In articol:
Ceai de ghimbir rețetă: Este bine de știut că ceaiul de ghimbir nu trebuie consumat în mod exagerat și e nevoie de precauție în cazul în care iei anumite medicamente.
Ghimbirul este o plantă care provine din China, aparține familiei Zingiberaceae și este înrudit cu turmericul, cardamomul și galangalul.
Ceaiul de ghimbir este un remediu folosit de mii de ani în medicina ayurvedică şi are efecte excelente în combaterea indigestiei, a migrenelor şi a răcelilor de sezon.
Iată cum se prepară ceaiul de ghimbir cu lămâie!
Ceai de ghimbir cu lamâie
Ingrediente:
- 1 linguriță de ghimbir ras mărunt
- 2 căni de apă plată sau filtrată
- 1 până la 2 linguri de miere sau sirop de arțar, după gust (mierea adăugă doar după ce temperatura infuziei de ghimbir scade sub 70 de grade Celsius)
- zeamă de lămâie după gust
- opțional: mușețel, mentă, tei, roiniță sau scorțișoară
Mod de preparare:
Citește și: Rețetă de plăcintă cu dovleac copt: Secretul unui gust delicios
Citește și: Sfecla cu hrean. Cum se prepara în mod corect? Sanatoasa si gustoasa
Dacă pregătiți ceaiul într-o cratiță trebuie să adaugați ghimbirul după ce apa a început să clocotească, închideți sursa de caldură, acoperiți cratița cu un capac și lăsați 10-12 minute la infuzat apoi filtrați ceaiul prin sita de ceai.
Însă, dacă folosiți preparați în ceainic, puneți ghimbirul în ceainic folosind un filtru de hârtie sau metalic, apoi turnați apa fierbinte și lasați 10-12 minute la infuzat. După aceasta puteți adăuga suc de lămâie și miere.
Ceai de ghimbir – Beneficii și proprietăți
Ghimbirul conține în potasiu, zinc, calciu, cupru şi magneziu, vitaminele B6, C și D, precum şi uleiuri esenţiale cu multiple proprietăţi benefice, cum este gingerol, cineol, elemen, borneol, bisabolen, curcumen, phelladrene, toate acestea au efect afrodiziac, acţionează ca tonic general şi înlătură oboseala şi toxinele accumulate în organism.
Conform, unor studii medicale, ceaiul de ghimbir dispune de mai multe efecte benefice asupra organismului: antiemetic, antiseptic, expectorant, antifungic, antiviral, analgezic, hipotensiv, antispasmodic, antiinflamatorii, antibacterian, antifebril şi antiagregant plachetar.
Citește și: Rețetă de conopidă la oțet: Așa faci cele mai delicioase murături
Mai mult, ghimbirul combate șidisconfortul digestiv prin îmbunătăţirea absorbţiei de substanţe benefice din alimente şi prevenirea supraalimentaţiei. Prin urmare, ceaiul de ghimbir consumat după mesele îmbelşugate este excelent pentru recăpătarea controlului asupra digestiei. În plus, consumat zilnic, ceaiul de ghimbir poate preveni apariţia diareei, a flatulenţelor, a balonării şi a indigestiei datorită substanţelor chimice din compoziţia sa, care tonifiază musculatura tractului digestiv, şi împiedică nivelul crescut de acid gastric, care poate cauza arsuri stomacale.
De asemenea, ghimbirul întăreşte sistemul imunitar datorită cantităţii mari de antioxidanţi, care reduc riscul de infecţii sau afecţiuni. De exemplu, o ceaşcă de ceai de ghimbir consumată zilnic poate reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral deoarece substanţele active din ghimbir blochează depozitarea grăsimilor pe artere, reduc nivelul de cholesterol rău şi ajută la prevenirea diferitelor forme de cancer.
Citește și: Prăjitură de toamnă: O rețetă delicioasă pe care trebuie să o încerci!