Administrația americană ia în calcul declararea stării de urgenţă naţională de sănătate, virusul fiind deja clasificat drept o urgenţă de sănătate internaţională de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Potrivit datelor transmise de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), pe 25 iulie existau 3.846 de cazuri confirmate sau suspectate de variola maimuţei în Statele Unite.
Pe locul doi este Spania, cu 3.105 de cazuri de variola maimuței până la ora actuală.
De asemenea, Germania şi Marea Britanie au raportat 2.352, respectiv 2.208 de cazuri.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Citeste si: Directorul OMS solicită evitarea discriminării în cazul pacienţilor cu variola maimuţei: "Stigmatizarea şi discriminarea pot fi la fel de periculoase ca orice virus”
Categoria de risc
Potrivit experților în sănătate, până acum bărbaţii homosexuali şi bisexuali, precum şi angajaţii din domeniul sănătăţii au cei mai expuşi riscului şi există temeri că virusul s-ar putea răspândi în rândul altor segmente ale populaţiei.
Situația de față este comparată cu începutul pandemiei de Covid-19.
Oficialii din Washington au avertizat că o ”creştere rapidă a cazurilor”, alături de o aprovizionare ”foarte limitată” de vaccinuri, înseamnă că autorităţile trebuie să acorde prioritate locuitorilor cu risc ridicat.
Citeste si: Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Timișoara spune că valul 6 COVID atinge foarte mult copiii
Majoritatea cazurilor de variola maimuţei prezintă simptome uşoare, precum febră, ganglioni limfatici umflaţi şi o erupţie cutanată cu vezicule, asemănătoare varicelei.
Nu au fost raportate decese din cauza virusului în Statele Unite până în prezent.