In articol:
Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit în România în luna martie pentru a-l împuşca. Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident în Riegersburg, localitate situată în regiunea austriacă Stiria, şi-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de ministerul mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, judeţul Covasna.
Citeste si: VIDEO- Tragedie în județul Mureș. Copil de 5 ani, împușcat mortal de fratele său
Ursul brun era în vârstă de 17 ani
Arthur, cel mai mare urs brun din România în vârstă de 17 ani, a avut ghinionul să cadă victimă unui vânător de trofee, care s-a dovedit a fi chiar Prințul de Liechtenstein.
Organizaţiile de mediu au acționat rapid și ele cer acum interzicerea vânătorii de trofee şi au lansat în acest sens şi o petiţie online, unde 1.000
Uciderea lui Arthur a avut loc într-o perioadă în care Ministerul Mediului a dat o derogare pentru împuşcarea unei ursoaice cu pui, care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna. Doar că Prinţul Emanuel nu a împuşcat ursoaica, ci pe Arthur.
Citeste si: VIDEO- Migranții care au ucis un tânăr în centrul Timișoarei, căutați
“Ursul întâmpină multiple amenințări care îi periclitează supraviețuirea: degradarea habitatului, schimbările climatice și persecuția omului. Ministerul mediului trebuie să abordeze cauzele care au condus la conflictul om-urs și nu efectele. Extracția masculilor mari destructurează populația și poate conduce la consangvinizare.
Vânătoare de trofee trebuie interzisă
Din nefericire, nu se știe câți urși există cu adevărat și orice cotă de derogare acordată este periculoasă. Vânătoarea de trofee trebuie scoasă în afara legii.
Altfel, conflictele vor spori și specia va fi în pericol de dispariție, așa cum s-a întâmplat în majoritatea Europei”, a spus Ann-Kathrin Freude, coordonatorul de campanie al VGT (Verein Gegen Tierfabriken), o organizație pentru drepturile animalelor din Austria.
„Este o rușine pentru Austria, că Prințul Emanuel a abuzat o derogare pentru a ucide acest superb urs doar pentru a bifa o nouă lovitură pe lista sa de trofee.“
Ursul brun este o specie strict protejată de legislația Uniunea Europeană și de Convenția de la Berna. Derogările sunt excepții care se dau în cazuri extreme de la caz la caz, după o evaluare amănunțită a situației, iar metoda letală este ultima soluție atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eșuat, iar ursul problemă pune în pericol vieți omenești și gospodării. Comisia Euopeană a aprobat Statelor Membre buget pentru a compensa imediat și just orice fermier care suferă pagube pe propriul teren sau în zone unde au contract pentru a practica agricultura.