Cei mai buni castraveti murati! In Ardeal, gospodinele au un ingredient surpriza care le da un gust deosebit
Este sezonul murăturilor, iar gospodinele se întrec în reţete. În Ardeal, ingredientele sunt mai diversificate, iar castraveţii nu se aşează oricum în borcane. Priviţi, ce trucuri folosesc pentru a păstra savoarea legumelor. ##VIDEO24234##
Ca de cele mai mari zapezi s-a pregatit tanti Lenuta. Desi abia am intrat in toamna, camara gospodinei e aproape plina cu tot soiul de minuni: de la dulceturi si siropuri aromate, la zacusca, fasole si vinete. Doar castravetii in otet ii mai lipsesc, dar cu un drum la piata si unul in gradina, problema e ca si rezolvata!
Castraveti, cimbru, marar, piper, foi de dafin, poprica (n.r.
ardei), usturoi, hrean, apa, otet, sare.
Cand vine vorba de gramaj, in casa gospodinei, parerile sunt impartite:" No, pune tu acolo 3 linguri de sare. Eu pui miere (zahar) sa fie dulce".
Dupa 3 linguri de sare si 3 de zahar, vine randul otetului.Inainte sa turnati peste castraveti apa dulce-acrisoara, verificati daca are gustul potrivit.
Odata ce v-ati convins ca solutia e numai buna de conservat castravetii, ocupati-va de borcane!
„Pe fundul borcanului se pun cimbru si marar, punem doua bucati de hrean. Da' trebuie sa le cladesti acolo faine! Le cladesc, le cladesc...
Da' trebuie s alasi acolo hreanul, sa-l pui sa se vada pe margine. Lasa ca-l pun dupa ce pun castravetii".
Tanti Lenuta nu se lasa cu una cu doua. Cand vine vorba de aranjarea legumelor in borcan, gospodina are metoda ei din strabuni.
Adaugati cateva bucati de hrean, apoi ingredientul surpriza! "Punem si poprica usturoaie... Asta ii da gustul. Noa stai ca si doi catei de ai...
Si usturoi, da".
Dupa usturoi, borcanul nostru este gata de baia cu apa si otet.
Dupa ce a umplut borcanele cu grija, tanti Lenuta le imbraca in haine groase. Cu asa muraturi alese, iarna poate veni de maine!