In articol:
- Cum arată Ceasul Apocalipsei 2024
- Pământul, mai aproape de catastrofă ca niciodată
- De ce e aproape imposibil ca Ceasul Apocalipsei să arate ora 12 fix
La începutul anului 2023, oamenii de știință din domeniul atomic au mutat înainte acele „Ceasului Apocalipsei".
Între timp, a izbucnit un alt conflict major în Israel, iar riscul extinderii acestuia din Fâșia Gaza către întreg Orientul Mijlociu este semnificativ.
Peste mai puțin de două luni, Ceasul Apocalipsei va fi mutat din nou.
Cum arată Ceasul Apocalipsei 2024
Omenirea se află mai aproape de catastrofa globală decât oricând în istorie. Dacă în ianuarie 2023 ne aflam la 90 de secunde de "bum"-ul final, la începutul anului 2024 va fi stabilit cu siguranță un nou record.
Ceasul Apocalipsei nu a fost niciodată atât de aproape de ora 12 fix de la crearea acestui instrument de măsurare a riscurilor de extincție a omenirii.
Ideea i-a aparținut artistului american Martyl Langsdorf, în 1947, la scurt timp după bombele atomice de la Hiroshima și Nagasaki din 1945, care au pus capăt celui de-al doilea război mondial.
Citeste si: Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia- kanald.ro
Citeste si: Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!- wowbiz.ro
La acel moment, omenirea stătea "relaxată" în raport cu riscul apocalipsei, la 7 minute înainte de "miezul nopții". Anii care au urmat au îndepărtat minutarul de ora 12.00- maximul atins fiind 17 minute, în 1991!
Pământul, mai aproape de catastrofă ca niciodată
Pământul s-a apropiat cel mai mult de Armaghedon după invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022, dar spectrul folosirii armelor nucleare crește și mai mult după izbucnirea războiului din Israel și Fâșia Gaza, în 7 octombrie 2023.
Există un motiv înfiorător pentru care este este puțin probabil ca Ceasul Apocalipsei să ajungă vreodată la miezul nopții, potrivit LadBible.com.
Consiliul de Știință și Securitate al Buletinului Oamenilor de Știință Atomiști se pregătesc să mute din nou acele pe cadranul Ceasului Apocalipsei, pe fondul suprapunerii celor două războaie cu riscuri nucleare tot mai mari.
Cadranul este destinat să servească drept un apel la acțiune pentru guvernele lumii. Cu toate acestea, mulți oameni sunt intrigați de ceea ce semnifică momentul sumbru când „miezul nopții” este atins pe Ceas.
Specialiștii de la Buletinul Oamenilor de Știință din domeniul Atomic spun că este puțin probabil ca Ceasul Apocalipsei să arate vreodată ora 12.00.
De ce e aproape imposibil ca Ceasul Apocalipsei să arate ora 12 fix
Miezul nopții de la Ceasul Apocalipsei înseamnă război nuclear și asta înseamnă extincție în masă pentru omenire.
Citeste si: Arnold Schwarzenegger revine pe marele ecran în rolul lui Moș Crăciun- radioimpuls.ro
Într-o declarație de presă, Rachel Bronson, directorul general al Buletinului Oamenilor de Știință Atomiști, a declarat: „Când ceasul este la miezul nopții, asta înseamnă că a avut loc un război nuclear nuclear sau schimbări climatice catastrofale care au nimicit omenirea. Nu vrem niciodată să ajungem acolo și nu vom ști când vom ajunge”, a precizat el.
Având în vedere cât de rapidă ar fi o apocalipsă nucleară, există foarte puține șanse ca cineva să mute cadranul Ceasului la miezul nopții.
Și chiar dacă cineva va reuși să supraviețuiască unui război nuclear la scară largă nu va mai fi nimeni preocupat să se ocupe de acele de ceas de la "Doomsday Clock".
Bronson a adăugat: „Trăim într-o perioadă de pericol fără precedent, iar ora Ceasului Apocalipsei reflectă această realitate".