Cea mai sângeroasă zi de la lovitura de stat. 38 de oameni au fost uciși în Myanmar
Miercuri a fost cea mai sângeroasă zi în Myanmar de la lovitura de stat de la 1 februarie, înregistrându-se 38 morţi, după cum a declarat trimisul ONU pentru această ţară, elveţiana Christine Schraner Burgener, citată de France Presse.
Forţele de securitate din Myanmar au continuat miercuri să tragă cu gloanţe reale împotriva manifestanţilor, sfidând valul de proteste internaţionale. Junta pare mai hotărâtă ca oricând să reprime protestele după răsturnarea guvernului civil al lui Aung San Suu Kyi.
" Sunt peste 50 de morţi de la începutul loviturii de stat şi mai mulţi răniţi" a declarat Christine Schraner Burgener în cadrul unei videoconferinţe din Elveţia, unde locuieşte.
Cea mai sângeroasă zi de la izbucnirea revoltelor în Myanmar
Referitor la condiţiile puse de militari pentru o vizită a sa în Myanmar, vizită cerută de o lună de Naţiunile Unite, emisara ONU a spus că i s-a transmis că este binevenită, dar 'nu acum', întrucât trebuie ca militarii să rezolve în prealabil unele probleme.
Emisarul ONU a precizat că menţine contacte cu toate părţile în Myanmar, inclusiv cu armata, care i-a transmis că are în vedere alegeri într-un an.
Funeral held for Myanmar protester.
Thousands attend 33-year-old Lwin Lwin Oo's funeral. He was shot dead during clashes with security forces on February 28 in Myanmar's southern coastal city of Dawei pic.twitter.com/QuVsc5Dr86
Proces secret împotriva fostei președinte Aung San Suu Kyi
Raportorul special al ONU pentru Myanmar, Tom Andrews, a emis la sfârșitul lunii februarie un avertisment, declarându-se îngrozit de riscul escaladării violenţei la trei săptămâni după lovitura de stat militară.
În declaraţia sa, Tom Andrews a mai spus că "a primit informaţii că au fost trimişi soldaţi din zonele periferice în Yangon", capitala economică a ţării, unde se adună manifestanţii.
"În trecut, astfel de mişcări de trupe au precedat ucideri, dispariţii şi arestări în masă", a adăugat oficialul ONU.
"Sunt îngrozit la ideea că, ţinând cont de confluenţa acestor două mişcări, protestele masive planificate şi convergenţa trupelor, militarii ar putea fi pe punctul de a comite crime şi mai grave împotriva poporului din Myanmar".
Andrews a mai spus că a "auzit că un proces secret" intentat liderei Aung San Suu Kyi şi fostului preşedinte Win Myint a început la mijlocul lunii februarie.