Jumatate din judet ar putea fi patrimoniu UNESCO! Hunedoara este un tinut al superlativelor, dominat de mostenirea dacilor. Acesta straluceste insa si prin comori naturale si culturale de exceptie. Iar Castelul Corvinilor pare sa fie cea mai importanta dintre acestea.
L-au vizitat si colegii nostri, George Mihai si Cosmin Ciobanu si va aduc acum povestea. Dumneavoastra ati fost aici?
George Mihai, reporter Kanal D: Oaspeti de tot felul ajung, iata, la Castelul Corvinilor, din Hunedoara. E o adevarata perla, o adevarata legenda a Transilvaniei, castelul Huniazilor, cum mai este cunoscut si acesta impresioneaza, in primul rand, prin dimensiuni, prin arhitectura sa gotica, unica-n tara, prin povestile nascute in cei peste 400 de ani de viata de curte aici, va imaginati, dar si
in legendele care s-au nascut dupa, Pe toate acestea va invit sa le descoperim impreuna. Haideti!...
Hunedoara este, din punctul meu de vedere, un loc binecuvantat de Dumnezeu, un loc al povestilor, dar si al unor realitati concrete. Istorie. Istorie, exact! Spun aceste lucruri deoarece Hunedoara ca municipiu si ca judet au un potential enorm, d.p.d.v. turistic si patrimonial. Castelul Corvinilor este capul-tractor al acestei povesti.
Perla Coroanei. Exact!
Aveti, probabil, cel mai mare numar de turisti din judetul Hunedoara. Fara nicio indoiala! Si este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din tara, nu? Da.
Un monument de talie europeana, o resedinta nobiliara fortificata, proprietate a familiei Corvin, daca vreti, o chintesenta a gothicului tarziu in Transilvania. Asa s-a exprimat social si constructiv familia Corvin.
Avem de fapt o incinta care cuprinde doua curti interioare, curtea mare, in care suntem noi si-o curte mai mica, numita si curtea fantanii. Un palat de festivitati, compus din sali cu dimensiuni impresionante, denumite, la finele secolului al 19-lea, Sala Cavalerilor la parter si Sala Dietei sau Sala de Consiliu, la etaj.
In partea sudica avem o constructive numita Palatul Administrativ, dublat in exterior de o constructive militara, compusa dintr-o galerie suspendata si-un turn izolat. Aici avem, asa cum spuneati, vechea intrare in castel.
Impunatoare, intr-adevar sala cavalerilor! Da, pentru ca aici, la ocazii festive, se intalnea elita locului, probabil patronata de Ioan de Hunedoara. Sala avea rolul de a impresiona auditoriul, pentru ca, cel putin la nivelul plafonului, sunt montate in zona cheilor de bolta, blazoane ale Corvinilor.
Pe a doua coloana a acestei Sali se pastreaza o inscriptie in limba Latina, cu caractere gothice, care ne spune ca in anul 1452, mandrul si maretul Ioan de Hunedoara, guvernatorul ungariei, termina de construit aceasta sala.
Aceasta familie a droit si dupa moarte a impresiona si tocmai de aceea vorbim de niste morminte simbolice, cu reprezentarea defunctului pe capacul sarcofagului, imbracat in costum de ceremonie. Iar aici deasupra se afla una dintre, sa zicem, interesante tribune.
Foarte bogat si frumos ornamentata!
Cu siguranta, mult mai multe sunt inca de spus si de descoperit, asa ca ii asteptam pe oameni sa va treaca pragul. Portile Hunedoarei vor fi tot timpul deschise!
N-am venit intamplator de la un castel la altul, pentru ca am vrut sa pastram un picut aerul acesta boem… aici nu e cazul si medieval dar aristocrat, intr-un fel. Acum, fiecare cum se simte.
Prieteni, e un loc atat de special, e un loc unic, un loc in care nicio camera nu seamana cu cealalta. Cum ati gandit sa dati posibilitatea fiecarui oaspete sa se simta de parca ar fi singur la castel? Nu stiu, dandu-i cat mai mult spatiu si incercand sa-i ghicim dorintele.
E un loc care inspira la poezie….pentru ca sunt versuri scrise pe pereti. Da. Cum au ajuns ele acolo? Cred ca ne-am gandit sa transmitem ceva, sa amintim ca mai existau, ca noi le-am invatat la scoala, sau ca sunt cuvinte care sunt pline de armonie, si-am vrut sa transmitem asta.
Asta e bucuria simpla a unui om care ofera ospetie si asta trebuie sa fie si bucuria noastra, la fel de simpla si de profunda, in acelasi timp, de a ne bucura, dup ace ne-o ofera gazdele. Va multumesc, doamna Luminita! Ramaneti cu bine si sa ne revedem cu drag! Multumim!