UPDATE 14.00. Guvernul a aprobat proiectul care va reprezenta baza legală pentru aplicarea măsurilor de carantină și izolare, urmând ca acesta să fie discutat de Parlament în regim de urgență. Prin acest proiect au fost definiți termenii de "carantină" și "izolare". Potrivit proiectului, vor putea intra în carantină persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen. Izolarea se poate dispune doar pentru persoanele purtătoare de agenți patogeni ai bolilor infecto-contagioase.


Citeste si: Raed Arafat a făcut anunțul despre amenzi. Ce se schimbă după legea adoptată azi de Guvern

UPDATE 12.30.  Premierul Ludovic Orban a anunțat luni, în debutul ședinței de guvern, că singurul punct de pe agenda ședinței este un proiect de lege care să permită executivului să poată utiliza izolarea și carantinarea bolnavilor de coronavirus. Orban a criticat Curtea Constituțională ca fiind ”o filială a PSD”, spunând că nu se mai întâmplă în nicio altă țară din lume ca unele instituții să boicoteze lupta împotriva pandemiei COVID-19.  

Citeste si: Coronavirus România- 6 iulie: Alte 250 de cazuri, numărul total ajungând la 29.223

”Exista bază legală pentru carantinare și înainte, dar CCR ne-a lăsat fără instrumentul de a decide izolarea la domiciliu sau carantinarea bolnavilor, carantinarea localităților. Cum am fi putut reacționa la Suceava fără pârghia carantinării, care a oprit riscul de transmitere în alte localități?”

Citeste si: Tragedie aviatică. Mai mulți morți după ce două avioane s-au ciocnit deasupra unui lac

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

Premierul Orban a mai spus că e vital ca Parlamentul să dezbată și să adopte rapid proiectul de lege. "Noi

am avut o expunere uriaşă pentru persoanele care au venit din ţări cu focar, din ţări cu un nivel foarte răspândit al epidemiei. Dacă nu am fi avut la dispoziţie această pârghie a izolării la domiciliu şi a instituirii carantinei instituţionalizate, probabil numărul de cazuri din România ar fi fost de 10 ori, de 20 de ori, dacă nu şi mai numeroase, de 10, 20 de ori mai multe cazuri. Am apărat sănătatea, am apărat viaţa, în ciuda oricărei măsuri şi decizii care a fost luată de instituţii", a afirmat, luni, Orban, în cadrul şedinţei de Guvern.

Premierul a spus că "orice instituţie trebuie să se comporte responsabil în situaţii de epidemie şi trebuie să pună pe primul plan sănătatea cetăţenilor români, apărarea vieţii şi sănătăţii românilor, nu să facă jocuri politice". "Astăzi trebuie să dezbatem şi să adoptăm acest proiect de lege, îl vom transmite la Parlament, voi solicita Parlamentului dezbaterea în procedură de urgenţă, astfel încât cât mai repede posibil să restituim baza legală în urma deciziei Curţii Constituţionale care să ne permită să putem să combatem eficient şi să avem la dispoziţie toate instrumentele pe care le au toate celelalte ţări", a menţionat Orban.

Citeste si: Un nou focar de coronavirus în România. Alertă de ultima oră într-un mare spital județean

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat ieri că proiectul de lege pentru punerea în concordanță a cerinţelor CCR privind carantinarea şi izolarea persoanelor cu COVID-19 este gata și urmează să fie pus pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de azi.

Tătaru a precizat ca medicii se confruntă cu numeroase cereri de externare, însă este nevoie ca pacienții să știe că pot fi trași la răspundere penală dacă se dovedește că au răspândit virusul. În plus, ministrul Sănătăţii a menţionat că în starea de alertă personalul medical nu mai poate fi detasat dintr-un spital în altul la fel de uşor cum se întâmpla în timpul stării de urgenţă.

Citeste si: Reguli stricte pentru redeschiderea restaurantelor în interior

Ministrul Nelu Tătaru a anunţat vineri seara că Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei au creat un grup de lucru în vederea înaintării unui proiect de lege pentru ”punerea în concordanţă” a cerinţelor CCR referitoare la carantinarea şi izolarea persoanelor cu COVID-19. În declarația sa de duminică, Tătaru a spus că proiectul este gata şi va fi pe ordinea de zi a şedinţei Executivului, programată luni de la ora 12.00.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Cod galben de disconfort termic: Temperaturi de 33-37 de grade Celsius- HARTA

”Mâine vom avea o şedinţă de Guvern în care îl vom ridica pe ordinea de zi. Odată ce vom avea adaptate, statuate şi votate în Parlament ce înseamnă boală transmisibilă, ce înseamnă carantină, ce înseamnă izolare, ce înseamnă pacient internat, sunt lucruri pe care le vom pune pe tapet şi ne vom întoarce la ce înseamnă identificarea unui focar, izolarea unei zone, carantinarea unei zone”, a precizat ministrul Sănătăţii la Realitatea Plus.

Decizie controversată a CCR

Curtea Constituțională a decis săptămâna trecută că pacienții cu Covid nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare în lipsa unei legi speciale. Ulterior CCR a publicat motivarea deciziei din 25 iunie prin care a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie.

CCR consideră că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si