După mai puțin de trei luni de relativă stabilitate, leul continuă să se deprecieze masiv în fața monedei europene. Cotația anunțată de BNR vineri, 9 iulie- 4,9281 lei/euro- este mult mai ridicată decât vechiul record atins de euro- 4,9270 lei. Analiștii financiari se așteaptă ca euro să treacă de pragul de 5 lei în orizontul următoarelor 6-12 luni, adică posibil până la începutul anului 2022.
Citeste si: Curs valutar BNR, azi 9 iulie 2021: Ce se întâmplă la casele de schimb?
Vești proaste pentru românii cu rate la bănci
Moneda euro a depășit vechiul record în fața leului românesc, atins cu doar două zile în urmă.
Moneda naţională s-a depreciat și faţă de francul elveţian cu 0,76 bani (0,17%).
Astfel, vineri, cotaţia francului a ajuns la 4,5468 lei, comparativ cu 4,5392 lei joi. Sunt încă zeci de mii de români care au rămas cu rate bancare în franci, luate în perioada de boom economic, 2007-2008.
Citeste si: Calcul vârstă pensionare bărbaţi 2021: Anunț privind stagiul de cotizare
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Cursul leu/euro va depăși pragul psihologic de 5 lei în maxim 12 luni, estimează 93% dintre participanții unui sondaj realizat de Asociaţia Analiștilor Financiari. Totodată, 84% dintre ei se așteaptă la majorarea ratei inflației, adică la o creștere a prețurilor.
Inflația continuă să crească în România
Cursul va urma trendul de depreciere din ultimii 5 ani, de 2,5 procente pe an, a explicat vicepreședinte al CFA România, Adrian Codîrlașu. "E normal și e cauzat de diferențialul de inflație între România și Zona Euro, precum și de deficitul de cont curent care se accentuează puternic în acest an", a spus Codîrlașu la Digi24.
Analistul economic a subliniat însă că puterea de cumpărare va creste, deoarece salariile în special în mediul privat au crescut peste rata inflației.
Citeste si: Ministrul Finantelor, dat afara din Guvern
"Deprecierea cursului va însemna costuri mai mari la plata ratelor pentru cei care au credite, dar creșterea puterii de cumpărare se va vedea și în capacitatea de rambursare", a mai spus vicepreședintele CFA România.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Creșterea inflației peste tot în lume va avea impact și asupra inflației în România, se va duce în prețuri și va însemna și o creștere a dobânzilor nominale, dar, dacă va crește puterea de cumpărare va crește și capacitatea cea de rambursare.
Aurul, preț în scădere
Din fericire, lleul a câştigat teren vineri în faţa dolarului american, care a ajuns la 4,1596 lei, în scădere cu 0,44 de bani (-0,11%) faţă de cursul de joi, respectiv 4,1640 lei/dolar.
Totodată, aurul s-a ieftinit cu 1,1 lei (-0,45%), până la 241,3706, de la 242,4736 lei, cât se stabilise în şedinţa precedentă.