2,5 a valorii ISR- indicatorul social de referință, care în 2023 este de 598 lei. 

Mama cu sarcini suprapuse, care avea o indemnizaţie de 8.500 lei, va primi 4.250 lei în plus pentru al doilea copil, nu doar 1.496 lei cât încasa până acum. Astfel, suma totală încasată va ajunge la 12.750 lei.

Care este valoarea indemnizației de creștere a copilului în 2023

Concediul și indemnizația pentru creșterea copilului până la vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, se stabilește în cuantum de  85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni (consecutive/succesive) din ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului.

Cuantumul minim al indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât 1496 lei  (suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință), iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.

Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, obțin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserție, după cum urmează:

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

a) în cuantum lunar de  1.500 lei, dacă obțin venituri înainte de împlinirea de către copil a vârstei de  6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități( până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități);

b) în cuantum lunar de  650 lei  dacă persoanele îndreptățite obțin venituri după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități (până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap).

Indemnizația de creștere a copilului a fost majorată cu 50% în cazul părinților de gemeni, tripleți și multipleți

Indemnizația de creștere a copilului, în valoare de 85% din media salariului net din ultimele 12 luni

Facilități fiscale pentru părinți în perioada concediului pentru creșterea copilului

Ministerul Muncii a anunțat recent că părinții de gemeni, tripleți și multipleți vor avea beneficii în plus după ce Guvernul a adoptat normele metodologice de aplicare a OUG nr. 164/2022.

Mai exact, actul normativ prevede suplimentarea cu 50% a indemnizației lunare pentru copiii născuți din sarcini gemelare, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil în condițiile prevăzute de lege.

Normele metodologice adoptate clarifică și procedura în cazul cumulului de drepturi pentru copiii între 0-2 ani și copiii de la 3 la 7 ani. Mai exact, majorarea se acordă și în cazul copiilor născuți în timpul în care părinții primesc deja indemnizația pentru creșterea altui copil.

De asemenea, sunt acordate unele facilități fiscale pentru părinți prin majorarea nivelului de venituri supuse impozitului ce poate fi obținut de părinte în perioada concediului pentru creșterea copilului. Astfel, plafonul urcă de la 6.500 de lei la 10.512 de lei.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Hotărârea adoptată de Executiv asigură intrarea în vigoare a prevederilor prin care a fost transpusă în legislația națională Directiva (UE) 2019/1158/19 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii.

Cum a evoluat valoarea indemnizației de creștere a copilului în ultimii ani

Valoarea maximă de 8.500 lei în cazul indemnizației pentru creșterea copilului este neschimbată de cinci ani, 2018, în timp ce valoarea minimă a variat în funcție de indicatorul ISR.

Pragul minim a fost definit prin lege ca 2,5 înmulțit cu ISR. Dacă începând cu 1 martie 2023 pragul minim este de 1.496 lei, anul trecut valoarea minimă a fost de 1.314 lei.

Anterior, la nivelul anului 2021, indemnizația minimă a fost de 1.250 lei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si