Cea mai călduroasă zi din istorie: 3 iulie 2023. La nivel mondial, temperatura medie a fost de 17, 01 grade Celsius, ziua de luni, 3 iulie a fost declarată cea mai fierbinte zi din istorie. 

Cea mai călduroasă zi din istorie: 3 iulie 2023.

Cea mai călduroasă zi din istorie: 3 iulie 2023. Ce temperaturi s-au înregistrat?

[Sursa foto: Istockphoto.com]

Cea mai călduroasă zi din istorie: 3 iulie 2023. Ce temperaturi s-au înregistrat?

A fost depășit recordul înregistrat în anul 2016, de 16,9 grade Celsius, când mai multe valuri de căldură s-au produs în mai multe zone ale lumii. 

Săptămâni la rând, sudul Statelor Unite a fost acaparat de un val de căldură intensă și răvășitoare. În China, temperaturile au sărit de 35 de grade Celsius. Africa de Nord a avut temperaturi de aproape 50 de grade Celsius.

În Antarctica, aflată acum în perioada de iarnă, a înregistrat în termometre temperaturi neobișnuit de ridicate. Baza de cercetare ucraineană Vernadsky situată Insulele Argentine ale continentului rece a depășit recent recordul de temperatură pe iulie, cu 8,7 grade Celsius. 

Citește și: Vremea fenomenelor extreme

„Aceasta nu este o piatră de hotar pe care ar trebui să o sărbătorim”, a declarat Friederike Otto, climatolog la Institutul Grantham pentru schimbări climatice şi mediu de la Imperial College London din Marea Britanie.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

„Este o condamnare la moarte pentru oameni şi ecosisteme”, a mai adăugat cercetătorul.

Oamenii de ştiinţă au spus că schimbările climatice, împreună cu un model El Nino emergent, sunt de vină pentru aceste recorduri de temperaturi neobișnuite raportate la perioada din an.

Citește și: Vremea la extreme

„Din nefericire, promite să fie doar primul dintr-o serie de noi recorduri stabilite în acest an, pe măsură ce creşterea emisiilor (de dioxid de carbon) şi a gazelor cu efect de seră, împreună cu un eveniment El Nino în

creştere, împing temperaturile spre noi maxime”, a afirmat Zeke Hausfather, cercetător la Berkeley Earth.

Cea mai călduroasă zi din istorie: 3 iulie 2023.

Cea mai călduroasă zi din istorie: 3 iulie 2023. Ce temperaturi s-au înregistrat?

[Sursa foto: Istockphoto.com]

Cea mai călduroasă zi din istorie: 3 iulie 2023. Specialiștii spun că în lunile următoare temperaturile ar putea crește

Recordul de temperatură înregistrat luni, pe 3 iulie 2023 vine după ce luna iunie a fost declarată ca fiind cea mai caldă din recordul global.  

Temperaturile medii planetare au fost cu 1,46 grade Celsius mai mult peste media înregistrată între anii 1850-1900.

Oamenii de știință sunt de părere că recordul înregistrat luni, 3 iulie 2023, poate fi depășit în momentul în care vara va trece și femomenul meteorologic El Nino va câștiga putere.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Citește și: Capitala se află sub Cod portocaliu de furtună. Locuitorii au primit mesaj RO-Alert

„Șansele sunt ca luna iulie să fie cea mai călduroasă și, odată cu aceasta, cea mai fierbinte lună din toate timpurile”, a declarat Karsten Haustein, de la Universitatea din Leipzig.

„În timp ce temperaturile din emisfera sudică vor scădea puțin în următoarele câteva zile, sunt șanse ca iulie și august să înregistreze zile și mai calde, având în vedere că El Niño este acum în plină desfășurare”, a mai adăugat specialista.

Citește și: Cod portocaliu de vreme rea! Sunt așteptate ploi torențiale, vijelii și grindină


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si